Λίγα λόγια για τα έξοδα στην Αγγλία

Pound Coins

Όταν έγραψα τα Λίγα λόγια για τη δουλειά στην Αγγλία δεν περίμενα ότι θα ήταν τόσο χρήσιμη ανάρτηση για τόσο πολύ κόσμο. Φαίνεται όμως ότι οι πληροφορίες χρειάζονταν και μάλιστα μου ζητήθηκαν και παραπάνω, ειδικά για τα έξοδα και για τα χαρτιά (π.χ. ασφάλιση) που χρειάζεται κάποιος.

Στη Βρετανία τα έξοδα που θα έχετε είναι αρκετά αλλά πάντα ξεκάθαρα. Στην αρχή μπορεί να μπερδευτήτε λίγο γιατί το σύστημα σε κάποια σημεία είναι διαφορετικό από το Ελληνικό. Οι σημειώσεις μου είναι πάντα από τη δική μου πλευρά και έχουν το προσωπικό μου bias – περιμένω και σχόλια με διαφορετικές εμπειρίες.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ  ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΗ

Ως φοιτητές δεν πληρώνετε. Ως μισθωτοί πληρώνονται όλα αυτόματα από το μισθό σας. Προσοχή, αν ο μισθός είναι άνω των 40 χιλιάδων λιρών ετησίως πάτε σε άλλη φορολογική κλίματα.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΟΠΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΕΦΟΡΙΑΣ! και μόνο γι’αυτό είναι ο Παράδεισος :-)

Γενικά όλα γίνονται αυτόματα. Το μόνο που θα κάνετε είναι να πάτε μία και μοναδική φορά στο τοπικό γραφείο εργασίας να βγάλετε αριθμό μητρώου ασφάλισης και μετά όλα γίνονται μαγικά χωρίς εσείς να ξέρετε το οτιδήποτε.

Αν πάρετε αύξηση θα φανεί και θα σας πάρουν λεφτά πάλι από το μισθό μόλις το πάρουν χαμπάρι.

Η ασφάλιση (κρατική) δουλεύει πάλι έτσι, αυτόματα από το μισθό.

Αν έχετε Ελληνικό διαβατήριο είστε πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κι έχετε διαφορετικούς κανόνες. Αν έχετε άλλο διαβατήριο πρέπει να κοιτάξετε τους κανόνες για τη χώρα σας.

Περισσότερες πληροφορίες:

For Rent SignΕΝΟΙΚΙΟ

Το θέμα με το σπίτι χρειάζεται ολόκληρο βιβλίο. Εν συντομία όμως έχετε διάφορες επιλογές.

 • Εστία πανεπιστημίου ως φοιτητές
 • Δωμάτιο σε σπίτι όπου μένουν κι άλλοι (νοικιάζοντας το δωμάτιο)
 • Δωμάτιο σε σπίτι όπου μένουν κι άλλοι (νοικιάζοντας όλο το σπίτι με φίλους σας)
 • Διαμέρισμα
 • Σπίτι (εδώ πλέον είστε ζάμπλουτοι και δε χρειάζεστε την ανάρτηση μου, απευθυνθήτε στο μπάτλερ σας)

Το νοίκι εξαρτάται από την πόλη, την περιοχή και το μέγεθος.

Τα σπίτια δεν τα λένε δυάρια ή τριάρια όπως στην Ελλάδα. Studio είναι το ένα δωμάτιο (μπορεί να έχει και μικρή κουζίνα, ρωτήστε), one-bedbroom πρέπει να έχει σαλόνι και κρεββατοκάμαρα, two-bedroom δύο κρεββατοκάμαρες και σαλόνι.

Τα ενοίκια στη Βρετανία είναι ΑΚΡΙΒΑ. Είναι μακράν το μεγαλύτερο έξοδο. Η πλειοψηφία των Ελλήνων παθαίνει δε κρίση γιατί η ποιότητα των σπιτιών στη Βρετανία είναι κατά κύριο λόγο απαράδεκτη. Δεν έχουν και σεισμούς και κρατάνε τα σπίτια 300 χρόνια κυριολεκτικά.

Το νοίκι στις αγγελίες εμφανίζεται ανά εβδομάδα (pw = per week) ή ανά μήνα (pcm = per calendar month). Αν έχει τιμή ανά εβδομάδα δεν υπολογίζουμε επί 4. Υπολογίζουμε επί 52 (εβδομάδες το χρόνο) διά δώδεκα (μήνες το χρόνο) κι αυτό είναι το ποσό που θα πληρώνουμε κάθε μήνα.

Πληρώνουμε το νοίκι μετά από συνεννόηση με τον σπιτονοικοκύρη – συνήθως απευθείας στον τραπεζικό του λογαριασμό.

Πριν μπείτε θα δώσετε εγγύηση - συνήθως 4 με 6 εβδομάδες και ένα νοίκι να τρέχει. Την εγγύηση την παίρνετε πίσω με τη λήξη του συμβολαίου.

Θα σας έλεγα να αποφύγετε τους ατζέντηδες. Χρεώνουν ένα σωρό περιττές ηλιθιότητες (έξοδα συμβολαίου κλπ κλπ) και συνήθως καθυστερούν την επιστροφή της εγγύησης.

Για περισσότερες λεπτομέρειες έχω γράψει στο παρελθόν την ανάρτηση Ενοικιάζεται: Πληροφορίες Εντός σχετικά με τα σπίτια και τα νοίκια στη Βρετανία.

Για να δείτε τιμές και σπίτια, προτείνω:

ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ (ΜΟΝΟ ΑΝ ΕΙΣΤΕ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΕΣΕΙΣ)

Αν μένετε σε δωμάτιο συνήθως ο ιδιοκτήτης καλύπτει όλους ή κάποιους λογαριασμούς. Αν νοικιάσατε όλο το διαμέρισμα με φίλους ή μόνοι σας θα πρέπει να ταχτοποιήσετε τους λογαριασμούς εσείς.

