Μετανάστευση στις ΗΠΑ – Μέρος 1ο: Γενικά

Καθώς πυκνώνουν τα κακά μαντάτα για την Ελληνική οικονομία και ολοένα περισσότεροι Έλληνες αναζητούν επαγγελματικές ευκαιρίες στο εξωτερικό, σκέφτηκα να γράψω λίγα πράγματα για την μεταναστευτική εμπειρία στις ΗΠΑ. Μέσα από το κείμενο αυτό θα προσπαθήσω να δώσω μια ιδέα των διαδικασιών, του κόστους, και του χρόνου που απαιτείται για να μεταναστεύσει κάποιος στις ΗΠΑ.

Ξεκινώντας με τη δική μου εμπειρία, θα σημειώσω πως οι ΗΠΑ (μαζί με τον Καναδά και την Αυστραλία) είναι χώρες στις οποίες οι μετανάστες έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν πλήρως και να μην θεωρηθούν πολίτες 2ης κατηγορίας — κάτι που έχω τη συναίσθηση πως συμβαίνει σε αρκετές βορειοευρωπαϊκές χώρες.

Για τους Έλληνες υπάρχουν τέσσερεις βασικές επιλογές για μετανάστευση στις ΗΠΑ: σπουδές, συγγενείς α’ βαθμού, εργοδοσία, και κλήρωση.

Με κλήρωση

Κάθε χρόνο η Αμερικανική κυβέρνηση κληρώνει έναν μικρό αριθμό αδειών μόνιμης παραμονής («πράσινες κάρτες») μέσω του προγράμματος Diversity Immigrant Visa. Η συμμετοχή είναι δωρεάν και δεν απαιτεί δικηγόρο ή άλλη επαγγελματική διαμεσολάβηση. Το 2011 κληρώθηκαν πράσινες κάρτες σε 62 Έλληνες — άγνωστο παραμένει πόσοι έκαναν αίτηση. Γενικως οι πιθανότητες είναι μικρές. Ο χρόνος που απαιτείται από την στιγμή της αίτησης ως την στιγμή που θα ολοκληρωθεί η διαδικασία, είναι περίπου 12 μήνες. Με πράσινη κάρτα μπορεί κανείς να κατοικήσει μόνιμα στις ΗΠΑ και να αναζητήσει εργασία.

Με συγγενείς α’ βαθμού.

Αν έχετε συγγενείς α’ βαθμού που είναι πολίτες των ΗΠΑ μπορούν να σας μετακαλέσουν και να ζητήσουν την χορήγηση πράσινης κάρτας. Η διαδικασία παίρνει 12-18 μήνες αλλά μέσα στους πρώτους ~6 μήνες εξασφαλίζετε προσωρινή άδεια εισόδου και εργασίας στις ΗΠΑ. Το κόστος είναι γύρω στα $1500-$5000 αν δεν χρειαστείτε δικηγόρο. Η διαδικασία αίτησης είναι σχετικά απλή αλλά αν αναθέσετε την υπόθεση σε δικηγόρο, να υπολογίστε επιπλέον $1500-$2000.

[Διευκρίνηση: η διαδικασία διαρκεί 12-18 μήνες (ίσως και λιγότερο) από τη στιγμή που θα έρθει η σειρά εξέτασης της αίτησης. Στην περίπτωση της Ελλαδας (και άλλων Ευρωπαϊκών χωρών) η σειρά της αίτησης έρχεται μετά από 9+ έτη)]

Με εργοδοτική προσφορά

Αν έχετε εξασφαλίσει προσφορά εργασίας από εργοδότη στις ΗΠΑ που είναι πρόθυμος να μεριμνήσει για τα μεταναστευτικά σας, θα πάρει 6-9 μήνες να σας χορηγηθεί μια ειδική άδεια εισόδου, η H1B. Πρόκειται για θεώρηση εισόδου (βίζα) που σας επιτρέπει να εργαστείτε μόνο για τον συγκεκριμένο εργοδότη. Η έκδοσή της θεώρησης αυτής είναι προβληματική για δυο κυρίως λόγους. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ διαθέτει γύρω στις 65.000 τέτοιες θεωρήσεις ετησίως. Η ζήτηση είναι τόσο μεγάλη που οι αιτήσεις ξεπερνούν τον αριθμό αυτό από την πρώτη μέρα που διατίθενται οι βίζες αυτές. Ο δεύτερος λόγος, είναι το κόστος για τον εργοδότη: μια H1B βίζα κοστίζει γύρω στις $6.000 και στο διάστημα που η αίτηση εκκρεμεί ο εργοδότης μένει με μια θέση εργασίας κενή. Αν χορηγηθεί η βίζα ο εργαζόμενος μπορεί να αλλάξει εργοδότη σχετικά απλά — επειδή η έκδοση νέας H1B για τον επόμενο εργοδότη δεν υπόκειται σε αριθμητικούς περιορισμούς.

Από τη στιγμή πάντως που θα αποκτήσετε την H1B μπορείτε να κάνετε αίτηση για πράσινη κάρτα. Η βίζα H1B έχει διάρκεια 3 ετών και μπορεί να ανανεωθεί για άλλα τρία. Στο διάστημα των 6 αυτών ετών θα πρέπει να αποκτήσετε πράσινη κάρτα. Αλλιώς, στο τέλος της 6ετίας θα πρέπει να επιστρέψετε στην Ελλάδα.

Η χορήγηση πράσινης κάρτας απαιτεί 1-2 χρόνια και κοστίζει $5000-$10000 — ίσως και περισσότερο. Η ανάθεση της υπόθεσης σε έμπειρο δικηγόρο είναι αναπόφευκτη.

Πέντε χρόνια μετά την χορήγηση της πράσινης κάρτας έχετε το δικαίωμα να ζητήσετε την Αμερικανική υπηκοότητα. Η διαδικασία πολιτογράφησης κοστίζει περίπου $700, δεν απαιτεί δικηγόρο, και παίρνει γύρω στους 9 μήνες. Η πολιτογράφηση δεν προϋποθέτει την απεμπόληση της Ελληνικής υπηκοότητας. Η διπλή υπηκοότητα δεν είναι πρόβλημα εκτός κι αν έχετε πρόθεση να εργαστείτε σε ευαίσθητους τομείς (πχ Άμυνα) για τους οποίους απαιτείται ειδική διαβάθμιση (security clearance).

Με σπουδές

Τελειώνοντας ένα πρόγραμμα σπουδών (προπτυχιακό ή μεταπτυχιακό) έχετε το δικαίωμα προσωρινής άδειας εργασίας (Optional Practical Training). Η άδεια αυτή διαρκεί 12 μήνες. Αν οι σπουδές σας είναι σε συγκεκριμένο θετικό/τεχνολογικό κλάδο η άδεια αυτή διαρκεί 29 μήνες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί τμηματικά, πχ, 12 μήνες μετά το πρώτο πτυχίο και 17 μήνες μετά το Masters. Κατά τη διάρκεια της OPT και εφόσον επιδείξετε αξιόλογο προσόντα είναι πιθανόν ο εργοδότης σας να μεριμνήσει για την χορήγηση H1B.

Το πρόβλημα με την μετανάστευση μέσω σπουδών είναι το κόστος σε χρόνο και έξοδα. Σημειώνω επίσης πως οι σπουδές πρέπει να γίνουν σε αναγνωρισμένο πανεπιστήμιο (regionally accredited university). Τα δίδακτρα για ένα μονοετές πρόγραμμα masters ξεκινούν από $10.000. Υπολογίστε άλλα $15.000 για έξοδα διαμονής και διατροφής. Στο τέλος θα αποκτήσετε ένα πτυχίο, ίσως μια προσωρινή εργασία, και την πιθανότητα να εξασφαλίσετε την H1B.

Ολοένα και συχνότερα σήμερα οι εργοδότες αρνούνται να προσλάβουν άτομα με μεταναστευτικές εκκρεμότητες κυρίως λόγω του προβληματικου συστήματος γύρω από την βίζα H1B. Μεγάλοι εργοδότες όπως η Microsoft, Google κ.ά. θα αναλάβουν να τακτοποιήσουν τις μεταναστευτικές εκκρεμότητες, αλλά μικρότεροι εργοδότες μάλλον θα κοιτάξουν για άλλους υποψήφιους.

Στο 2ο μέρος της σειράς αυτής: ειδικά θέματα μετανάστευσης στις ΗΠΑ σχετικά με εργοδοσία και άδειες εργασίας.

Print Friendly
Share
 • iopa

  Καλησπέρα Λεωνίδα.Είμαι πτυχιούχος πανεπιστημίου,25 ετών.Με το αγόρι μου θέλουμε να εγκατασταθούμε Αμερική,να δουλέψουμε,να κάνουμε οικογένεια.Από συγγενείς,το μόνο που έχω εκεί είναι μια θεία παντρεμένη αμερικανίδα υπήκοος,αλλά είναι θεία 2ου βαθμού,οπότε δεν ξέρω αν μπορεί να μου χρησιμεύσει σε κάτι.Χρήματα για σπουδές δεν υπάρχουν.Έχω ακούσει όμως ότι τα ζευγάρια αντιμετωπίζονται με πιο θετική ματιά ως πιθανοί μετανάστες.Υπάρχει κάποιος γνωστός του φίλου μου που έχει εστιατόριο και ίσως να μπορεί να σπονσοράρει.Σε αυτή την περίπτωση,μπορεί να σπονσοράρει μόνο εκείνον,δηλαδή ένα άτομο,ή μπορεί και τους δυο μας;Κι επίσης,αν παντρευόμασταν,θα ήταν ευκολότερο κατά οποιονδήποτε τρόπο να μας δεχθούν;
  Θα μπορούσαμε να ζητήσουμε άδεια μετανάστευσης, απλά και μόνο εκδηλώνοντας τις προθέσεις μας ή θα πρέπει να έχουμε ήδη κάποια πρόσκληση εργασίας,τουλάχιστον ο ένας από τους δυο μας;Θα μπορούσαμε να πάρουμε κάποιου είδους προσωρινή βίζα για να πάμε εκεί και ζώντας εκεί να ζητήσουμε κάποια παράταση ή αναβάθμιση της ήδη υπάρχουσας βίζας;
  Τι επιλογές έχουμε ακριβώς;

  • http://irakliotis.com λ:ηρ | lgreco

   Δεν είμαι βέβαιος ότι τα ζευγάρια αντιμετωπίζονται διαφορετικά ως πιθανοί μετανάστες. Αν όμως ένας από τους δυο σας μόνο έχει πρόσφορά για δουλειά και μέσω της προσφοράς αυτής αποκτήσει άδεια εργασίας, τότε και το άλλο μέλος του παντρεμένου ζευγαριού θα αποκτήσει κάποια μεταναστευτικά προνόμια — όχι κατ’ ανάγκην τα ίδια, αλλά μια καλή αρχή θα γίνει. Κι αν επειτα από 2-4 χρόνια πάει ο ένας για πράσινη κάρτα, αυτομάτως θα την πάρεις κι εσύ.

