Once you go Mac, you never go back

Είχα γράψει εδώ και πολύ καιρό ότι σκέφτομαι να περάσω στην «απέναντι όχθη» και να γίνω κάτοχος ενός mac. Αφού διάβασα αρκετά για τα υπέρ και τα κατά, και αφού είδα ότι πλέον αρκετοί έχουν mac, είπα σε αυτές τις γιορτές να κάνω στον εαυτό μου δώρο ένα ibook, και μαζί με αυτό, την ευκαιρία να γνωρίσει τον κόσμο των mac. Αγόρασα λοιπόν από το ebay ένα κατάλευκο ibook με οθόνη 12″, G4 @ 1,07 και 1,25 GB ram και αφού έκανα το απαραίτητο update στο λειτουργικό στην έκδοση 10.4.11, ξεκίνησα το ταξίδι μου στο κόσμο των mac. Συνήθως λέμε σε αυτές τις περιπτώσεις ότι τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα, όμως πολύ φοβάμαι ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει στη περίπτωση αυτή. Δε θέλω να φανώ υπερβολικός -μιας και άλλωστε είμαι λιγότερο από μια εβδομάδα κάτοχος ibook- όμως μπορώ να παραδεχτώ ότι έχω μείνει έκπληκτος από το νέο μου απόκτημα, και οι λόγοι είναι πάρα πολλοί και σημαντικοί.