Εννοείται πως μόλις πάμε σε σπίτι που είμαστε υπεύθυνοι για τους λογαριασμούς ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ επιτόπου το όνομα σε εμάς (για να μην πληρώνουμε τους προηγούμενους). Όλα αυτά γίνονται εύκολα και από το τηλέφωνο ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΕΡΑ.

1) Council Tax

Είναι ο δημοτικός φόρος. Πληρώνεται στο Δήμο. Όταν μετακομίζουμε κάνουμε ένα τηλεφωνάκι στο Δήμο και τους λέμε γεια σας ήρθαμε. Έρχεται ο λογαριασμός στο σπίτι.

Το έξοδο είναι ανάλογα με την περιοχή και το μέγεθος του σπιτιού. Η χρέωση είναι για το σπίτι, όχι για τον κάθε ένοικο. Μπορείτε να πληρώσετε μηνιαία μέσω Direct Debit (κάτι σαν πάγια εντολή), που την κανονίζετε πάλι από τηλεφώνου. Αν μένετε μόνος στο σπίτι οι περισσότεροι Δήμοι δίνουν 25% έκπτωση.

Αν είστε φοιτητές απαλάσσεστε. Αν όμως μένετε σε σπίτι με άλλους που δεν είναι φοιτητές η χρέωση ισχύει. Αν είστε ρεζίλιδες αρνηθείτε να πληρώσετε κι αφήστε του συγκατοίκους να πληρώνουν. Αλλιώς ή πληρώστε ή να πάτε να μείνετε σε σπίτι που είναι όλοι φοιτητές.

Electricity pylons in a winter landscape

2) Utilities

Ηλεκτρικό, γκάζι και νερό. Εννιά στις δέκα οι εταιρείες ενέργειας προσφέρουν ηλεκτρικό και γκάζι μαζί. Το νερό είναι άλλες εταιρείες.

Η αγορά ενέργειας στη Βρετανία είναι ανοιχτή. Υπάρχουν 6 κυρίως εταιρείες και πολλές μικρές. Ελέγξτε στα πολλά comparison sites αν μπορείτε να πληρώνετε λιγότερα. Τηλεφωνήστε στην εταιρεία και ζητήστε να πληρώνετε μέσω Direct Debit κάθε μήνα με online λογαριασμό. Οι χρεώσεις σε αυτή την περίπτωση είναι συνήθως καλύτερες. Υπάρχουν επίσης πακέτα με φθηνότερη ενέργεια αναλόγως την ώρα της ημέρας. Γενικά ψάξτε το.

Με το νερό να ξέρετε ότι όλα τα σπίτια δεν έχουν μετρητή. Αν ζείτε σε μικρό σπίτι σας συμφέρει να βάλετε (αν υπάρχει χρέωση για να βάλετε μετρητή την πληρώνει ο ιδιοκτήτης).

Υπάρχει περίπτωση το σπίτι σας να έχει μετρητές με κάρτα (κάτι στα καρτοκινητό αλλά για ενέργεια). Αν σας κάτσει θα έχετε μία καρτούλα/ κλειδί που θα πρέπει να πηγαίνετε στο mini market της περιοχής να βάζετε λεφτά και να τα μεταφέρετε μετά με την καρτούλα/ κλειδί στο μετρητή. Είναι καλό σύστημα αν θέλετε να είστε βέβαιοι ακριβώς πόσα ξοδεύετε.

Κανονικά οι λογαριασμοί για utilities έρχονται ανά δύο ή ανά τέσσερις μήνες. Αυτό σημαίνει ότι ξεχνιέσαι και δε βάζεις λεφτά στην άκρη. Ξαφνικά έρχεται η λυπητερή και μένεις σέκος. Γι’αυτό καλό είναι να τους τηλεφωνήσετε και να κανονίσετε πώς θέλετε να πληρώνετε.

Προτείνω:

television in the rain3) TV License

Η χρέωση για την κρατική τηλεόραση. Κοστίζει 145.50 λίρες το έτος και μπορείτε να πληρώνετε μηνιαία μέσω Direct Debit.

8 χρόνια στη Βρετανία δε μετάνιωσα ποτέ που την πληρώνω. Σου δίνει στάνταρ 5 κανάλια με εξαιρετικές εκπομπές και ποιότητα ειδήσεων πάρα πολύ υψηλή και τώρα με το freeview (που είναι το ψηφιακό εδώ) σου δίνει πολλά πολλά παραπάνω.

Περισσότερες πληροφορίες:

 • TV Licensing (για την άδεια)
 • Freeview (για τα κανάλια και τα πακέτα)
 • Digital UK (για την ψηφιακή τηλεόραση)

4) Σταθερό τηλέφωνο, ίντερνετ και συνδρομητική τηλεόραση

Μπορείτε να έχετε και τα τρία σε ένα πακέτο και ένα λογαριασμό, οι περισσότερες εταιρείες κάνουν ειδικά πακέτα. Η μόνη εταιρεία που έχει οπτικές (ίνες ντε) είναι η Virgin και γαμεί. Από εξυπηρέτηση πελατών είναι άθλια. Πολύς κόσμος γι’αυτό προτιμάει την BT (ας πούμε ο ΟΤΕ).

Πληρώνονται συνήθως ανά μήνα.

UPDATE: 5) Κινητό τηλέφωνο

Έχουμε ΑΠΕΙΡΕΣ εταιρείες αλλά οι μεγάλες είναι λίγες.

Τα συμβόλαια είναι συνήθως 12 ή 18 μήνες με δωρεάν συσκευή. Για να κάνετε συμβόλαιο θα σας κάνουν ένα credit check στο μαγαζί. (Διαβάστε εδώ περισσότερα σχετικά με αυτή τη διαδικασία και πώς λειτουργεί στη Βρετανία, θα γράψω και παραπάνω στην ανάρτηση για τη χαρτούρα που χρειάζεστε στη Βρετανία). Σαφώς υπάρχουν και καρτοκινητά.

Από την εμπειρία μου θα σας έλεγα να αγοράσετε κινητό απευθείας από την εταιρεία κι όχι από κάποιο άσχετο κατάστημα που έχει πολλές εταιρείες.