   Άδεια μετανάστευσης (δηλαδή μια βίζα που να παρέχει άδεια εργασίας, όπως η H1B για παράδειγμα) δεν ξέρω αν μπορείτε να βγάλετε δίχως να έχετε προσφορά εργασίας. Αλλά και η προσφορά από μόνη της δεν φτάνει — υπάρχουν ενδιάμεσα βήματα στη διαδικασία για τα οποία πρέπει να έχει υπομονή, επιμονή και διάθεση ο πιθανός εργοδότης σας.

   • theodore

    η βίζα εργασίας επιτρέπει την παραμονή στις ΗΠΑ του/της συζύγου και των παιδιών του εργαζόμενου – χωρίς όμως εκείνοι να έχουν και άδεια εργασίας στις ΗΠΑ

 • Κώστας

  Καλημέρα, είμαι αναγνώστης της ιστοσελίδας απο πολύ καιρό, πρώτη φορά σχολιαστής, και σας συγχαίρω για την άψογη (ά-ψ-ο-γ-η κυριολεκτικά) ενημέρωση.

  Έχω λοιπόν προσφορά εργασίας απο ΗΠΑ, αλλά είμαι απόφοιτος λυκείου. Η προσφορά εργασίας είναι απο πολύ δυνατή εταιρεία πληροφορικής στο San Francisco που μπορεί να αναλάβει τα ρίσκα για να με προσλάβει άνετα, και χρειάζονται εμένα και κανέναν άλλο. Στην εταιρεία αυτήν εργάζονται πολλά άτομα που δεν έχουν τελειώσει το πανεπιστήμιο όπως εγώ.

  Η ερώτησή μου είναι η εξής: 6-9 μήνες είναι σχετικά πολύ για να περιμένει ο εργοδότης, αν και στο τέλος αυτών των μηνών πάλι εμένα θα χρειάζονται και κανέναν άλλο. Το θέμα είναι όμως να μην περιμένω τόσο. Εάν πήγαινα με τουριστική Visa και κατοικήσω εκεί, μπορούν να με προσλάβουν στην εταιρεία, και να υπάρχει περίπτωση να διαπραγματευτώ την παραμονή μου εκεί? Χωρίς βεβαίως να με απελάσουν, γιατί εάν είναι έτσι καλύτερα να μην πάω καθόλου.

  • Κώστας

   Επίσης διάβασα σχετικό σχόλιο http://irakliotis.gr/blog/?p=3014#comment-649175997 και παρέλειψα να προσθέσω ότι δεν έχω καταγεγραμμένη εργασιακή εμπειρία στην ελληνική γραφειοκρατία. Δεν είναι καλό επίσης ο πρόξενος να καταλάβει ότι έχω μεταναστευτικές προθέσεις εκ των προτέρων? Πάλι καλά που το πληροφορήθηκα.

   • http://irakliotis.com λ:ηρ | lgreco

    Κώστα αν κατάλαβα καλά κοιτάς την πιθανότητα να έρθεις στις ΗΠΑ με τουριστική βίζα και να παραμείνεις προσβλέποντας σε πρόσληψη στη εταιρεία που αναφέρεις παραπάνω.

    Κάτι τέτοιο είναι πρακτικά πολύ δύσκολο — αδύνατο θα έλεγα. Αν η εταιρεία ενδιαφέρεται να σε προσλάβει, μπορεί να ξεκινήσει τη διαδικασία για την κατάλληλη βίζα.

    Σοβαρός εργοδότης στις ΗΠΑ δεν πρόκειται να σε προσλάβει ενόσω είσαι τουρίστας (και βρίσκεσαι εντός της χώρας). Αφενός είναι σχεδόν αδύνατο να πάρεις άδεια εργασίας στην περίπτωση αυτή, αφετέρου ο εργοδότης θα διακινδυνέψει τη σχέση του με τις αρμόδιες υπηρεσίες επιχειρώντας κάτι εξαιρετικά παράτυπο και πιθανώς παράνομο.

    Ως τουρίστας δεν είσαι πιστοποιημένος για εργασία στις ΗΠΑ. Συνεπώς η εταιρεία δεν μπορεί να σε προσλάβει. Πρώτα πρέπει να πιστοποιηθείς (μέσω, ας πούμε, μιας βίζας H1B) και μετά να προσληφθείς.

    Γράφεις παραπάνω πως έχεις προσφορά εργασίας. Αν πρόκειται για επίσημη προσφορά (γραπτή κτλ) τότε η εταιρεία θα μπορούσε να ξεκινήσει τη διαδικασία να σου βγάλουν μια H1B — αργεί αλλά γίνεται. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις είναι πιθανή και η έκδοση πράσινης κάρτας. Αυτά όλα αποτελούν έξοδα και χρόνο για την εταιρεία, αλλά απο τη στιγμή που σε θέλουν και πιστεύουν πως κανείς άλλος δεν τους κάνει, θα πρέπει να πράξουν κάτι.

    • Κώστας

     Πολύ κατατοπιστική απάντηση, ευχαριστώ για τον χρόνο που διαθέσατε.

     Γίνεται δηλαδή να βγεί H1B, χωρίς να περιμένουμε μέχρι τον επόμενο Οκτώβριο; Χωρίς να υπάγεται το συγκεκριμμένο έντυπο Η1Β στα 65000 που χορηγούνται ετησίως;

     Όταν λέτε ότι είναι πολυέξοδη και χρονοβόρα η έκδοση Η1Β με πρωτοβουλία της εταιρείας, τι χρονικό πλαίσιο εξετάζουμε; Τρεις μήνες για παράδειγμα δεν είναι και τόσο πολύ, και σκέφτομαι να τους προτείνω ότι έξοδα χρειαστούν να τα κόψουν σταδιακά απο τους επόμενους μισθούς μου, να τους δώσω και κίνητρο, οπότε το μόνο που θα χάσουν θα είναι ο (πολύτιμότατος δυστυχώς) χρόνος τους.

     Υ.Γ. Παράνομα δεν πρόκειται να με προσλάβουν, και είναι κάτι το οποίο ούτε και εγώ είμαι σύμφωνος ούτως ή άλλως.

     Και πάλι ευχαριστώ για την απάντηση.

     • Κώστας

      Συγνώμη, ξέχασα να αναφέρω ότι η πρόταση είναι προφορική προς το παρόν, αλλά ούτε σε μία εβδομάδα θα την έχω και γραπτή.

      Ακόμη προς το παρόν δεν έχω φύγει ποτέ απο την Ελλάδα, και δεν έχω ούτε επάγγελμα καταγεγραμμένο κάπου στο κράτος, ούτε κάποιον άρρωστο συγγενή στην Ελλάδα, ούτε κίνηση τραπεζικών λογαριασμών, αλλά καθαρό ποινικό μητρώο, πιστεύετε ότι θα αντιμετωπίσω πρόβλημα να μου επιτρέψουν να επισκεφθώ τις ΗΠΑ ως τουρίστας;

     • http://irakliotis.com λ:ηρ | lgreco

      Οι βίζες H1B για το 2013 έχουν εξαντληθεί νομίζω από τον Ιούνιο το 2012. Αν δεν κάνω λάθος άρχισαν να δέχονται αιτήσεις τον Απρίλιο του 2012 και ως τον Ιούνιο είχαν εξαντλήσει τις διαθέσιμες βίζες.

      Τον Απρίλιο του 2013 θα αρχίσουν να δέχονται αιτήσεις για H1B βίζες που θα δοθούν το 2014. Θεωρητικά λοιπόν δεν μπορείς να λάβεις άδεια εργασίας πριν το καλοκαίρι του 2014.

      Ίσως να υπάρχουν άλλοι τρόποι για να λάβεις προσωρινή άδεια εργασίας στις ΗΠΑ. Αυτό θα εξαρτηθεί αποκλειστικά και μόνο από τον πιθανό εργοδότη: πόσο πολύ σε θέλουν τελικά και τι είναι αυτό κάνεις και δεν μπορούν να βρουν Αμερικανό να κάνει το ίδιο.

      Χωρίς να θέλω να σε απογοητεύσω, κάθε σοβαρός εργοδότης εδώ γνωρίζει πως οι βίζες για το 2013 έχουν εξαντληθει. Ένας σοβαρός εργοδότης δηλαδή δύσκολα θα κάνει προσφορά εργασίας αν γνωρίζει πως θα πρέπει να περιμένει 18 μήνες πριν γίνει η πρόσληψη.

     • Κώστας

      Δηλαδή η μόνη και πιο σύντομη λύση είναι εάν πάω ως τουρίστας και παντρεύομαι εκεί. Κάτι το οποίο δεν είναι απίθανο. Εάν όμως ο γάμος λυθεί γρήγορα εγώ θα έχω ακόμη την δυνατότητα να πάρω πράσινη κάρτα? Υπάρχουν κάποια στοιχεία για αυτό;

      Έχω ήδη καταχραστεί τον χρόνο σας, το καταλαβαίνω και ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Αληθινά απορώ με την υπομονή σας ήδη ως τώρα. Συνεχίστε την καταπληκτική δουλειά αυτή που κάνετε. Όσο για αυτό που κάνω που δεν μπορεί να κάνει κάποιος Αμερικανός, οι Αμερικανοί δεν είναι και τόσο έξυπνοι ομολογουμένως, έτσι δεν είναι;

     • http://irakliotis.com λ:ηρ | lgreco

      Οι Αμερικανοί έδωσαν στην ανθρωπότητα το laser, τον υπολογιστή, την κρυσταλοτρίοδο, τα ολοκληρωμένα κυκλώματα, το διάστημα, τo τηλέφωνο (και το κινητό τηλέφωνο), το αεροπλάνο, το ελικόπτερο, τη μαγνητική τομογραφία, την μεταμόσχευση, την απόδειξη του τελευταίου θεωρήματος του Fermat, τον αντισεισμικό σχεδιασμό, την πυρηνική ενέργεια, την υπεραγωγιμότητα, την τεχνητή ευφυία, τους υγρούς κρυστάλλους, την τηλεόραση, την αγγειοπλαστική, τις οπτικές ίνες, το διαδίκτυο, το GPS, το αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων, τον γενετικό κώδικα, το αλεξικέραυνο, τον λαμπτήρα, το εμβόλιο για την πολυομυελίτιδα, το φιλμ, κ.α.

      Δεν ξέρω αν αυτό τους κάνει έξυπνους, αλλά σίγουρα τους κάνει εργατικούς. Μην τους υποτιμάς, ειδικά αν επιθυμείς να γίνεις ένας απο αυτούς.

      Η πράσινη κάρτα μέσω γάμου βγαίνει μεταξύ 12 και 18 μηνών, συνήθως. Θεωρητικά, αν ο γάμος λυθεί αφού γίνει η αίτηση και πριν χορηγηθεί η κάρτα, η μεταναστευτική υπηρεσία μπορεί να παγώσει την αίτηση. Ή ακόμη και να ακυρώσει την πράσινη κάρτα αν διαπιστώσει πως επρόκειτο για εικονικό γάμο.

