Που πας ρε Καραμήτρο;

Έχεις μόλις τελειώσει το πτυχίο και το μεταπτυχιακό σου ή είσαι σε μια δουλειά που αισθάνεσαι ότι δεν εξελίσεσαι ή ότι δεν έχεις πάρει τη μόρφωση που θα ήθελες και έτσι σκέφτεσαι να κάνεις ένα διδακτορικό! Το σκέφτηκες σοβαρά (την ερώτηση αυτή μάλλον σε εμένα την απευθύνω); Αν τελικά το αποφάσισες, καλό είναι να ξέρεις τι σε περιμένει, αλλά αν δε σε ενδιαφέρει κάτι τέτοιο, μάλλον είσαι ήδη αρκετά ευτυχισμένος, οπότε δεν έχει νόημα να διαβάσεις παρακάτω και να αγχωθείς άδικα! Αν έχεις μπει -κι εσύ- σε αυτή τη διαδικασία, σίγουρα θα έχεις περάσει αμέτρητες ώρες ψάχνοντας σε sites Πανεπιστημίων και ψάχνοντας για καθηγητές που έχουν κοινά ενδιαφέρονται με εσένα! Διαβάζεις sites και βιβλία με οδηγίες για το πως θα πρέπει να γράψεις το βιογραφικό σου και ποιές διαδικασίες θα πρέπει να ακολουθήσεις για να δελεάσεις τις επιτροπές και να γίνεις accepted στο Πανεπιστήμιο της επιλογής σου, όμως ακόμα και αν τα κάνεις όλα σωστά και καταφέρεις να πετύχεις το στόχο σου, δεν ξέρεις (και δε φαντάζεσαι) τι σε περιμένει μετά! Το διδακτορικό είναι η τελευταία νόμιμη μορφή σκλαβιάς -όπως χαρακτηριστικά είχε πει ένας καθηγητής στο Πολυτεχνείο- και θα πρέπει να είσαι προετοιμασμένος για αυτό. Είναι χρήσιμο να διαβάσεις τις εμπειρίες άλλων που πέρασαν από αυτή τη διαδικασία πρόσφατα για να ξέρεις τι θα πρέπει να προσέξεις και τι να αποφύγεις! Υπάρχουν πολλά τέτοια blogs, αλλά σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να παραλήψεις να διαβάσεις άρθρα όπως το Things I learnt during, and about, my PhD, το How to complete your PhD, καθώς και το Panel member on joining Graduate school for undergraduates. Ένα πολύ ενδιαφέρον comic που ταιριάζει στη περίπτωσή σου -αλλά μάλλον θα σου χαλάσει τη διάθεση- θα βρεις στο PhDcomics. Για το τέλος άφησα το Academic Productivity, στο οποίο θα βρεις πολλά χρήσιμα άρθρα που θα σε βοηθήσουν στο δύσκολο έργο που ανέλαβες (ή θα αναλάβεις)! Σίγουρα υπάρχουν και άλλα πολλά τέτοια άρθρα και ελπίζω να έχεις κι εσύ να μου προτείνεις κάτι! Άντε, και καλή μας επιτυχία!

3 σχόλια στο Που πας ρε Καραμήτρο;

  1. Πω πω…τι μπέρδεμα!!! Μήπως να παρατήσουμε το θέμα και να ανοίξουμε δική μας επιχείρηση; Λιγότερο πονοκέφαλο θα μας προκαλέσει.

  2. Kαλή επιτυχία και καλό κουράγιο από μένα! Μεγάλη απόφαση στην ελληνική πραγματικότητα το phd θα έλεγα… για γερά νεύρα μάλλον :D

    Και μιας που αναφέρθηκε και το phdcomics να ένα ωραίο: (εμ..λιγάκι αποθαρρυντικό βέβαια, μάλλον αληθές από την άλλη!)
    http://www.phdcomics.com/comics.php?f=1056