Δείτε και τιμές και συμβόλαια:

Ευχαριστώ τον Μάνο που μου θύμησε να γράψω για τα κινητά στο σχόλιο του.

ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ/ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ

Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είναι σε γενικές γραμμές καλά στο Λονδίνο που μένω και ξέρω σίγουρα. Σε άλλες πόλεις εξαρτάται.

Ειδικά για το Λονδίνο μια κάρτα απεριορίστων για το μήνα θα σας πάει περίπου 120 λίρες (μπορεί και παραπάνω). Αν δεν χρειάζεστε ΜΜΜ κάθε μέρα προτείνω απλά να έχετε Oyster pre-pay. Η Oyster είναι μια καρτούλα την οποία τη φορτώνετε με λεφτά ή με κάρτες απεριορίστων. Την περνάτε από τους reader στα λεωφορεία και το μετρό κι αυτή αυτόματα ή βλέπει ότι έχετε απεριορίστων ή παίρνει λεφτά από τα προπληρωμένα.

Τα τρένα είναι ολίγον τι άθλια. Ειδικά αν έχετε εμπειρία από Γερμανία, Αυστρία και τέτοια θα πάθετε σοκ. Σε γενικές γραμμές όμως πάντα καλύτερα από τον ΟΣΕ. Οι μακρινές διαδρομές είναι πάντα καλύτερες. Τα προαστιακά είναι ένα χάος.

Περισσότερες πληροφορίες

 • Transport for London (TFL) – πληροφορίες, χάρτες, σχεδιασμός διαδρομής, νέα, αγορές, τα’χει όλα για το Λονδίνο
 • National Rail – πληροφορίες για τρένα για όλη τη χώρα

Guess Where Boris Bikes

SPECIAL MENTION: BORIS’ BIKES

Τρυφερόθεν τα λέμε Boris Bikes από τον Δήμαρχο του Λονδίνου, Boris Johnson. Είναι ποδηλατάκια για τους πολίτες. Μπορείτε να είστε και μέλος (ετήσια χρέωση συν χρήση αλλά το πρώτο μισάωρο δωρεάν) και σε λίγο καιρό θα ανοίξουν και ένα prepay, κάπως pay as you go. Είναι σχεδιασμένα για κοντινές διαδρομές και όχι για να τα παίρνεις σπίτι σου. Μπορείς όμως να μένεις στα προάστια, να κατεβαίνεις κέντρο με το τρένο και μετά να τσακώνεις ένα Boris Bike για να πας στο γραφείο. Δεν χρειάζεται να το αφήσεις από κει που το πήρες, μπορείς να το αφήσεις σε άλλο bay κι έχει και iPhone app για να μη χάνεσαι.

Περισσότερες πληροφορίες:

ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ

Ένα θα σου πω. Το γιαούρτι Total (ναι το κανονικό) είναι ΦΘΗΝΟΤΕΡΟ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ!

Από τα σούπερ μάρκετ μπορείς να ψωνίζεις και online οπότε αν θέλετε ελέγξτε τις τιμές κι εκεί.

Πολλά και φοβερά προϊόντα θα βρείτε στα συνοικιακά μαγαζιά που έχουν καλή ποιότητα και φέρνουν και πράγματα που τα σούπερ μάρκετ δεν έχουν (π.χ. ελληνικό καφέ).

Μακριά από το ελαιόλαδο στα σούπερ μάρκετ (εξωφρενικές τιμές). Περάστε από κάποιο μαγαζάκι που θα έχει τενεκέδες σε πολύ λογικές τιμές. Στο Βόρειο Λονδίνο υπάρχουν πολλά τέτοια.

Για ένα άτομο που μαγειρεύει συχνά (τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα) και καθαρίζει (συχνά) και με λίγο προσοχή μπορεί να σας πάει γύρω στις 150 λίρες το μήνα το φαγητό, καθαριστικά κλπ.

Δείτε τιμές σούπερ μάρκετ και προϊόντα:

ΟΛΑ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ

Σαφώς έχετε και άλλα έξοδα. Ρούχα, κανένα φαγητάκι έξω, βιβλία, σινεμά κλπ. Η συμβουλή που έχω να σας δώσω είναι: ΨΑΞΤΕ ΤΟ ONLINE. Πώς είναι στην Ελλάδα που βρίσκετε πολύ λίγα πράγματα online; Ε, καμία σχέση. ΤΑ ΠΑΝΤΑ υπάρχουν online, σταματήστε να πρήζετε τους φίλους σας που μένουν εδώ και ψάξτε το στο google.

Δείτε

 • lastminute για τιμές και προσφορές για θέατρο και συναυλίες.
 • ticketmaster για όλα τα εισητήρια
 • Marks & Spencer για ενδεικτικές τιμές ρούχων

ΠΟΣΟ ΜΙΣΘΟ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΙ

Νταξ, η ερώτηση που δε μπορεί να απαντήσει ποτέ και κανείς. Εξαρτάται από τη δουλειά, την ηλικία, τις ανάγκες, τις προτιμήσεις. Για να επιβιώσετε ΑΠΛΑ στο Λονδίνο χωρίς ούτε καινούρια κάλτσα μπορείτε και με 20.000 το έτος που είναι περίπου οι πρώτοι μισθοί. Ξέρω ανθρώπους που πιστεύουν ότι τα 30.000 το έτος είναι καλά και άλλους που πιστεύουν ότι τα 30.000 το έτος είναι τόσα λίγα που είναι αδύνατον να ζήσεις στο Λονδίνο.

Η συμβουλή μου είναι να κοιτάξετε όλες τις χρεώσεις και τα έξοδα, να βάλετε κάτω τις προτιμήσεις σας (πόσες φορές θες να πας για σινεμά; πόσα ταξίδια; πόσε συναυλίες;) και να δείτε τί χρειάζεστε. ΜΗΝ ΑΚΟΥΤΕ 1500 λίρες το μήνα και πετάτε τη σκούφια σας. Δείτε ρεαλιστικά τα έξοδα που είναι πολλά.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

Αν θέλετε να κάθεστε στο σπίτι και να μη βγείτε ποτέ γίνεται μια χαρά. Όλα τα έξοδα μπορείτε να τα ταχτοποιείτε μέσω τηλεφώνου και διαδικτύου.