  • Κώστας

   Ειλικρινά συγνώμη για τα αλλεπάληλα σχόλια, σιγά σιγά όμως, τα κομμάτια του γραφειοκρατικού δαιδάλου αρχίζουν και σχηματίζονται στο κεφάλι μου. Αντιλαμβάνομαι όμως ότι σε δημόσιο χώρο δεν μπορώ να διατυπώσω το ερώτημά μου έτσι όπως πρέπει. Μήπως θα ήταν πιθανό να μου δώσετε ένα μέιλ ώστε να ρωτήσω προσωπικά? Για παράδειγμα όπως σε αυτό το σχόλιο http://irakliotis.gr/blog/?p=3014#comment-692472822 ? Εάν βεβαίως αυτό δεν αποτελούσε κατάχρηση του χρόνου σας.

  • usimmigration.gr

   Απόφοιτος λυκείου δεν μπορεί να πάρει Η1Β βίζα αν δεν αποδείξει ότι έχει δώδεκα χρόνια εργασιακής εμπειρίας – δηλ τρια χρόνια εργασία αναπληρώνουν από ένα έτος σπουδών.

 • Ria

  Καλησπερα! Θα ηθελα και γω να κανω μια ερωτηση. Οσον αφορα την αποκτηση αμερικανικης υποκοοτητας με βαση τον α’ βαθμο συγγενειας, σε ποσο χρονικο διαστημα μπορει καποιος αφου εχει παρει την υπηκοοτητα να στειλει προσκληση σε καποιον α’ βαθμου συγγενη του? Ευχαριστω εκ των προτερων!

  • usimmigration.gr

   Μπορείς να προσκαλέσεις τους συγγενενείς σου από την πρώτη μέρα που θα γίνεις πολίτης ΗΠΑ.

   • Ria

    Δηλαδη οπως αναφερει το κειμενο,το να γινεις πολιτης ΗΠΑ γινεται μεσα σε 12-18 μηνες?Και επισης, ειναι απαραιτητο να μεινεις στην Αμερικη καθ’ολη την διαρκεια των μηνων αυτων ή αρκει ακομα και αν μπεις μονο μια φορα ισα ισα για να επιβεβαιωσεις την κατοχη προσωρινης πρασινης καρτας?Ευχαριστω και παλι!

    • http://irakliotis.com λ:ηρ | lgreco

     Η διαδικασία πολιτογράφησης, από τη στιγμή που δικαιουσαι να υποβάλλεις αίτηση, διαρκεί 12-18 μήνες. Συχνά και λιγότερο. Για να φτάσεις όμως σε σημείο που δικαιούσαι να υποβάλλεις αίτηση μπορεί να περάσουν χρόνια.

     Για παράδειγμα, άτομο που έρχεται στις ΗΠΑ για μεταπτυχιακές σπουδές με φοιτητική βίζα, στη συνέχεια μένει για εργασία με προσωρινή άδεια, και μετά αποκτά πράσινη κάρτα, δικαιούται να υποβάλλει αίτηση πολιτογράφησης 5 χρόνια μετά την πράσινη κάρτα. Έτσι λοιπόν έχουμε:

     5 χρόνια με πράσινη κάρτα +
     2 χρόνια με προσωρινή άδεια/βίζα H1B +
     1 χρόνο με άδεια φοιτητικής εξάσκησης +
     4 χρόνια φοιτητικής βίζας F1 =

     12 χρόνια πριν υποβάλλεις αίτημα πολιτογράφησης.

     Οι αριθμοί παραπάνω είναι ενδεικτικοί και μάλλον αισιόδοξοι. Αρκετά άτομα κρατούν τη φοιτητική βίζα για 5-7 χρόνια, και μένουν με H1B βίζα για 4-5 χρόνια. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να πάρει 15-20 χρόνια πριν είσαι σε θέση να κάνεις αίτηση για πολιτογράφηση. Στα παραδείγματα παραπάνω υπολογίζω 4+ έτη για μεταπτυχιακές σπουδές που οδηγούν σε διδακτορικό δίπλωμα. Για masters υπολόγισε 1-2 έτη.

     Από τη στιγμή που θα κάνεις αίτηση πολιτογράφησης, η διαδικασία διαρκεί το πολύ 18 μήνες. Τόσο στη δική μου περίπτωση όσο και της συζύγου, περιμέναμε 6 και 7 μήνες αντίστοιχα (οι περιπτώσεις μας ήταν σχετικά απλές και για αυτό ξεμπερδέψαμε γρήγορα).

     Όσο εκρεμμεί η αίτηση πολιτογράφησης μπορείς να ταξιδεύεις (με την πράσινη κάρτα) δίχως πρόβλημα (αρκεί να μην μείνεις εκτός χώρας για μακρό διάστημα — νομίζω αν χρειαστεί να φύγεις πάνω από 6 μήνες χρειάζεσαι ειδική άδεια η οποία όμως χορηγείται γρήγορα και δίχως επίπονη διαδικασία).

     • Ria

      Δεν αναφερομαι στο θεμα της φοιτιτητικης βιζας αλλα στον α’ βαθμο συγγενειας αν και κατανοω οτι το αναφερεις ως παραδειγμα.Για να το θεσω πιο συγκεκριμενα ή πιο προσωπικα αν θελεις, ποσο περιπου χρονο θα παρει η αιτηση αποκτησης αμερικανικης υπηκοοτητας απο αδερφο πολιτη ΗΠΑ σε αδερφο πολιτη Ελλαδος και μολις ο πολιτης Ελλαδος παρει υπηκοοτητα να καλεσει το παιδι του ετσι ωστε να παρει και αυτο αμερικανικη υπηκοοτητα? Συγνωμη αν εγινα ενοχλητικη!

     • http://irakliotis.com λ:ηρ | lgreco

      Από αδερφό σε αδερφό, αυτή τη στιγμή εξετάζονται αιτήσεις πράσινης κάρτας που υποβλήθηκαν το 2001. Η περαίωση αυτών των αιτήσεων γίνεται σε 12-18 μήνες. Αλλά η αναμονή πριν εξεταστούν είναι ήδη 11 χρόνια.

      Απο τη στιγμή που θα γίνεις πολίτης, μπορείς αμέσως να ζητήσεις πράσινη κάρτα για τα άγαμα τέκνα σου κάτω των 21. Στην κατηγορία αυτή εξετάζονται αιτήσεις που υποβλήθηκαν το 2005. Η αναμονή δηλαδή είναι 7 χρόνια. Αλλά από τη στιγμή που θα ξεκινήσει η εξέταση μιας αίτησης, θα διεκπεραιωθεί σε 12-18 μήνες. Για έγγαμα τέκνα εξετάζονται αιτήσεις που υποβλήθηκαν το 2002.

      Υπάρχουν δηλαδή δυο περίοδοι αναμονής:

      Τ1: πόσο διαρκεί η διεκπεραίωση της αίτησης
      Τ2: πόσο περιμένεις πριν εξεταστεί η αίτησή του.

      Τ1 είναι 12-18 μήνες.

      Τ2 θεωρητικά θα έπρεπε να είναι 0. Αλλά επειδή κάθε χρόνο δίνεται περιορισμένος αριθμός πράσινων καρτών για συγγενείς πολιτών, μικρότερος από τον αριθμό αιτήσεων, δημιουργείται ουρά αναμονής.

      Για τις κατηγορίες που ρωτάς το Τ2 παίζει μεταξύ 7-12 χρόνια.

     • Ria

      Μου’κανες την καρδια περιβολι τωρα αλλα δεν πειραζει! Κι αυτες οι αιτησεις πια τι εχουν και αργουν τοσο? Ενταξει ειναι αυστηρη η επιλογη,δεν ειναι σαν την Ελλαδα αλλα ειπαμε!Τελος παντων,κατι τελευταιο (προς το παρον!) Ας υποθεσουμε οτι ενας πολιτης ΗΠΑ στελνει αιτηση σε α’ βαθμου συγγενη του για να παρει υπηκοοτητα. Αν καποια στιγμη ο πολιτης ΗΠΑ χασει την υπηκοοτητα για τον οποιοδηποτε λογο,την χανει και ο συγγενης του που πηρε υπηκοοτητα μεσω αυτου?

     • http://irakliotis.com λ:ηρ | lgreco

      Το καταλαβαίνω και λυπάμαι, αλλά δυστυχώς έτσι έχουν τα πράγματα.

      Γιατί αργούν; Γιατί η ζήτηση είναι πολύ μεγαλύτερη από τον αριθμό πράσινων καρτών που χορηγούνται σε συγγενείς. Αν δίνεις 10 κάρτες το χρόνο κι έχεις ζήτηση για 15, δημιουργείται ουρά.

      Στην περίπτωση πάντως που πάρεις υπηκοότητα μέσω συγγενούς κι αυτός την απωλέσει, δεν είναι ξεκάθαρο τι συμβαίνει. Εξαρτάται με τις περιστάσεις αλλά θα έλεγα πως σε γενικές γραμμές δεν την χάνεις.

     • Ria

      Μαλιστα! Ευχαριστω παρα πολυ για τις κατατοπιστικοτατες απαντησεις! Ελπιζω αν εχω καποια αλλη απορια στο μελλον να απαντηθει τοσο ικανοποιητικα οσο οι παραπανω!

    • usimmigration.gr

     Κανείς δεν είπε ότι γίνεσαι πολίτης ΗΠΑ σε 12-18 μήνες.

 • Δημητρης Παν.

  καλησπερα! εχουμε ενα γνωστο εγω και ο θειος μου στις ηπα που θελει να μας καλεσει για εργασια σε εστιατοριο. εαν μας καλεσει πρεπει να ειναι με γραπτη προσκληση, σωστα? μετα περναμε και εμεις και ο εργοδοτης απο συνεντευξη? θα χρειαστει κατι αλλο…οπως ιατρικες εξετασεις,εξοδα κλπ? τι διαρκεια απαιτει ολο αυτο? ισχυει πως δεν δινουν αλλες βιζα για το 2013? εαν πανε ολα καλα και εκδοθει,για ποσο διαρκει? ανανεωνεται ευκολα η χρειαζεται παλι διαδικασιες? πολλες ερωτησεις συγγνωμη αλλα εχω αλλες τοσες! ευχαριστω!

  • http://twitter.com/lgreco Leo Irakliotis

   Το νωρίτερο που μπορείτε να έρθετε είναι Οκτώβριος του 2013. Κι αυτό με την προϋπόθεση πως θα εγκριθεί η βίζα τύπου H1B. Κάτι που είναι απίθανο επειδή ο εργοδότης δύσκολα θα τεκμηριώσει πως δεν μπορεί να βρει Αμερικανούς για την ίδια δουλειά. Η βίζα H1B έχει 3ετή διάρκεια και μπορεί να ανανεωθεί για άλλα 3 χρόνια. Στην εξαετία αυτή ή βγάζεις πράσινη κάρτα ή επιστρέφεις στην Ελλάδα.

   Όλα αυτά θεωρητικά επειδή η H1B δεν χορηγείται για την επαγγελματική κατηγορία που κοιτάς.

   Αν ο πιθανός εργοδότης σου όμως έχει πιστοποιηθεί από τις αρμόδιες αρχές για τη βίζα τύπου H2B, μπορεί να σας καλέσει για εργασία. Προσοχή όμως: η πιστοποίηση αυτή αφορά τον εργοδότη (κάτι που δεν είναι τυπικό για μικρά οικογενειακά εστιατόρια). Και με τη λήξη της εργασίας οφείλεις να επιστρέψεις Ελλάδα — δηλαδή δεν δικαιούσαι να κάνεις αίτηση για πράσινη κάρτα.

 • Χαράλαμπος

  Γειά σας.

  Θα ήθελα να κάνω σχετικά μία ερώτηση με το κομμάτι [Με συγγενείς α’ βαθμού].

  Ο πατέρας μου έχει δύο αδέλφια (οι θείοι μου δηλαδή) στην Αμερική ( ζουν εκεί πάνω από 30+++ χρόνια ) και έχουν πάρει την αμερικάνικη υπηκοότητα. Ο πατέρας μου έζησε στην Αμερική πολλά χρόνια (10-20 χρόνια και σπούδασε κτλπ) αλλά δεν πήρε την υπηκοότητα (μην με ρωτήσετε γιατί δεν ξέρω -.-). Τώρα εγώ τι πρέπει να κάνω για να πάρω την υπηκοότητα? ή έστω να την πάρει ο πατέρας μου την αμερικάνικη υπηκοότητα και ύστερα να την δώσει σε εμένα? Για να καταλάβετε εγώ θέλω να τελειώσω τις σπουδές μου και να πάω να ζήσω εκεί (γίνεται?).

  Συγνώμη αν ενοχλώ με την ερώτηση μου.

  Ευχαριστώ.

  • http://irakliotis.com λ:ηρ | lgreco

   Ποιά ήταν η μεταναστευτική ιδιότητα του πατέρα σου πριν φύγει από τις ΗΠΑ. Με 10+ χρόνια παραμονής δεν αποκλείεται να έλαβε την πράσινη κάρτα. Φεύγοντας όμως από τις ΗΠΑ και παραμένοντας εκτός χώρας για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι εξίσου πιθανό να απώλεσε την ιδιότητα του μόνιμου κατοίκου ΗΠΑ.

   Στην περίπτωση αυτή δεν υπάρχει κάποιο ευεργέτημα που θα μπορούσε να σε βοηθήσει. Θα πρέπει δηλαδή να ξεκινήσεις από την αρχή. Για παράδειγμα, να επιδιώξεις μεταπτυχιακές σπουδές στις ΗΠΑ, στη συνέχεια προσωρινή άδεια εργασίας, μετά πράσινη κάρτα και τέλος υπηκοότητα. Πορεία που θα διαρκέσει γύρω στα δέκα χρόνια.

   Μια άλλη προοπτική, που εξαρτάται από το αντικείμενο των σπουδών σου και τις επιδόσεις σου, θα ήταν να επιδιώξεις εργασία στις ΗΠΑ, με προσωρινή άδεια εργασίας και στη συνέχει πράσινη κάρτα και υπηκοότητα — αυτή η πορεία θα διαρκέσει τουλάχιστον 5 χρόνια.

   • Χαράλαμπος

    Δεν κατάλαβα το “Ποιά ήταν η μεταναστευτική ιδιότητα του πατέρα σου πριν φύγει από τις ΗΠΑ. Με 10+ χρόνια παραμονής δεν αποκλείεται να έλαβε την πράσινη κάρτα. Φεύγοντας όμως από τις ΗΠΑ και παραμένοντας εκτός χώρας για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι εξίσου πιθανό να απώλεσε την ιδιότητα του μόνιμου κατοίκου ΗΠΑ.” τι εννοείται? Ο πατέρας μου έφυγε από την Ελλάδα όταν ήταν μικρός (οικογενειακός δηλαδή) και πήγαν στην Αμερική. Δεν μπορώ να κάνω τίποτα εγώ ή ο πατέρας μου λόγο τον αδερφών του? δηλαδή εμένα δεν μπορεί ο θείος μου ή η θεία μου να με κάνουν πρόσκληση ή τον πατέρα μου (λόγο συγγένειας) και μετά απο λίγο καιρό να πάρω εγώ ή ο πατέρας μου την υπηκοότητα?

    • http://irakliotis.com λ:ηρ | lgreco

     Γνωρίζεις αν ο πατέρας σου κατά την τελευταία ημέρα παραμονής του στις ΗΠΑ ήταν μόνιμος κάτοικος των ΗΠΑΑ;

     Αν δεν ήταν μόνιμος κάτοικος, αν δηλαδή δεν είχε πράσινη κάρτα, πώς μπόρεσε να παραμείνει στις ΗΠΑ; Τι χαρτιά είχε; Αυτό εννοώ με την ερώτηση περι μεταναστευτικής ιδιότητας.

     Πάντως από τη στιγμή που δεν πήρε υπηκοότητα, τότε στην καλύτερη περίπτωση είχε πράσινη κάρτα. Αν είχε πράσινη κάρτα και αν έχει περάσει πάνω από ένα έτος από τότε που επέστρεψε στην Ελλάδα μόνιμα, τότε το πιθανότερο είναι πως η κάρτα αυτή δεν ισχύει πλέον.

     Στην περίπτωση αυτή, δυστυχώς, δεν έχεις απολύτως κανένα ευεργέτημα από την παραμονή του πατέρα σου στις ΗΠΑ.

     • Χαράλαμπος

      Ο πατέρας μου με είχε πει ότι για να πάρω εγώ (και ο αδερφός μου) την αμερικανική υπηκοότητα πρέπει 1. Να κάνει πρόσκληση ο θείος μου ή η θεία μου τον πατέρα μου
      2. Να ζήσει στην Αμερική ο πατέρας για 1-2 χρόνια και να πάρει την υπηκοότητα και ύστερα μέσω του πατέρα μου να την αποκτήσω και εγώ.
      Αυτό ισχύει?

     • http://irakliotis.com λ:ηρ | lgreco

      Το (1) παραπάνω δεν ισχύει.

      Για να απαντήσω στο (2) θα πρέπει να απαντήσεις την ερώτηση που έχω κάνει ήδη 2 φορές, και συγκεκριμένα:

      “Γνωρίζεις αν ο πατέρας σου κατά την τελευταία ημέρα παραμονής του στις ΗΠΑ ήταν μόνιμος κάτοικος των ΗΠΑ; Αν δεν ήταν μόνιμος κάτοικος, αν δηλαδή δεν είχε πράσινη κάρτα, πώς μπόρεσε να παραμείνει στις ΗΠΑ; Τι χαρτιά είχε;”

     • Χαράλαμπος

      Λογικά είχε πράσινη κάρτα (θα τον ρωτήσω για 100%) αλλά έζησε 19 χρόνια (ρώτησα την μητέρα μου ^^) στην Αμερική λογικά δεν θα είχε?

     • http://irakliotis.com λ:ηρ | lgreco

      Αν ο πατέρας σου είχε πράσινη κάρτα, κι αν έχει ζήσει στην Ελλάδα για περισσότερους από 12 μήνες από τότε που επέστρεψε από τις ΗΠΑ, τότε η πράσινη κάρτα δεν ισχύει. Έχει απωλέσει οριστικά την ιδιότητα του μόνιμου κατοίκου ΗΠΑ.

      Αν τον καλέσουν τα αδέρφια του, θα πάρει πάνω από 5 χρόνια για βγάλει νέα πράσινη κάρτα και να επιστρέψει στις ΗΠΑ. Μετά θα χρειαστούν άλλα 5 χρόνια για να γίνει υπήκοος.

     • Χαράλαμπος

      Ο Σύζυγος της αδερφής του πατέρα μου που έχει συνεργείο αυτοκινήτων (σπουδάζω και εγώ το ίδιο-μηχανικός αυτοκινήτων) γίνεται να με κάνει πρόσκληση?

     • http://irakliotis.com λ:ηρ | lgreco

      Πρόσκληση ως εργοδότης; Όχι.

 • Theodore

  Γεια σου Λεωνίδα! Πραγματικά αυτό που κάνεις είναι εκπληκτικό. Καλό είναι να γνωρίζει ο κόσμος την πραγματικότητα γιατί τα μυαλά εδώ στην Ελλάδα έχουν φουσκώσει πολύ. Επίσης καλό είναι βέβαια να ξέρουν ότι σε καμία περίπτωση η Αμερική, πλέον, δεν είναι “Γη της Επαγγελίας”. Δύσκολα και εκεί απο πολλές απόψεις. Ένα άλλο που πρέπει να σκεφτούν οι λιλιπούτιοι μελλοντικοί μετανάστες είναι ότι η Αμερική απέχει περίπου 10 ώρες με το αεροπλάνο χωρίς πλέον απευθείας πτήση. Πρακτικά σημαίνει ότι πηγαίνοντας εκεί ρίχνεις μαύρη πέτρα. Πχ είσαι Λονδίνο στη βαράει, πίζει το μυαλό σου από την Αγγλίλα, παίρνεις το Αεροπλάνο την Παρασκευή και περνάς ένα ΣΚ στην πατρίδα.Ξελαμπικάρεις. Στις ΗΠΑ θα φας τις καταθλίψεις και θέλοντας ή μη τις χωνεύεις. Σαν την Ελλάδα πουθενά.

  Χαράς την υπομόνη σου που απαντάς σε όλα αυτά τα ερωτήματα με τους μπαρμπάδες, δευτεροξάδελφα, εργοδότες που καίγονται για Ελληνικά χέρια κτλ. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ πάντως βοηθάς πολύ κόσμο.

  Αν και Αμερικανός πολίτης θα ήθελα να σου κάνω και εγώ μία ερώτηση. Αυτή τη στιγμή ζω και εργάζομαι(προς το παρόν) στην Ελλάδα. Η σύζυγος Ελληνίδα, ο γιος μου έγινε πρόσφατα Αμερικανάκι. Επειδή σύντομα θα την ρίξω τη μαύρη πέτρα μου θα ήθελα να μου πεις αν ξέρεις τον καλύτερο τρόπο να έρθει η σύζυγος? Να έρθει με τουριστική και να κάνω όλη τη διαδικασία απο εκεί? Αυτές τις immigrant- non immigrant visas δεν μπορώ να τις καταλάβω. Για να μιλησεις πλέον με την πρεσβεία εδώ δύσκολο. δεν ξέρω τι έχουν πάθει?
  Συνέχισε έτσι.

  • usimmigration.gr

   Να έρθει κάποιος στις ΗΠΑ με τουριστική βίζα όταν η πρόθεση είναι η μετανάστευση συνιστά απάτη. Η σωστή επιλογή είναι η μεταναστευτική βίζα. Τέλος, καλό είναι ο αμερικανός πολίτης να είναι εντάξει με τις φορολογικές υποχρεώσεις του προς τις ΗΠΑ. Οι αμερικανικές φορολογικές δηλώσεις των τελευταίων τριών ετών θα χρειαστούν για την μετανάστευση συζύγου – και αμερικανοί που ζουν και εργάζονται στην ελλάδα έχουν υποχρέωση για δήλωση εισοδημάτων στην αμερικανική κυβέρνηση.

   • Theodore

    Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας. Κατανοητό. Οπότε μόνοδρομος η immigrant visa. Είναι απαραίτητο για ένα χρονικό διάστημα να ζούμε χωριστά? Δηλαδή θα πρέπει να έρθω εγώ εκεί να την καλέσω και να περιμένουμε 3-5 μήνες ώστε να εκδοθεί η visa? Μήπως επειδή το μωρό μου είναι πολίτης μπορεί να χρησιμοποιηθεί ώστε να επιστευτούν οι διαδικασίες(λέω εγώ τώρα)

    Φορολογικές δηλώσεις δεν έχω κάνει τα τελευταία 7 χρόνια από βλακεία μιας και είναι τυπικό. Αναδρομικά ξέρετε αν μπορούν να γίνουν? Υπάρχουν κυρώσεις?Βασικά εκτός από έναν καλό δικηγόρο θα χρειαστώ και έναν καλό λογιστή ε?