Αν σας έχει πιάσει η μαζοχίλα μπορείτε να τρέχετε στο ταχυδρομείο να πληρώνετε αλλά μεγαλύτερη βλακεία δεν υπάρχει. Απλά κανονίζετε ένα Direct Debit κάθε φορά και τα λεφτά φεύγουν μόνα τους, όταν πρέπει, χωρίς καθυστερήσεις και ΧΩΡΙΣ ΧΡΕΩΣΕΙΣ από το λογαριασμό σας.

Το Βρετανικό σύστημα σας επιτρέπει να κάνετε τα πράγματα πολύ εύκολα και πολύ γρήγορα.

Αν υπάρχουν κι άλλα έξοδα που δεν έχω αναφέρει αφήστε μου σχόλιο :-)

——————————————
‘Εχω κι άλλες ερωτήσεις θεία Σοφία:

Παλαιότερες αναρτήσεις εδώ:

Δείτε στα γουέμπια:

——————————————

65 comments to Λίγα λόγια για τα έξοδα στην Αγγλία

 • Εντάξει, περιττό να σου πω ότι με τα άρθρα σου για την Αγγλία θα τυπώσω manual για όταν έρθουμε :D

 • και τι δεν μου θύμισες ρε Σοφάκι …μόνο και μόνο η παράγραφος “tv license” μου έφερε δάκρυα στα μάτια

  προσθέτω την πληροφορία ότι στην Αγγλία μπορείς να νοικιάσεις τα ηλεκτρικά σου. Τηλεόραση, ψυγείο, πλυντήριο, στεγνωτήριο κτλ κτλ υπάρχουν καταστήματα που στα νοικιάζουν με το μήνα. Αυτό βολεύει αν δεν σκοπεύει κάποιος να κάτσει “για πάντα”, αν μείνει σε ένα σπίτι φέτος και του χρόνου δεν θα μείνει and so on.

  Εγώ 6,5 χρόνια έτσι την έβγαλα, με νοικιάρικες συσκευές

 • Όταν είχα πάει Λονδίνο για συνέντευξη στην Σχολή που είχα γίνει δεκτός, περνώντας από ένα μεσιτικό έβλεπα τιμές και έλεγα ωραία… φθηνά στο Λονδίνο. Μετά είδα ότι είναι Pw!

 • Απλά, ευχαριστώ πολύ!
  Δεν μπορείς να φανταστείς πόσο σημαντικά είναι τα δυο τελευταία blogposts σου για ανθρώπους σαν εμένα που θέλουν να μετακομίσουν στην Αγγλία και έχουν ένα κάρο απορίες.

 • Papajohn

  Εκανα τόσο κόπο να φτιαξω αυτό τον… αναλυτικό πίνακα οπότε πιστευω οτι το link αξίζει. ;-)
  http://twogreeksinlondon.wordpress.com/2008/12/24/price_check/

 • manos

  Στις εταιρείες σταθερής τηλεφωνίας βάλε και την Talk Talk. Έχει πρόγραμμα με δωρεάν λεπτά για διάφορους προορισμούς σε όλο τον κόσμο (και Ελλάδα) και αρκετά καλό τμήμα υποστήριξης.

  Επίσης δεν είπες για τα κινητά. Άλλο ένα post; :P

 • Έχω μια απορία, οκ εκεί δεν υπάρχουν φορολογικές δηλώσεις, αλλά υποθέτω πρεπει να συνεχισεις τις δηλώσεις για Ελλάδα;

  • Sofia

   Φόρο πληρώνεις ΟΠΟΥ έχεις εισοδήματα. Αν έχεις ας πούμε σπίτι στην Ελλάδα και λαμβάνεις νοίκι θα πληρώνεις κάποιες χρεώσεις στην Ελλάδα ΚΑΙ κάποιες στη Βρετανία (γιατί έχεις έσοδα).

   Καλύτερα να ρωτήσεις το λογιστή σου.

 • Πολύ χρήσιμα άρθρα. Με το tv license θυμήθηκα τη διαφήμιση που έπαιζε κάπου στο 2000 – 01 με τον τύπο να βγαίνει έξω από το σπίτι του, από τη πίσω πόρτα, και να χτυπάει τη πόρτα όταν έβλεπε τους “inspectors” να έρχονται! LOL!

 • tmants

  Απλά να προσθέσω για τον Guarantor που χρειάζεσαι για να νοικιάσεις σπίτι.
  Όταν πάς να νοικιάσεις οπουδήποτε μείνεις, χρειάζεται ο λεγόμενος guarantor, που είναι αυτός που θα πληρώσει το νοίκι σου αν εσυ δεν πληρώνεις. Συνήθως είναι ένας καλός φίλος/συγγενής αλλά αν δεν έχεις κάποιον είναι ζόρι γιατί για να σε εμπιστευτούνε θέλουν 6 νοίκια μπροστά, δηλαδή ένα πόσο αρκετά μεγάλο (υπολογίστε £3000 και πάνω για Λονδίνο). Άμα βρεις δουλειά δεν χρειάζεσαι τέτοιον, αρκεί το εισόδημα σου να καλύπτει το ποσό του ενοικίου, υπάρχει πίνακας όπου δείχνει με τι εισόδημα νοικιάζεις μέχρι τι ποσό, οι μεσίτες το έχουν πρόχειρο.

  • Sofia

   Σωστός. Μου έχουν ζητήσει και άλλο άρθρο με τη χαρτούρα που χρειάζεσαι στο Λονδίνο οπότε θα το προσθέσω κι αυτό.

  • Michalis

   Είναι απαραίτητο αυτο με τα πολλά ενοίκια στην αρχή?
   Στα site αγγελιών έχω προσέξει ότι ζητούν μόνο μια προκαταβολή που είναι συνήθως στο ύψος του πρώτου ενοικίου απο μια έρευνα που έκανα σε πόλεις εκτός Λονδίνου.