    Συγνώμη πολλές ερωτήσεις, ευχαριστώ και πάλι.

    • http://irakliotis.com λ:ηρ | lgreco

     Οι φορολογικές δηλώσεις δεν είναι τυπικό ζήτημα οπότε δεν αποκλείεται να υπάρξει κάποιο πρόστιμο επιπλέον των φόρων και τόκων που θα πρέπει ίσως να πληρώσεις αναδρομικά.

     Η υπηκοότητα του γιου δεν είμαι βέβαιος ότι μπορεί να επισπεύσει τη διαδικασία για την σύζυγο.

     Πόσο χρόνο θα πάρει για να βγει η βίζα της συζύγου; Θεωρητικά πολύ λίγο επειδή, αν δεν κάνω λάθος, η περίπτωσή της (spouse of US citizen) δεν υπόκειται σε αριθμητικούς περιορισμούς.

     Με βάση τα παραπάνω, θα πρότεινα να ξεκινείστε και να υποβάλετε την αίτηση I-130 όσο πιο γρήγορα μπορείτε. Αυτή τη βδομάδα η αρμόδια υπηρεσία χορηγεί πράσινες κάρτες σε συζύγους υπηκόων για αιτήσεις που υποβλήθηκαν τον Ιούνιο του 2012. Η αναμονή είναι κοντά στους 6-8 μήνες δηλαδή.

     Στην περίπτωση που ταξιδέψετε οικογενειακώς στις ΗΠΑ (και η σύζυγος έρθει με τουριστική βίζα) και στη συνέχεια κάνετε αίτηση για την πράσινη κάρτα της, θα πρέπει οπωσδήποτε να συμβουλευτείτε δικηγόρο.

     Τέλος θα πρέπει να κοιτάξεις το ζήτημα με τις φορολογικές δηλώσεις. Ένας CPA/JD (λογιστής και δικηγόρος δηλαδή) θα σου φανεί πολύ χρήσιμος.

     • Theodore

      Ευχαριστώ Λεωνίδα! με το τυπικό εννοώ βλακεία που δεν έκανα δήλωση μιας και δεν θα πλήρωνα φόρους αφού το εισόδημά μου σαφώς και είναι κάτω από 92000$. όπως να έχει χρειάζομαι λογιστή και δικηγόρο για όλα αυτά τα θέματα. Πολύτιμη η βοήθειά σου ξέρω απο που να ξεκινήσω.

      Σήμερα άκουσα προβλεψη ανεργίας για τον Ιούνιο 37% και το πιστεύω πραγματικά. Δυστυχώς για ακόμα μια φορά αυτό το κράτος διώχνει τα παιδιά της, Αυτή τη φορά όμως τους επιστήμονες τους καλλιεργημένους τα μυαλά που θα μπορούσαν να αλλάξουν κάτι. Κουράγιο σε όλους,

  • http://irakliotis.com λ:ηρ | lgreco

   Η βασική διαφορά μεταξύ immigrant και non immigrant visas είναι το intent (η πρόθεση δηλαδή) να μεταναστεύσει κάποιος. Αν έχεις τέτοια πρόθεση και επιδιώξεις non immigrant visa επειδή θα σε φέρει στις ΗΠΑ ευκολότερα, αυτό συνιστά δόλο και ίσως να έχει αρνητικές συνέπειες στο μέλλον.

   Απο κει και πέρα όσον αφορά την περίπτωσή σου, επειδή είσαι Αμερικανός πολίτης, τα πράγματα για τη σύζυγο θα είναι σχετικά εύκολα. Για να βρείτε την καλύτερη λύση θα πρότεινα να βρείτε κάποιον καλό δικηγόρο.

   Η πρεσβεία (και το προξενείο) των ΗΠΑ στην Αθήνα δεν είναι αρμόδια να δίνουν συγκεκριμένες πληροφορίες για ειδικές περιπτώσεις.

   Ρίξε μια ματιά, για αρχή, εδώ.

 • Vivi

  Κατατοπιστικότατα τα κείμενα σου και με βοήθησαν αρκετά. Παρόλα αυτά είναι απογοητευτικό το πόσο δύσκολο είναι να περάσεις και να μείνεις Αμερική. Θα ήθελα να παραθέσω και εγώ αυτά που μας συμβαίνουν αυτές τις μέρες μήπως και πάρω κάποια σίγουρη απάντηση στα εμπόδια μας.
  Όντας άνεργοι και εγώ και ο φίλος μου και μετά απο αρκετή πίεση Αμερικανού εργοδότη αποφασίσαμε να το τολμήσουμε. Το δύσκολο βέβαια είναι το πως θα φτάσουμε εκει μιας και ναι μεν η ειδικότητα του φιλου μου είναι αρκετά διαδεδομένη και εκει (ηλεκτρονικός), σε αυτό όμως που ειδικεύεται (και τον θέλουν και απο Αμερική) δεν πιστοποιείται από κάποιο ειδικό έγγραφο πέραν του πτυχίου του. Που και το πτυχίο του δηλαδή από ότι ψάξαμε αναγνωρίζεται μόνο στην Ε.Ε όπως και το δικό μου σαν απλή γραμματέας.
  Μαζί με τον μελλοντικό (αμήν) εργοδότη είπαμε να ξεκινήσουμε με ΕΣΤΑ για 3 μήνες έτσι ώστε να βολιδοσκοπήσουμε την κατάσταση εκει και μετά βλέπουμε. Είναι διατεθειμένος να μας καλύψει τα έξοδα αεροπορικών εισητηρίων και από Ελλάδα για Αμερική και τον γυρισμό μας καθώς και διαμονή τους 3 αυτούς μήνες. Να σημειώσω επίσης ότι υπάρχει εργασία και για μένα στην εταιρεία του. Ήδη άτυπα έχουμε μιλήσει και για τους μισθούς μας και για μας μοιάζουν όνειρο τα ποσά που ανέφερε στην Ελλάδα του σήμερα. Παρεπιπτόντως έχω συγγενείς στην Αμερική αλλά δυστυχώς δεν είναι πρώτου βαθμού και έτσι μάλλον αδίκως το αναφέρω.

  Αυτό που φοβάμαι είναι ότι στο τέλος θα τα καταφέρει ο φίλος μου και εγώ θα μείνω πίσω. Ούτε να το σκέφτομαι δε θέλω. Από ότι μας είπε ο μελλοντικός εργοδοτης θα ήταν πιο εύκολο να παντρευόμασταν πιο πριν. Ισχύει?

  Με εργατική βίζα όμως γίνεται? Μιας και τα πτυχία μας δεν περνάνε ετσι απλά.
  Παίζει καθόλου ρόλο η τόση επιμονή του? Μπορεί να το κυνηγήσει περισσότερο αυτός απο κει ώστε να έχουμε θετικά νέα?

  Αυτά από μένα και ευχαριστώ προκαταβολικά!
  Βιβή!

  • http://irakliotis.com λ:ηρ | lgreco

   Βιβή θα σε απογοητεύσω αλλά ESTA και εργασία στις ΗΠΑ είναι ασυμβίβαστα. Αν δηλαδή εργαστείτε ενώ βρίσκεστε στις ΗΠΑ με ESTA, τόσο εσείς όσο κι ο εργοδότης σας παρανομείτε.

   Αν ο φίλος σου έχει πτυχίο που αναγνωρίζεται στην ΕΕ, μάλλον θα αναγνωρίζεται και στις ΗΠΑ; Τι πτυχίο είναι (ΑΕΙ, ΤΕΙ, βασικό (πρώτο) πτυχίο, Masters, κτλ) κι απο ποιό ίδρυμα.

   Αν λόγω επαγγελματικής κατάρτησης/παιδείας ο φίλος σου βρει άδεια εργασίας, μπορείς να τον ακολουθήσεις κι εσύ και να επιδιώξεις άδεια εργασίας επίσης. Το νωρίτερο που μπορείτε να έρθετε στις ΗΠΑ με άδεια εργασία τύπου H1B είναι πλέον ο Οκτώβριος του 2014. Αν συμβεί αυτό καλό είναι να κάνετε έναν (πολιτικό τουλάχιστον) γάμο πριν λάβει τη βίζα H1B ώστε να ευεργετηθείς κι εσύ. Θα λάβεις έτσι τη βίζα H4 που θα σου επιτρέψει να ακολουθήσεις τον σύζυγο — δεν θα μπορέσεις όμως να εργαστείς νομίμως.

   Ως γραμματέας όμως ίσως να μην δικαιούσαι να αναβαθμίσεις την H4 βίζα σε άδεια εργασίας H1B. Εξαρτάται από το επίπεδο σπουδών σου και την ειδικευσή σου. Σε γενικές γραμμές, όπως λες, θα δυσκολευτείς αρκετά αλλά δεν είναι και κάτι το ακατόρθωτο να βρεις εργασία και να περάσεις σε μεταναστευτική βίζα.

   Με την H4 βίζα όμως θα μπορέσεις να φοιτήσεις σε πανεπιστήμιο αν ενδιαφέρεσαι, να βελτιώσεις την κατάρτισή σου, και με τα νέα προσόντα να επιδιώξεις άδεια εργασίας H1B.

   Να σημειώσω επίσης πως από τη στιγμή που ο σύζυγος (με το καλό) λάβει την πρώτη Η1Β θα μπορέσει να κάνει και αίτηση για πράσινη κάρτα. Αν η αίτηση εγκριθεί, θα πιάσει κι εσένα. Με πράσινη κάρτα θα μπορείς να δουλέψεις όπως και όπου επιθυμείς, αν υπάρχει προσφορά εργασίας.

   • Vivi

    Kαταρχήν ευχαριστώ πάρα πολύ για την απάντηση. Το πτυχίο του φίλου μου είναι από το ΙΕΚ Δέλτα αλλά χωρίς την πιστοποίηση. Η ειδικότητα όμως που εξειδικεύεται που κάτα κάποιο τρόπο είναι πρόεκταση του πτυχίου Ηλεκτρονικής που έχει είναι εξαιρετικά σπάνια δεν έχει κάποιο συγκεκριμένο πτυχίο η κάποιες σπουδες γενικά. Σε αυτή τη περίπτωση τι γίνεται?
    Ήδη ο φίλος μου εργάζεται πάνω σε αυτό μέσω ιντερνετ κυρίως με Αμερική μιας και προφανώς εκεί δεν υπάρχουν άτομα να το καλύψουν και κατέφυγαν στο διαδίκτυο.

    Άρα και ο εργοδότης εκεί δεν μπορεί να κάνει και πολλά πράγματα όσο και να το θέλει σωστα?
    Ευχαριστώ πάρα πολύ και πάλι!