 • A-ΨΟ-ΓΗ για αλλη μια φορα! :)

 • streptop

  πολύ ωραία η περιγραφή που δίνεις για τα έξοδα στην Αγγλία, Σοφία.
  Είναι πολύ σημαντικό να ξέρουμε κάποια πράγματα πριν πάμε στην Αγγλία.

  Σε ευχαριστούμε.. :)

 • streptop

  Αν γνωρίζεις πράγματα σε μεταπτυχιακά, πως μπορούμε να βρούμε στην Αγγλια μεταπτυχιακά, ποσό κάνουν, τι υποτροφίες δίνει το κάθε πανεπιστήμιο. Θα σου ήμουν υπόχρεος.

  Θέλουν πολλά παιδιά (μαζί και εγώ) να πάνε για μεταπτυχιακό στην Αγγλία αλλά δεν ξέρουν που θα βρουν πληροφορίες.

  Anyhow σε ευχαριστώ για τις πληροφορίες :)

  • Sofia

   Γενικά για τις σπουδές στη Βρετανία (και για Μεταπτυχιακά) κοίτα http://www.educationuk.org/ που το διαχειρίζεται το British Council και είναι ανεξάρτητο website.

   Πλούτο πληροφοριών για το κάθε πανεπιστήμιο, τα χρήματα και τις υποτροφίες θα βρεις στα website του ίδιου του Πανεπιστημίου. Τα περισσότερα έχουν και διαδικασία online αίτησης.

   League tables και συγκρίσεις μπορείς να βρεις εδώ http://www.guardian.co.uk/education/universityguide

 • τέλεια η ανάρτησή σου! Λεπτομερέστατη. Οι φοιτητές, young professionals είναι καλυμένοι. Υπάρχουν όμως και οικογένειες στο Λονδίνο και εδώ αλλάζουν πάλι τα πράγματα. κάποια στιγμή πρέπει να γράψω …πρέπει να μιλήσω… δεν μπορώ τώρα όμως…ζώ το τέλος τουτης εδώ της χώρας (GR) και δεν έχω φτάσει ακόμα εκεί… ψυχολογικά…..

 • Giota

  Απόσπασμα από το συγκεκριμένο – και κατά τ’άλλα άψογο – άρθρο δημοσιεύθηκε στο ΒΗΜΑGAZINO στις 5/9… for your info… :)

 • Giota

  Oups… έκανα λάθος…. αναφερόμουν στο προηγούμενο άψογο άρθρο (για τις δουλιές στην Αγγλία) αλλά και τα δύο είναι τόσο τέλεια που άνετα μπερδεύεσαι….. :)

 • Alex Meek the Greek

  Πολύ καλό άρθρο , με μερικές διευκρινήσεις:

  ξεχασες και το “rightmove” στα site για ψάξιμο σπιτιου…

  Επισης για τα κινητά (καρτοκινητα) συνήθως καλές είναι μικρές εταιρείες που έχουν φοβερές προσφορές για κλήσεις προς Ελλάδα (2p / λεπτο ;)

  Ξεχασες το μεγαλύτερο (και φθηνότερο) σουπερμάρκετ της Αγγλίας, το ASDA. Καθώς και το σουπερμάρκετ κατεψυγμένων iceland.

  Επίσης πολλοί φίλοι παθαίνουν κατι ανάμεσα σε εγκεφαλικό και αλτσχαϊμερ όταν τους δείχνει ποση διαφορά έχουν απο Ελλάδα Επώνυμα προϊοντα: π.χ. : http://madhouse.co.uk/acatalog/PierreCardin.html

  Μια τελευταία συμβουλή: Αν δεν την έχεις δοκιμάσει πάρε βουλγαρικη προβεια φέτα! ΜΑΚΡΑΝ καλύτερη απο οτιδήποτε έχεις φάει…

  Το παρακάτω είναι χρήσιμο για το θέμα των σουπερ-μάρκετ: http://www.disabled.gr/forum/showthread.php?p=368604

  Τελος ,τα ενοίκια είναι μεν ΦΩΤΙΑ στο Λονδίνο αλλά για να παραφράσω ένα Ελληνικό ρητό: Αγγλία δεν είναι μόνο το Λονδίνο! Υπάρχουν πολλά μέρη με πολύ καλό βιωτικό επίπεδο και πολύ πολύ φθηνότερα ενοίκια… Εγώ μένω νοτιοανατολική Αγγλία και είμαι πολύ ευχαριστημένος.

  Αν πάντως κάποιος μείνει στο Λονδίνο, μια περιοχή που θα πρότεινα είναι το Bromley ..κλικ ΕΔΩ για περισσότερα

  • Τα ενοικια δεν ειναι ακριβως φωτια, ισχυει και εκει ο,τι περιπου και εδωπερα, που ενα μεγαλο διαμερισμα κοστιζει λιγο παραπανω απο ενα δυαρακι. Το εψαξα πολυ προσφατα στη περιοχη (ΝΔ) κοντα στο Χηθροου. Βρηκα διαμερισματα των 3 υπνοδωματιων (+καθιστικο, κλπ) στο ιδιο κοστος με αυτα του 1 υπνοδωματιου (+καθιστικο, κλπ) μη πω και φτηνοτερα. Επειτα, εκει δεν διαφερει η τιμη σχετικα με το αν νοικιασει κανεις το σπιτι επιπλωμενο ή χωρις επιπλα. Λεω να την κανω σιγα σιγα…

   • Alex Meek the Greek

    …και κάτι σχετικά με το λάδι και τα σουπερμαρκετ που είπατε: Λαδι μπορείς να βρεις πολύ φθηνό σε ASDA , ALDI και LIDL, ισως και φθηνότερα απο Ελλάδα καμιά φορά…

 • Spiros

  Bravo oraio post gia aftous pou theloun na mathoun. Diavazontas to taxidepsa sto parelthon pou emina gia 6 xronia stin Aglia. Afto me ta podilata den to iksera ala akougete kalo!