    • http://irakliotis.com λ:ηρ | lgreco

     Αν είναι 3ετές ή 4ετές πτυχίο δεν αποκλείεται να επαρκεί ως τεκμήριο επιστημονικής κατάρτισης για βίζα εργασίας H1B. Αν δεν έχει ξεκινήσει η διαδικασία για τη βίζα αυτή, δύσκολα σας βλέπω ΗΠΑ με άδεια εργασίας φέτος.

     Θεωρητικά υπάρχει ακόμη χρόνος για να ξεκινήσει ο εργοδότης τη διαδικασία της βίζας ώστε να υποβάλει αίτηση ως τις αρχές Απριλίου (μετά εξαντλούνται οι διαθέσιμες άδειες και θα πρέπει να περιμένετε το 2014). Αν καταφέρετε να υποβάλλετε την αίτηση ως τις αρχές Απριλίου και να βγάλετε τη βίζα, το νωρίτερο που μπορείτε να έρθετε στις ΗΠΑ (με τη βίζα αυτή) είναι αρχές Οκτωβρίου 2013.

 • mary

  Καλησπερα…θα ηθελα να μου πεις αν παω στην αμερικη με τουριστικη visa μπορω να δουλεψω καπου εκτος πανεπιστημιου part time?η υπαρχει καποιος τροπος να ωγαλω εκει μια αδεια εργασιας?

  • http://irakliotis.com λ:ηρ | lgreco

   Νομίμως, όχι.

 • tomy

  kalhspera sas!!! mpika ayth thn evdomada sthn amerikanikh presbia gia toyristikh viza kai moy thn aporipsane. moy zhthsan thn forologikh dhlosh ta teleytea 3 xronia kai xrhmata sto logariasmo moy. thelw na ksanariksw ta xartia alla den kserw ti eisodima prepei na exw kai posa xrhmata prepei na exw. 8a me boh8hsei poly h apanthsh sas eyxaristw.

  • http://irakliotis.com λ:ηρ | lgreco

   Δυστυχώς δεν γνωρίζω ποιά είναι τα ελάχιστα ποσά που περιμένουν να δουν.

 • Ελένη Π.

  Καλησπέρα,θα ήθελα να ρωτήσω αν κάποιος ταξιδέψει με τουριστική βίζα,μετα απο κάποιο διάστημα κατα την παραμονή του στην Αμερική θα μπορούσε να κάνει αίτηση για αλλαγή σε φοιτητική βίζα?Η αλήθεια έιναι πως γνωρίζω μια περίπτωση που έχει γίνει αλλα απ’ότι καταλαβαίνω δεν είναι και ο πιό ασφαλέστερος τρόπος.Γι’αυτό θα ήθελα και την γνώμη σας.

  • http://irakliotis.com λ:ηρ | lgreco

   Όχι. Mε τις αλλαγές που έγιναν μετά τις 11.9.2001, η φοιτητική βίζα εκδίδεται μόνο από τα προξενεία. Συνεπώς η αλλαγή από τουριστική σε μεταναστευτική ενόσω ο ενδιαφέρομενος βρισκεται στις ΗΠΑ, είναι αδύνατη.

   • http://www.usimmigration.gr/ usimmigration.gr

    Σύμφωνα με το 9 FAM 41.61 N16.2, υπάρχει η δυνατότητα έκδοσης τουριστικής βίζα Β-2, για prospective student. Στη συνέχεια μπορεί να γίνει αλλαγή status σε φοιτητικό F-1 χωρίς να απαιτείται ταξίδι σε αμερικανικό προξενείο.

    • Ελένη Π.

     Συγνώμη για να καταλάβω καλύτερα.Εγω εχω συγγενείς στην Αμερική και εχω ταξιδέψει ήδη 2 φορές για να τους επισκεφθώ.Πρόσφατα πήρα καινούρια βίζα που λέει Β1/Β2.Μ’αυτή την βίζα γίνεται αλλαγή status?Και όταν λέτε χωρίς να απαιτείται ταξίδι σε αμερικανικό προξενείο,εννοείται χωρίς να αναγκαστώ να επιστρέψω στην Ελλάδα?

     • http://irakliotis.com λ:ηρ | lgreco

      Δε νομίζω πως μπορεί να γίνει αλλαγή status ενόσω βρίσκεσαι στις ΗΠΑ. Η υποπερίπτωση που αναφέρει ο usimmigration.gr παραπάνω, αφορά άτομα τα οποία έχουν ήδη επιδείξει στο προξενείο της χώρας τους τα δικαιολογητικά για την φοιτητική βίζα (το έντυπο I20 δηλαδή), και απλώς επιθυμουν να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ 30 ή περισσότερες μέρες νωρίτερα πριν την έναρξη των σπουδών τους.

     • Ελένη Π.

      Δηλαδή αυτο : For instance, if you arrived here as a tourist but want to become a student, you must submit an application to change your status. We recommend that you apply as soon as you determine that you need to change to a different nonimmigrant category (απο το http://www.uscis.gov/portal/site/uscis/menuitem.eb1d4c2a3e5b9ac89243c6a7543f6d1a/?vgnextoid=92f23e4d77d73210VgnVCM100000082ca60aRCRD&vgnextchannel=92f23e4d77d73210VgnVCM100000082ca60aRCRD).Πιστεύεται οτι δέν ισχύει?

     • http://irakliotis.com λ:ηρ | lgreco

      Έτσι όπως είναι γραμμένο παραπάνω, φαίνετα να ισχύει. Αυτό φαίνεται άλλωστε και σε άλλες σελίδες.

      Δεν μου έχει τύχει ποτέ φοιτητής που να άλλαξε τη βίζα απο τουριστική σε φοιτητική κι έτσι δεν έχω λεπτομερή γνώση για τη διαδικασία. Φαντάζομαι όμως πως αν κάποιο σχολείο σε δεχτεί να ξεκινήσεις τον Σεπτέβριο, για παράδειγμα, και στο μεταξύ λήξει η τουριστική βίζα θα πρέπει να επιστρέψεις στην Ελλάδα για προξενική θεώρηση εκεί.

      Από την άλλη, έτσι όπως είναι γραμμένο παραπάνω, φαίνεται πως αν είσαι ήδη στις ΗΠΑ με τουριστική βίζα που δεν έχει λήξει, μπορείς κάτω απο συγκεκριμένες συνθήκες να την αλλάξεις σε φοιτητική. Αυτό δεν το γνώριζα και το μαθαίνω τώρα από την παραπομπή που δίνεις παραπάνω.

      Θα πρότεινα να το επιβεβαιώσεις με τον αρμόδιο υπάλληλο (Designated School Officer DSO) στο πανεπιστήμιο που ενδιαφέρεσαι να παρακολουθήσεις. Τον DSO θα τον βρείς στο τμήμα που εξυπηρετεί ξένους φοιτητές (πχ International Student Office).

     • http://www.usimmigration.gr/ usimmigration.gr

      Αν η Β-2 βίζα δεν έχει την ένδειξη “prospective student” πάνω, δεν συνιστάται αίτηση για αλλαγή status σε F-1 διότι υπάρχει κίνδυνος να θεωρηθεί ότι υπήρχε misrepresentation των προθέσεων σου κατά την είσοδο στη χώρα. Οι συνέπειες σε αυτήν την περίπτωση είναι ένα finding of inadmissibility as per INA 212(a)6)(C)(i).

      Επειδή υπάρχουν πολλά προβλήματα σχετικά με την αλλαγή status από B-2 σε F-1, όπως ότι διαρκεί μήνες για να ολοκληρωθεί η διαδικασία και ότι δεν μπορείς να αρχίσεις τις σπουδές πριν ολοκληρωθεί καθώς και το ρίσκο να βρεθείς inadmissible, δεν συνιστάται.

      Σχετικά με το σχόλιο του Λ., μπορείς να πάρεις Β-1 σαν prospective student και χωρίς Ι-20 σύμφωνα με το 9 FAM 41.61 N16.3. Τέλος το ότι μια ιστοσελίδα γράφει ότι κάνει γίνεται, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι και η συνιστώμενη και καλύτερη επιλογή στην συγκεκριμένη περίπτωση.

     • http://irakliotis.com λ:ηρ | lgreco

      To 9 FAM 41.61 N16.3 δεν αφορα κατόχους απλής τουριστικής βίζας όπως η Ελένη. Στην ερώτησή της αν μπορεί να αλλάξει από τουριστική σε φοιτητική, η απάντηση είναι όχι. Η Ελένη έχει απλή B2 δίχως το endorsement που απαιτείται από το 16.3 ή το 16.2.

      Η δική μου συμβουλή είναι να ακολουθήσεις την τυπικότερη και ασφαλέστερη οδό: δηλαδή να διαλέξεις το σχολείο που σ’ ενδιαφέρει, να κάνεις αίτηση, να γίνεις δεκτή, να λάβεις το έντυπο I20, να βγάλεις φοιτητική βίζα στο προξενείο των ΗΠΑ στην Αθήνα, και να έρθεις ΗΠΑ με τη βίζα αυτή. Εξαιρέσεις και υποπεριπτώσεις υπάρχουν πάντα αλλά όπως γράφει κι ο Κώστας απαιτούν χρόνο, ενέχουν ρίσκο, και κοστίζουν κιόλας αν αναγκαστείς να ζητήσεις τη βοήθεια δικηγόρου.

     • http://www.usimmigration.gr/ usimmigration.gr

      To FAM δεν έχει νομική ισχύ στις ΗΠΑ παρά μόνο σε προξενικές αρχές του εξωτερικού. Η αλλαγή status στις ΗΠΑ διέπεται από το INA 248 και το 8 CFR 248. Δεν έχω υπόψιν μου κάποια διάταξη που να μην επιτρέπει γενικά την αλλαγή status από Β-2 βίζα όταν η βίζα δεν έχει την ένδειξη “prospective student”, αλλά βέβαια μπορεί να υπάρχουν άλλα ζητήματα στην κάθε περίπτωση που να κάνουν την αλλαγή status δύσκολη υπόθεση και κακή επιλογή.

     • Ελένη Π.

      Κατάλαβα.Απλά εφόσον είδα αυτές τις πληροφορίες απο ένα έγκυρο site σκέφτηκα με την κοινή λογική οτι εφόσον σου δίνουν την δυνατότητα να κάνεις αίτηση για αλλαγή status σημαίνει οτι δέν είναι και αδύνατον.Άλλα όπως είπατε μια τέτοια κίνηση ενέχει μεγάλο ρίσκο. Το πιθανότερο είναι πως θα ακολούθησω τον ασφαλέστερο τρόπο.Σας ευχαριστώ και τους δύο για την βοήθεια.

     • Ελένη Π.

      Απο αυτά που διάβασα και εγώ κατάλαβα πως μπορεί να γίνει αν βέβαια γίνει σωστή διαχείριση και δέν έχει λήξει η τουριστική βίζα και επίσης με την προυπόθεση οτι γίνει δεκτή η αλλαγή status.Πάντως ήθελα να επιβεβαιώσω ότι δεν είναι και αδύνατο τελικά.Σ’ευχαριστώ για την συμβουλή!