 • KOSMADOPOYLOY DESPINA

  Kαλα Χριστουγεννα.
  Merry Cristmas.
  Aφηνω ενα μυνημα για εργασια στην Αγγλια,η στο Λονδινο πιο συγκεκριμενα.
  I leave a message for job.
  Εχω πτυχιο δασκαλας yoga,reiki,β.μικροβιολογου.
  Αυτα δεν ειναι δεσμευτικα,μπορω να συνεργαστω αφου εχω εχω καποιες προτασεις.Ετσι θα τελειωποιησω και τα Αγγλικα μου.
  I am looking for job.

  Kosmadopoulou Despina.

 • Falakros_Praktor

  Γεια σου καλη μας Θεια!

  Ειμαι σε κατασταση πανικου οσον αφορα τη συλλογη πληροφοριων! Τελειωσα τωρα δευτερη σχολη στο Παν/μιο Αθηνων και ετοιμαζομαι για μαστερ Αγγλια.Συγκεκριμενα Cambridge. Το κακο ειναι οτι δεν εχω εμπειρια απο Αγγλια (με εξαιρεση ενα ταξιδι το 2003 ως τουριστας…φεξε μου δηλ…) και απο οικονομικα πιο χαλια δε γινεται..Ψαχνω σαν παλαβος κατατοπιση για δουλεια και στεγη στο Cambridge αφου δεν υπαρχει εκει καποιος οικειος να με κατατοπισει…αυτα…..τι κανουμε οεο? οποιος αλλος ,μπορει να βοηθησει με συμβουλες και πληροφοριες παρακαλω στο falakros_praktor@hotmail.com

  o Falakros ανηψιος

 • Nikolas

  …den exeis anaferthei katholou ston tomea twn metakinhsewn sta autokinhta. kostos apokthshs, xrhshs ktl.

  • Sofia

   Καλή ιδέα. Ανοιχτά είναι τα σχόλια – αν ξέρεις, γράψτα, φαντάζομαι ενδιαφέρει το θέμα.

 • Poly kalo to post sou Sofia. Exw na pw oti opws proanafer8ike, oi idies times den einai pantou.
  Londino egw to apefyga giati einai logiko oi times tis megaloupolis/prwtevousas na einai para poly 4iles se sygkrisi me tis ypoloipes perioxes.
  Egw menw Boreiodytika, sto Preston konta sto Manchester kai oi times einai arketa logikes, kai gia spitia k gia e3oda. Sygkekrimena, sti perioxi pou menw to noiki gia ena diamerisma me 1 i 2 ipnodwmatia kymainetai apo tis 400 me 500 lires to mina. Spiti houseshare pali stis idies times peripou (350-450 ana atomo). Oso afora utilities, oi pio gnwstes etaireies einai British Gas kai Scottish power (revma, gkazi) kai gia tilefwno/internet egw 8a proteina na apofygete BT kai Virgin. Ektos ki an vreite times paketo tilefwno-internet-tileorasi opou ekei peftei antagwnismos. 8a proteina TalkTalk kai Sky – alla simantiko: panta diavazete ta fine print!! Nai, ekeina ta mikroskopikoulia grammatakia pou diamorfwnoun asimantes(..) protaseis sto telos enos fylladiou i simvolaiou pou mporoun na sas mamisoun asxima!

  Episis, gia mena ta metaforika san foititria itan elaxista efoson menw konta sto panepistimio kai gia aktina 5 miliwn to lewforeio xrewnei peripu 2 lires opote sti periptwsi m mono an i8ela na paw sto ‘makrino’ nosokomeio i asda i se sigkekrimenes topo8esies pou mazevoun katastimata opws arcade, bowling, supermarkets, macdonalds (px Capitol Centre).
  Pros apofygi Ellinwn kai Kypriwn, ti na sou pw, min pas na meineis Manchester! :P Kai eidika Picadilly Point esties kai tetoia. Makria.
  Apo supermarket: protimw aldi, iceland, tesco, wilkinsons. kalo na anafer8ei to superdrug anti tou boots gia eidi kallyntikwn/farmakeutikwn an den 4axneis tin politeleia. Primark, to akrws f8inotero katastima rouxwn pou den moiazei me gyftadiko alla poulaei rouxa monterna pou foriountai k einai kai f8ina [gia foitites pou 8eloun na ftia3oun ti gkarntarompa tous me 100 lires maximum dld] kai i poiotita mporei na sigkri8ei me new look kai H&M.

  Kalo na anafer8ei episis oti auti ti periodo au3anontai ta didaktra gia foitites, oi esties sigkritika me prin 2 xronia exoun anevasei tis times kata 20/30 lires to dwmatio tin evdomada, kai kalo einai na 4a3eis kala prin aneveis, i na er8eis proswrina gia 1-2 evdomades kai na kaneis to 4a3imo sou prin kleiseis simfwnies me landlords ktl. Kai gia na prolaveis available spitia kai dwmatia einai kalitero na aneveis prin apo to telos Avgoustou (prin apo tin ka8odo Kinezwn, Ellinwn kai loipwn allodapwn) giati meta se vlepw stous pente dromous.
  Apofugi mesoitikwn grafeiwn giati 8a s ta paroun asxima. Kai kane pazari opou se vastaei, eidika an exeis dei arketa spitia/dwmatia k 3ereis pote se yperxrewnoun. Voliko (oxi panta, e3artatai apo times k katanalwsi) 8a itan na vreis ena topo opou ola simperilamvanontai stin timi = noiki, revma, gkazi, nero, internet, gia na min exeis trexamata kai na klaiei o trapezikos s logariasmos apo ta polla direct debits. Nai men voi8aei to automatopoiimeno systima, alla kane kratei an8rwpe mou!
  Auta. Ta leme! :)