 • Stel

  Καλησπέρα Λεωνίδα!Συγχαρητήρια για τη δουλειά σου.
  Το άρθρο σου είναι πολύ χρήσιμο και ανταποκρίνεται πλήρως στην πραγματικότητα.
  Είμαι στην Αμερική ενάμιση χρόνο. Τελείωσα τις σπουδές μου και τώρα είμαι σε ΟΡΤ.
  Θα κάνω αίτηση για Η-1Β 1/4 και αν εγκριθεί, θα είναι διαθέσιμη 1/10. Γνωρίζεις αν μπορώ να ταξιδέψω Ελλάδα το μεσοδιάστημα χωρία να έχω προβλήματα στη επιστροφή μου στις Η.Π.Α.?

  Ευχαριστώ πολύ.

  Με εκτίμηση,
  Στέλιος

  • http://irakliotis.com λ:ηρ | lgreco

   Στέλιο όταν βρέθηκα στην ίδια ακριβώς θέση με σένα ταξίδεψα στην Ελλάδα δίχως πρόβλημα. Ελπίζω να μην έχει αλλάξει κάτι από το 1997!

 • Pingback: Σπουδες στην Αμερικη USA

 • Ανδρεας Λαρισα

  Καλημερα σας
  Να σας ζαλισω και’γω λιγο λοιπον
  Τελικα ειναι εξαιρετικα δυσκολο το να μεταναστευσει κανεις στο America
  Ειναι ασχετο το εαν σου εκδωθει βιζα Η1Β1,με το εαν εχεις προσκληση απο καποια εταιρεία ?
  Και ποσο ακατορθωτο σου ακουγεται το να εκδωθει η βιζα
  εαν σου πω τα κατωθι ?

  εχω μηδενικες φορ. δηλωσεις τα τελευταια τρια χρονια (μαυρη οικ. εργασια βλεπεις)
  τα πτυχια που εχω ειναι
  Απο ΤΕΕ ψυκτικος Α’ & Β’ κυκλου αλλα χωρις πρακτική εξασκηση
  & απο ΙΙΕΚ Προγραμματιστης Η/Υ και Διαδυκτιου παλι χωρις πρ.εξ.
  Αλλα εχω

  Βεβαιωσεις απο την Vodafone & την Wind

  ως πολιτής υπηρεσιων σε κατ/τα κινητης τηλ/νιας
  + 5 & 2 χρονια εργσιας/προυπηρεσιας σε αυτες

  Σε ευχαριστω προκαταβολικα

  • http://irakliotis.com λ:ηρ | lgreco

   Φοβάμαι πως θα σε απογοητεύσω φίλε μου. Δύσκολα σε βλέπω να ικανοποιείς τις προδιαγραφές για Η1Β.

   • Ανδρεας Λαρισα

    Με ολο το θαρρος & εαν γνωριζεις

    Ας πουμε υποθετικα οτι συμπληρωνω τις απαραιτητες φορμες και συνεντευξεις

    π.χ στην AT&T και με δεχονται ως Η3 ή Η4

    μπορει να γινει μετατροπη περαν του χρονικου οριου σε Η1Β ?

    • http://irakliotis.com λ:ηρ | lgreco

     Η H4 είναι βίζα για τα μέλη οικογένειας ατόμου στο οποίο χορηγείται H1B βίζα. Η H3 είναι βίζα που χορηγείται σε άτομα που προσκαλούνται στις ΗΠΑ για επαγγελματική κατάρτιση. Δεν μπορώ να φανταστώ τις συνθήκες κάτω από τις οποίες θα μπορούσε να σε καλέσει η ΑΤ&Τ με H3 βίζα.

     Αν όμως γίνει αυτό, δεν αποκλείεται η επαγγελματική κατάρτιση που θα αποκτήσεις κατά τη διάρκεια της H3 να οδηγήσει σε προσφορά εργασίας που να δικαιολογεί Η1Β.

     Προσωπικά δεν γνωρίζω κάποια περίπτωση που να συνέβει αυτό.

     • Ανδρεας Λαρισα

      Ευχαριστω παρα πολυ και παλι !!!

      Υ.Γ
      Το να προσπαθησω δεν ειναι κακο…ειναι ?
      οπως ειπες και εσυ εξαλλου,χρειαζεται και λιγο…θρασσος

 • Marina

  Geia sou Leonida ! na eisai kala gia tin politimi voitheia pou mas prosfereis!
  mporo na exo ena email sas :)
  Eyxaristo

 • Marina

  Kalispera Leonida :) kaneis poli kali douleia edo! na eisai kala !
  mporo na exo kapoio email sou gia na rotiso ti gnomi sou gia kati ?
  eyxaristo

 • ελενα

  Ολο το κειμενο ειναι πολυ κατατοπιστικο και σε ευχαριστουμε , εχω μια ερωτηση που οσο και αν εψαξα δεν βρηκα κατι να με βοηθησει : ειμαστε ετοιμη για να μεταναστευσουμε αμερικη εγω ο συζυγος και τα δυο ανηλικα παιδια μας ! ονπατερας μου ειναι αμερικανος πολιτης , για να προλαβουμε ομως το σχολικο ετος λεμε να μπουμε με εστα . θα εχουμε προβλημα μετα στην εκδοση της πρασινης καρτας ; θα μπορουν να μας βαλουν μπλακ λιστ ; τι γινεταιβσε περιπτωση που πρωτς πας εκει και μετα γινει καταθεση της προσκλησης ; γιατι αν εχει γινειβπρωτα η προσκληση και ετα ταξιδεψουμε φανταζομαινοτι αυτο το βρισκουν στα αρχεια της εισοδου στην χωρα σωστα ;

  • http://irakliotis.com λ:ηρ | lgreco

   Θα δημιουργηθεί πρόβλημα επειδή η ESTA χορηγείται σε ταξιδιώτες που δεν έχουν την πρόθεση να μεταναστεύσουν. Έχοντας τέτοια πρόθεση και χρησιμοποιώντας την ESTA για την ταχύτερη/ευκολότερη είσοδό σας στις ΗΠΑ δεν είναι κάτι που θα συμβούλευα. Θα πρότεινα θα μιλήσετε μ έναν εξειδικευμένο δικηγόρο ώστε να δει τι ακριβώς πρόσκληση μπορεί να σας κάνει ο πατέρας σου και τι χρονικό διάστημα απαιτείται για την επιτυχή διεκπεραίωση της πρόσκλησης.

   Η πρόσκληση είναι επίσημη διαδικασία που διαρκεί αρκετό καιρό για να ολοκληρωθεί. Αν στο διάστημα αυτό σκοπεύεται να παραμείνετε στις ΗΠΑ με την ESTA αφενός θα λείξει η άδεια παραμονής σας κι αφετέρου θα έχετε σοβαρά προβλήματα αφού δεν θα μπορείτε να εργαστείτε νομίμως ή να συνάψετε δικαιοπραξίες εύκολα.

 • ΠΕΤΡΟΥΛΑ

  ΓΕΙΑ ΣΑΣ.ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΑΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΚΑΙ ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ.ΕΙΜΑΙ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ(Φ.Κ.Σ) ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ,Ο ΑΡΡΑΒΩΝΙΑΣΤΙΚΟΣ ΠΟΥ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ ΣΥΖΗΓΟΣ ΕΧΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΤΗΝ ΣΧΟΛΗ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΩΣ 2 ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΗΔΗ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ.ΣΚΕΦΤΟΜΑΣΤΕ ΣΟΒΑΡΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΕΚΕΙ,ΛΟΓΙΚΑ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΠΙΟ ΠΟΛΥ.ΤΙ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ?ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΟ ΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΝΑ ΒΡΕΙ ΔΟΥΛΕΙΑ?ΕΓΩ ΘΑ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΜΑΖΙ ΤΟΥ?ΕΧΩ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΕΚΕΙ ΑΛΛΑ ΘΕΙΕΣ ΚΛΠ…ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ ΔΕΝ ΒΟΗΘΟΥΝ…ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΘΑ ΗΤΑΝ ΧΡΗΣΙΜΗ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ.

  • http://irakliotis.com λ:ηρ | lgreco

   Δεν είμαι βέβαιος αν η ναυτική ιδιότητα του μέλλοντος συζύγου βοηθά στο μεταναστευτικό. Δηλαδή δεν γνωρίζω αν υπάρχει κάποιο επιπλέον μεταναστευτικό ευεργέτημα για ναυτικούς.

 • maria

  θελω να μεταναστευσω,για σπουδες και για αργοτερα μονιμα.Τι θα κανω με της πανελληνιες;εχω ακουσει οτι δεν χρειαζεται να δινεις πανελληνιες αλλα μονο ενδοσχολικες.ευχαριστω

  • http://irakliotis.com λ:ηρ | lgreco

   Για προπτυχιακές σπουδές είναι απαραίτητο το απολυτήριο λυκείου. Συνεπώς θα πρέπει να περάσεις όλες τις εξετάσεις που είναι απαραίτητες για το απολυτήριο.

   • maria

    αα!ευχαριστω πολυ

 • Μιχάλης

  Καλησπέρα και συγχαρητήρια για τη δουλειά που κάνεις εδώ
  μέσα. Εδώ και λίγο καιρό αποφασίσαμε εγώ
  και ένα φιλικό ζευγάρι με 2 ανήλικα παιδιά τους να μεταναστεύσουμε στην
  Αμερική. Η κατάσταση μας έχει ως εξής, εγώ και η σύζυγος του φίλου μου έχουμε
  αμερικάνικο διαβατήριο αλλά μένουμε Ελλάδα. Ο φίλος μου έχει κάνει αίτηση για βίζα
  εργασίας με σπόνσορα τον μόνιμο κάτοικο Αμερικής, αδελφό της γυναίκας του. Το πρόβλημα είναι ότι την τελευταία στιγμή για
  λόγους που δεν γνωρίζουμε ο σπόνσορας αρνείται να στείλει στην Πρεσβεία το 1040
  που όπως μας λένε από την Πρεσβεία είναι το τελευταίο που χρειάζονται. Τι
  μπορούμε να κάνουμε σε αυτή την περίπτωση? Μπορεί να συνεχίσει η διαδικασία με
  1040 από κάποιον άλλο γνωστό ή να το παραβλέψουμε με κάποιο τρόπο? Υπάρχει κάποιος άλλος τρόπος η γυναίκα του ή εγώ
  να τον βοηθήσουμε να μπει στην Αμερική και να μπορεί να εργαστεί?

  Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  • http://irakliotis.com λ:ηρ | lgreco

   Λίγο μπερδεμένα μου ακούγονται όλα αυτά.

   Μπορείς να διευκρινήσεις τι ποιά ακριβώς βίζα εργασίας συζητούμε, που απαιτεί τη φορολογική ενημερότητα (1040) του σπόνσορα;

   Κι από τη στιγμή που ο φίλος σου είναι σύζυγος αμερικανίδας υπηκόου γιατί δεν κοιτά να αποκτήσει πράσινη κάρτα λόγω γάμου και πάει για βίζα εργασίας μέσω του κουνιάδου του;

   • Μιχαλης

    Έκανα λάθος για πράσινη καρτα έχει κάνει τα χαρτιά του άλλα επειδή η γυναίκα του δεν έχει εισοδήματά εκεί ζήτησαν δεύτερό σπόνσορα αυτός έχει στείλει όλα τα χαρτιά εκτός από το1040με τη δικαιολογία ότι έχει.όλα τα προσωπικά του στοιχειά και φοβάται σε ποια χέρια θα πέσουν μπορούν με κάποιο τρόπο να παρακάμψουν αυτό το χαρτί;

    • http://irakliotis.com λ:ηρ | lgreco

     Ως σύζυγος αμερικανής υπηκόου δικαιούται πράσινη κάρτα ανεξαρτήτως εισοδημάτων της συζύγου του. Η πράσινη κάρτα μέσω εργοδοσίας είναι χρονοβόρα και πολύπλοκη διαδικασία. Μέσω γάμου είναι ζήτημα λίγων μηνών.