 • Leon

  Πολύ όμορφο το άρθρο και με μια δόση υπερβολής για να γελάμε!
  Θα ήθελα να κάνω μερικά σχόλια μιας και είμαι ήδη ένα χρόνο στο νησί (συγκεκριμένα στο Leicester) ως φοιτητής και λέω να μείνω άλλο ένα αν όλα πάνε καλά!
  Αν κάποιος ενδιαφέρεται να βρεί δουλειά μπορεί σχετικά εύκολα, ειδικά αν είναι φοιτητής, να βρεί κάτι με χρήματα ανάμεσα στο ζώ-πεθαίνω (περίπου 5,9 λίρες/ ώρα ο βασικός).
  Αν κάποιος έχει εξειδίκευση και ειδικά σε κάποιο τομέα που έχει άνοδο στην Αγγλία τότε μπορεί σχετικά εύκολα και γρήγορα να βρεί κάτι καλό. Δυστυχώς ρατσισμός υπάρχει απο τους εργοδότες, ευτυχώς όχι προς τους έλληνες μιας και παρατήρησα οτι τους προτιμούν σε σχέση ακόμα και με άγγλους. Οι μισθοί σε τέτοιες περιπτώσεις ξεκινούν απο 15k για πρακτική φοιτητων και σε περίπτωση graduate θέσης (απόφοιτου χωρίς προϋπηρεσία) ξεκινούν απο τα 25k. Σε σύγκριση με Ελλάδα είναι μακράν καλύτερα μιας και η ζωή πέρα απο τα ενοίκια είναι ίδια η΄φθηνότερη. Supermarket σε τιμές φθηνότερες ή ίδιες με Ελλάδα, ρουχισμός σε τιμές που δεν το πιστεύεις, παροχες όπως κινητή τηλεφωνία, ίντερνετ κλπ φθηνά και με αρκετά καλή ποιότητα.
  Καλώς αναφέρθηκε οτι το Λονδίνο είναι πανάκριβο σε ενοίκια και μετακινήσεις αλλά μια μικρότερη πόλη (πχ Leicester) έχει τιμές ελλάδας. Τιμή σε πολυκατοικία δεκαετίας για δυάρι 300 λίρες και περίπου άλλα 100 για λογαριασμούς. Όλα σε απόσταση 15 λεπτών με τα πόδια και εξευτελιστικά χαμηλές τιμές λεωφορείων για κοντινές περιοχές (4 λίρες πήγαινε-έλα για απόσταση που στην Ελλάδα θες τουλάχιστον 10 ευρώ).
  Νομίζω πως πλέον αρχίζει να μην ισχύει αυτό που λέγαμε περί ακρίβειας παλιά για το εξωτέρικο, βλέπω οτι το λένε αρκετοί ξένοι για την Ελλάδα.

 • ZISOPOULOU OURANIA

  ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΧΡΗΣΙΜΟΤΑΤΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΟΥ.ΣΕ ΒΡΗΚΑ ΚΑΤΑ ΛΑΘΟΣ ΚΑΙ ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ. Ο ΓΙΟΣ ΜΟΥ ΚΩΣΤΗΣ ΕΙΝΑΙ 17 ΚΑΙ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΕΙ ΓΡΑΦΙΣΤΗΚΗ (ΚΟΜΙΚΣ,ΑΦΙΣΑ,ΜΑΚΕΤΑ).ΔΕ ΞΕΡΩ ΠΩΣ ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΩ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΛΛΑ ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟ ΚΟΥΜΑΝΤΟ ΣΟΥ.ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ…

 • Agapi

  Μα τι ωραιες και χρησιμες πληροφοριες πραγματικα!! Διαβασα 3 αρθρα που εχεις γραψει για την Αγγλια και ενθουσιαστηκα. Μεχρι σημερα σκεφτομουν οτι δεν παλευεται αλλο η κατασταση στην Αθηνα και να φυγω για Αγγλια, και με το που διαβασα τα αρθρα σου θελω ακομα πιο πολυ να φυγω. Δεν θαναι ευκολο, πουθενα δεν ειναι ευκολα τα πραγματα, αλλα σιγουρα απο την Ελλαδα καλυτερα. Ειμαι 23 χρονων και πρεπει να παρω μια αποφαση τωρα που ειναι νωρις! Ετσι δεν ειναι?
  Σευχαριστω παρα παρα πολυ, νασαι καλα!

  • Sofia

   Agapi χαίρομαι που σου φάνηκαν χρήσιμα και ελπίζω ότι δεν θα διαπιστώσεις μεγάλες αποκλίσεις από την πραγματικότητα αν το αποφασίσεις να έρθεις.

   Εγώ ήρθα Λονδίνο στα 22 μου και δεν το μετάνιωσα. Είναι νομίζω καλό να μην είσαι 18 γιατί έχει λίγο περισσότερη εμπειρία.

   Καλή τύχη ό,τι κι αν αποφασίσεις.

 • gianna...

  poli kalo to arthro sou sofia…ematha kapia pragmata…o filos mou tha figi gia agglia se liges meres kai an ola pane kala skeftomai na pao kai ego …den einai sigouro akoma alla me afta pou diavasa apo sena eimai thetiki ….tha einai dyskola stin arxi alla…kai edo den pai allo…einai xalia i katastasi kai akoma den irthan ta xirotera…i poiotita zois einai sto 0 !!!!!tha to stilo sto filo mou ti selida sou na ti diavasi..tha tou fani xrisimi….

 • Nickie

  Πραγματικά τα άρθρα σου είναι θησαυρός! :)
  μαζεύω λεφτά τώρα (είμαιαπό τους “τυχερούς” που δουλεύουν και έφυγαααααααα….
  το ξέρω ότι δεν είναι εύκολα! θα μοιράζομαι στην αρχή το 2Χ2 δωμάτιο του κολλητού μου αλλά θα τα καταφέρουμε!
  Θέλω να πιστεύω ότι λόγω του τομέα μου θα βρω δουλειά εύκολα…ΙΤ u know :)

 • stamatis!

  geia sou sofaki elpizw na eisai kala! eimai 22 kai skopevw na kanw to megalo vima ths metanastefshs kai egw kathos eklisa gia thn epomenh evdomada se ena italiko estiatorio sthn mesh me voria agglia sthn ston sto den xerw Gainsborough to vasikotero mou provlima einai oti den gnwrizw kai polu kala thn glwssa provlima pou elpizw na kataferw na antimetopisw mias kai h doulia mou exei na kanei me afto! prospathw edw kai meres na vrw plirofories sxetika me thn polh sin to ti ginete me ths times ekei matea omos pali kala pou yparxeis esy kai aloi dyo tris filoi kai mernoume kamia idea sxetika me to ti mas perimenei xaxa! alla tespa ola kala elpizw na mporesw na prosarmostw kai na pane ola kala telika!kalo pantos tha htan an kapoios exei na parathesei kati sxetika me ton vora ths agglias na to kanei kai malista prin thn erximenh tetarth pou fevgw axaxaxaxa!:P pantos exw thn amidrh entiposh oti ta pragmata toulaxiston oso anafwra spitia kai enikia prepei na einai elafros kalitera se polhs opos to Gainsborough! to elpizw dld! en pash periptwsh nomizw oti tha zalistw polu mexri na vgalw mia akri kai telika na taktopoihthw mia kai to megalo mou themataki einai h glwssa alla elpizw na ta kataferw! gia tyxon apories na xereis den glitwneis tha se xanaenwxlisw akrivos edw! kalh sinexia apo emena! filia pantou! :P :P :P

 • σχετικά με το super market εχω να προτεινω το: http://www.thepeoplessupermarket.org/our_mission.html αν γινεις μελος εχει και 10% εκπτωση και τα λαχανικα και φρουτα τα βρισκω πολυ καλυτερα απο τα υπολοιπα σουπερς!!

 • Hellow,,

  i am looking the international financial situation.
  Have i hope for job in clinic or hospital in England?
  I am assistand of Doctor and teacher in Alternative treatments..

  Thank you,
  Despina

 • lampros

  καλησπερα ,θα ηθελα να ρωτησω,εχω δουλεια που θα μου δινει περιπου 21000(στις φυλακες) εχω 2 παιδια η δουλεια θα βρισκεται South East
  ,ποσο ειναι το ενοικιο σε αυτη την περιοχη?(μιλαμε για 2 δωματια), αν γνωριζεται αν υπαρχουν ελληνοαγγλικα σχολεια τριγυρω?,και τελευταιο, οι φοροι ειναι ιδιοι για ολους,η υπαρχει καποια εκπτωση αν εισαι παντρεμενος με παιδια?ευχαριστω παιδια οποια βοηθεια θεμιτη

  • Sofia

   Το λοιπόν.

   1) 21000 μικτά τα βλέπω λίγα αν μιλάμε για οικογένεια με δύο παιδιά. Έβαλες κάτω τα έξοδα; Τους φόρους; Αν νομίζεις ότι βγαίνεις προχωράμε

   2) Τιμές δωματίων εδώ http://www.spareroom.co.uk/ – τιμές σπιτιών εδώ http://www.findaproperty.com/

   3) Για ελληνοαγγλικά σχολεία πρέπει να απευθυνθείς στο Υπουργείο Παιδείας στην Ελλάδα

 • jim

  πολυ καλη αναλυση , μηπως ξερεις ποσο κοστιζει το αεριο το κυβικο?

 • artcode

  κοριτσι γεια σου και απο εμενα! με εχεις γλυτωσει απο πολλες ωρες αναζητησης πληροφοριων!! να σε ρωτησω, σαν μηχανολογος με μεταπτυχιακο απο σκωτσεζικο πανεπιστημιο (το πηρα εδω Ελλαδα) και εμπειρια σε ηλεκτρομηχανολογικες εγκαταστασεις 8 χρονια, λεω να κοιταω για απλες δουλειες π.χ. σχεδιαστρια, κατι σε junior level τελοσπαντων, γιατι σκεφτομαι να ανεβω με την κορη μου 4 ετων, ε, και μεχρι να προσαρμοστω, να κανω κατι πιο ευκολο που κατεχω ηδη…ομως βλεπω οτι δινουν 20Κ-25Κ λιρες μικτα, πιστευεις φθανουν να ζησω μονη μου με το νηπιο σε περιοχη οχι κοντα σε Λονδινο, αλλα σε ευρυτερη π.χ. Μαντσεστερ για παραδειγμα??? Θα εκτιμουσα μια απαντηση σου… :)

 • The reason i write is’

  i missed England.I remember her as a movie-theater act.

  Be weell.
  Kosmadopoulou Despina

 • Angela

  Ξερει κανεις μηπως το χρειαζετε για να μισθωσω καταστημα στην αγγλια;;;;;

 • NIKOLETA

  i am a nurse ,end I am looking to find a job.my stydie is two year and I have a lot of experience in my job.I work 10 years in hospital.

 • NIKOLETA

  ειμαι νοσηλευτρια ,εχω πτυχιο δυο χρονια και εχω εμπειρεια πανω στο αντικειμενο μου 10 χρονια ,θελω να εργαστω στην αγγλια .τα αγγλικα μου ειναι αρκετα καλα.περιμενω απαντηση.σας ευχαριστω παρα πολυ

 • Kosmadopoulou Despina

  GMorning.

  Χαίρομαι που ακόμη επικοινωνείτε μαζί μου Σοφία.
  Περασαν δυο χρονια απο τοτε που γυρισα απο Αγγλια.

  Καλο φθινοπωρο.

  Κοσμαδοπουλου Δεσποινα

 • Λίγα λόγια για τα έξοδα στην Αγγλία « digital-era http://t.co/iDNsNN5 via @sofiagk

  This comment was originally posted onTwitter

 • [...] Λίγα λόγια για τα έξοδα στην Αγγλία [...]

 • [...] Τον τελευταίο καιρό όλο και περισσότεροι ‘Ελληνες μου μηνύουν ότι κάνουν το μεγάλο βήμα και εγκαταλείπουν τα πάτρια. Έχοντας ψάξει μάλιστα στο Google μου στέλνουν και e-mail ή μηνύματα στο Facebook με ερωτήσεις – γιατί ως καλή θεία έχω γράψει τα “Λίγα λόγια για τη δουλειά στην Αγγλία” και “Λίγα λόγια για τα έξοδα στην Αγγλία“. [...]

 • [...] Λίγα λόγια για τα έξοδα στην Αγγλία [...]

 • [...] Δείτε την παλαιότερη ανάρτηση για τα έξοδα που περιλαμ… [...]

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Additional comments powered byBackType

Βρες με

    

Έχουμε απ’ αυτό

Κατηγορίες

Αρχεία