     • Μιχάλης

      Το θέμα είναι ότι χωρίς το 1040 δεν μας δίνουν την εγκριση. Μπορεις να μας συμβουλέψεις τι άλλο μπορούμε να κάνουμε?

     • http://irakliotis.com λ:ηρ | lgreco

      Δυστυχώς δεν μπορώ να βοηθήσω πέραν των όσων έχω γράψει.

      Αν το 1040 είναι απαραίτητο τότε ο σπόνσορας πρέπει να το υποβάλλει. Τι θα πει μην πέσει σε τίνος χέρια θα πέσει; Σε ομοσπονδιακή υπηρεσία θα πάει. Μήπως πρόκειται για περίπτωση που δεν θέλει να ζυμώσει και προτιμά να κοσκινίζει ο σπόνσορας;

      Τα προσωπικά στοιχεία που εμπεριέχονται στην 1040 υπάρχουν ήδη στην αίτηση που υποτίθεται πως έχει κάνει για την πράσινη κάρτα του φίλου σας.

      Κι από τη στιγμή που η σύζυγος του ενδιαφερομένου έχει αμερικανική υπηκοότητα, γιατι δεν διαλέγει ο ενδιαφερόμενος τον απλούστερο και ταχύτερο τρόπο για πράσινη κάρτα;

     • Theodore

      Χωρίς να είμαι ειδικός νομίζω Φοβάται ο σπόνσορας γιατί μπορεί ο υποψήφιος για πράσινη κάρτα αν δεν έχει εισοδήματα να κινηθεί νομικά εναντίoν του και να ζητήσει πραγματικά σπονσοράρισμα. Μου έτυχε κ εμένα το αποφεύγουν οι “συγγενείς”. Λύνεται με χρήματα σε τραπεζικό λογαριασμό της συζύγου αλλά νομίζω άνω των 50k.

     • http://irakliotis.com λ:ηρ | lgreco

      Ρίξτε μια ματία στο usimmigration.gr κι ελάτε σε επαφή με τον Κώστα. Είναι νομικός καταρτισμένος σε μεταναστευτικά θέματα και ίσως να μπορεί να σας βοηθήσει.

 • arhs

  geiasou file leonida pragmatika h doulia pou kaneis edo einai apsogi na se rotiso kai ego tora me tin seira mou eimai etoimos na fygo gia amerika h aderfi mou einai amerikanida ypikoos mporeis na mou peis poies einai oi diadikasies?na prostheso oti stin arxi exoume kanonisei na pao na mino sto spiti tis kai siga siga na psaxno douleia ekei episis to meros einai to miami.se eyxaristo prokatabolika

  • http://irakliotis.com λ:ηρ | lgreco

   Μπορείς να αποκτήσεις πράσινη κάρτα λόγω της αδελφής που είναι αμερικανίδα υπήκοος. Η διαδικασία, με τα σημερινά δεδομένα, θα πάρει γύρω στα 10+ χρόνια δυστυχώς. Αν ταξιδέψεις ως τουρίστας και μείνεις στις ΗΠΑ, αφενός μάλλον θα ξεπεράσεις την προβλεπόμενη άδεια παραμονής. Αν εργαστείς ενώ βρίσκεσαι με τουριστική ιδιότητα, θα παραβιάσεις επιπλέον νόμους. Αυτές οι παραβάσεις μπορούν να δημιουργήσουν επιπλοκές στην πορεία προς την πράσινη κάρτα και ουσιαστικά να την ακυρώσουν.

 • arhs

  ayto gia ta 10 xronia to gnorizo toso ekane kai h aderfi mou na ginei ypikoos alla taytoxrona douleye na episimano pos einai giatros ekei.diladi ego px pou thelo na doulepso px sta starbucks den tha mporeso.ti tropoi yparxoun?

  • http://irakliotis.com λ:ηρ | lgreco

   Ένας μεγάλος εργοδότης όπως τα Starbucks δεν θα σε προσλάβει δίχως να έχεις τα απαραίτητα δικαιολογητικά (πχ πράσινη κάρτα). Η 10ετία της αδερφής σου μπορεί να είναι διαφορετική: πχ για 2-3 χρόνια να εργάστηκε έπειτα από σπουδές μέσω άδειας πρακτικής εξάσκησης, στη συνέχεια να απέκτησε Η1Β εργασιακή βίζα για 3+3 χρόνια, και τέλος να απέκτησε πράσινη κάρτα εργαζόμενη στο μεταξύ με employment authorization document, και έπειτα από 5ετία με πράσινη κάρτα να απέκτησε υπηκοότητα.

   Η διαδικασία δεν είναι η ίδια για σένα. Εσύ θα επιδιώξεις πράσινη κάρτα ως αδερφός αμερικανής υπηκόου. Θα περιμένεις περίπου 10 χρόνια να πάρει σειρά η αίτησή σου. Μόλις πάρεις σειρά θα περιμένες 10-12 μήνες να βγει η πράσινη κάρτα.

   Εναλλακτικά αν βρεις εργοδότη στις ΗΠΑ να χορηγήσει εργασιακή βίζα για σένα, μπορείς να μεταναστεύσεις νωρίτερα. Τέτοιες βίζες κατά κανόνα χορηγούνται με αποφοίτους πανεπιστημίου, ίσως και μεταπτυχιακού, σε επιστήμες, τεχνολογία, κτλ.

 • arhs

  Αν έχετε συγγενείς α’ βαθμού που είναι πολίτες των ΗΠΑ μπορούν να σας
  μετακαλέσουν και να ζητήσουν την χορήγηση πράσινης κάρτας. Η διαδικασία
  παίρνει 12-18 μήνες αλλά μέσα στους πρώτους ~6 μήνες εξασφαλίζετε
  προσωρινή άδεια εισόδου και εργασίας στις ΗΠΑ. Το κόστος είναι γύρω στα
  $1500-$5000 αν δεν χρειαστείτε δικηγόρο. Η διαδικασία αίτησης είναι
  σχετικά απλή αλλά αν αναθέσετε την υπόθεση σε δικηγόρο, να υπολογίστε
  επιπλέον $1500-$2000

  ayto to exete grapsei eseis mporeite mou dosete perisoteres leptomeries epi tou thematos?

  • http://irakliotis.com λ:ηρ | lgreco

   Στην παραπάνω παράγραφο επίσης διευκρινίζω πως η συνολική διάρκεια της διαδικασίας μπορεί να υπερβεί τα 10 έτη. Τι συγγενή α’ βαθμού έχεις;

 • arhs

  h aderfi mou einai ekei opos sas eipa extes kai einai ypikoos alla emena me endiaferei na mou pite leptomeries sxetika me ayto pou exte grapsei.

  Η διαδικασία
  παίρνει 12-18 μήνες αλλά μέσα στους πρώτους ~6 μήνες εξασφαλίζετε
  προσωρινή άδεια εισόδου και εργασίας στις ΗΠΑ

  • http://irakliotis.com λ:ηρ | lgreco

   Συγκεκριμένα, τι λεπτομέρειες χρειάζεσαι;

 • Pantelis

  Καλησπέρα.Συχνά πέφτω στην σελίδα σας και βλέπω οτι γνωρίζετε αρκετά όσο αφορά το θέμα εργασία στην Αμερική.Γι’αυτό τον λόγο θέλω να σας ρωτήσω και εγω κάποιες πληροφορίες.

  Πρόσφατα ενημερώθηκα οτι η πρόσκληση απο Αμερικάνο Εργοδότη δεν ισχύει και για να μπορέσεις ν’αποκτήσεις h1b visa και πρέπει ν’απευθυνθείς στο U.S. Citizenship and Immigration Services ώστε να σου βρεί μια δουλειά (αν υπάρχει)και ύστερα να διεκδικήσεις αυτη που σ’ενδιαφέρει.Δηλαδή να ξεκινήσεις απο σερβιτόρος και αφου έχεις βίζα να πας σε interview για πχ Manager.Ισχύει κάτι τέτοιο?Και πόσο εφικτό είναι που πρώτη απριλίου ανοίγει το fiscal year για το 2014?

  Αν σας μπερδεύω κάπου μου λέτε :) ευχαριστώ

  • http://irakliotis.com λ:ηρ | lgreco

   Δεν ισχύει απ όσο γνωρίζω.

   Όσον αφορά την προθεσμία της 1ης Απριλίου φέτος, αν δεν έχεις υποβάλλει ήδη την αίτηση (μέσω του εργοδότη), θα περιμένεις ως του χρόνου, επειδή το πιθανότερο είναι πως και φέτος οι αιτήσεις που έχουν ήδη υποβληθεί ξεπερνούν τον διαθέσιμο αριθμό αδειών εργασίας.

   • pantelis

    Σας ευχαριστώ για την άμεση απάντηση σας.Η λογικη του last minute offer δεν ισχύουν εδώ ε?Υπάρχει ενδεχόμενο να εμφανιστούν ανάγκες πχ τώρα?Eπειδή λαμβάνω newsletter απο το myvisajobs που υποστηρίζει οτι πχ σήμερα εμφανίστηκε μια ανάγκη σε μια εταιρία και εμφάνισε θέσεις εργασίας.

    • http://irakliotis.com λ:ηρ | lgreco

     Η διαδικασία για την Η1Β παίρνει κάποιους μήνες. Συνεπώς δεν έχει νόημα να μιλούμε για last minute offer από τη στιγμή που θα μεσολαβήσουν τουλάχιστον 3 μήνες μεταξύ προσφοράς και αδειδότησης. Αν σήμερα μια εταιρεία εμφανίζει θέσεις εργασίας, πώς είναι δυνατόν να υποβάλλουν αίτηση Η1Β ως την Δευτέρα, για να σε φέρουν εδώ το φθινόπωρο;

     Νομίζω ότι αυτές οι προσφορές της τελευταίας στιγμής αφορούν κυρίως κατόχους H1B που μπορούν να αλλάξουν εργοδότη και να βγάλουν νέα H1B δίχως να υπόκεινται πλέον στους αριθμητικούς περιορισμούς.

     • pantelis

      Σας ευχαριστώ πολύ!Και κάτι τελευταίο.Γνωρίζετε αν σε κάποια ενότητα του Immigration Service υπάρχουν αναρτημένες εργασίες όπου μέσω αυτού μπορείς να βρείς?Το έψαξα λίγο και μόνο βρήκα πληροφορίες για τις αιτήσεις.Προαιρετική απάντηση αλλα επιθυμητή.Σας ευχαριστώ πολύ πάντως για την βοήθεια σας.

     • http://irakliotis.com λ:ηρ | lgreco

      Η USCIS δεν παρέχει τέτοια εξυπηρέτηση.