 1. Πάντα σκεφτόμουν ότι ένα mac είναι ακριβό. Πλέον το βλέπω σαν επένδυση, αφού ένα μηχάνημα του 2004, όπως αυτό που αγόρασα, μέχρι σήμερα δουλεύει απροβλημάτιστα και πάρα πολύ γρήγορα όλες τις βαριές εφαρμογές που χρειάζομαι.
 2. Με προβλημάτιζε το γεγονός ότι είχε ανάλυση 1024×768 μόνο, αφού, ακόμα και σε 12άρα οθόνη, χρειάζομαι αρκετό χώρο για να δουλέψω. Εντυπωσιάστηκα από το τρόπο που διαχειρίζεται τις γραμματοσειρές, τα εικονίδια και γενικά όλο το χώρο στην επιφάνεια εργασίας, με αποτέλεσμα, ο χώρος να θυμίζει σχεδόν ανάλυση 1280×1024. Σε σύγκριση με άλλο μηχάνημα που έτρεχε Windows XP σε ανάλυση 1024×768, διαπίστωσα ότι δεν ήταν προϊόν της φαντασίας μου ή κάποια ψευδαίσθηση, αλλά ότι πράγματι είχα περισσότερο χώρο.
 3. Η αυτονομία είναι πολύ σημαντικός παράγοντας για μένα. Σε laptop του 2004 και μάλιστα μεταχειρισμένο, περιμένει κανείς η μπαταρία να είναι απογοητευτικά μικρής διάρκειας. Οι 4 ώρες συνεχούς λειτουργίας με διέψευσαν και σε αυτό το τομέα, αφού μετά από σχεδόν 4 χρόνια, έχει ακόμα χωρητικότητα 4.200 mAh.
 4. Το πρώτο πράγμα που θα σκεφτεί κάποιος πριν πάει σε mac, είναι η συμβατότητα με τον υπόλοιπο κόσμο που έχει windows, αλλά και η συμβατότητα με τα αρχεία που έχει αυτός ήδη στη κατοχή του. Κανένα πρόβλημα δε παρουσιάστηκε και σε αυτό το πολύ σημαντικό τομέα, αφού τόσο το MS Office 2004, όσο και το works 08, συνεργάστηκαν άψογα με όλα τα αρχΊ??㿿μου χωρίς προβλήματα και φυσικά με ελληνικό ορθογραφικό έλεγχο, τον οποίο και εγκατέστησα απλά και γρήγορα (στα windows δεν είχα βάλει ορθογραφικό έλεγχο και ίσως να το είχατε προσέξει σε κάποια άρθρα μου). To Photoshop, το Dreamweaver, η MatLab, και φυσικά ο firefox και το skype είναι ακριβώς όπως στα Windows. Ακόμα και ο MSN Messenger της Microsoft είναι σχεδόν ίδιος χωρίς μεγάλες αλλαγές.
 5. Ο θόρυβος ήταν το μόνο πράγμα που δεν είχα σκεφτεί να ελέγξω, μέχρι που ο φίλος μου ο Παναγιώτης -που έχει ήδη μεταβεί σε mac εδώ και λίγο καιρό με το macbook του- με ρώτησε αν κάνει θόρυβο. Χωρίς καμία δόση υπερβολής, οφείλω να δηλώσω ότι το ibook, είναι το πρώτο μου laptop που είναι πραγματικά αθόρυβο. Δεν ακούγεται απολύτως τίποτα.
 6. Το θέμα της θερμότητας το πρόσεξα, αλλά δεν παρουσιάζονται προβλήματα ούτε εκεί. Ο δίσκος κάτω από το αριστερό μας χέρι, ζεσταίνεται μετά από πάρα πολλές ώρες συνεχούς λειτουργίας, αλλά και πάλι όχι σε σημείο που να σε ενοχλεί, και η μπαταρία ζεσταίνεται κατά τη φόρτιση, αλλά και αυτή σε λογικά επίπεδα, καθώς μπορείς άνετα να εργαστείς ακόμα και τότε με το λαπτοπ στα πόδια σου.
 7. Πήρα το ibook για να έχω mac. Και έκανα πάρα πολύ καλά. Είναι ένα απίστευτα όμορφο και φιλικό προς το χρήστη λειτουργικό, και πλέον δε το λέω επειδή το έχω ακούσει ή επειδή το έχω διαβάσει, αλλά επειδή το έχω ζήσει. Δεν είχα ξαναεργαστεί σε mac ποτέ, αλλά αυτό που ζώ είναι αρκετά διαφορετικό με αυτό που είχα συνηθίσει. Η διαφορά σε αυτό, είναι ότι το λειτουργικό δουλεύει για σένα και όχι εσύ για το λειτουργικό. Όλα είναι στη θέση τους, εκεί που θα περίμενες να είναι, και οποιαδήποτε μικρή εμπειρία σε windows και linux, κάνουν τη μετάβαση στα mac παιχνιδάκι. Είναι πραγματικά σταθερό και άντεξε σε πάρα πολλά tests χωρίς κανένα πρόβλημα. Όλοι οι χρόνοι είναι μικρότεροι από τους αντίστοιχους σε windows (και μάλιστα με προβάδισμα των windows, αφου δεν είχα μηχάνημα 4ετίας για να κάνω σωστή σύγκριση).
 8. Αισθητικά, ότι και να πεις για το ibook, είναι λίγο. Είναι σκέτο κόσμημα. Κατάλευκο με το μηλαράκι πίσω από την οθόνη να φωτίζεται με ένα απαλό γαλάζιο όσο είναι ανοιχτό το λαπτοπ, αρκετά λεπτό και ελαφρύ (εντάξει, εδώ παραδέχομαι ότι είχα και πιο λεπτό laptop, αλλά εκείνο το r100 της Toshiba μου είχε κοστίσει 2000 σχεδόν ευρώ και ήταν και τραγικά αργό) και το τροφοδοτικό του είναι το μικρότερο που έχω δει. Το πακέτο ibook-τροφοδοτικό είναι πάρα πολύ εύκολο στη μεταφορά.
 9. Το πακέτο iLife 08 με Εντυπωσίασε. Παρά το γεγονός ότι στην αρχή της εγκατάστασης ένα μήνυμα με προειδοποίησε ότι τα προγράμματα μπορεί να μην τρέξουν στον υπολογιστή μου επειδή απαιτείτε επεξεργαστής intel (προορίζεται για macbook προφανώς), όλα έπαιξαν πάρα πολύ καλά. Πραγματικά το iLife είναι ένα απίστευτο πακέτο που γι αυτά που προσφέρει είναι πάρα πολύ φτηνό τελικά.
 10. Το σημαντικότερο από όλα τα παραπάνω, είναι… όλα τα παραπάνω. Και αφού όλα είναι όπως θα έπρεπε (και ίσως καλύτερα από ότι περίμενα) η τελική εμπειρία είναι κάθε άλλο παρά απογοητευτική. Πριν την αγορά, σκέφτηκα ότι είναι ευκαιρία τώρα που είμαι φαντάρος να πάω σε mac, αφού θα χρειαστώ χρόνο για να το μάθω. Όμως έκανα μεγάλο λάθος, αφού μετά από μια βδομάδα χρήσης, αισθάνομαι πάρα πολύ άνετα με το νέο μου λειτουργικό. Λένε, once you go mac, you never go back, και απο ότι φαίνεται ισχύει.

Σίγουρα θα πάω σε κάτι καλύτερο, αφού το ibook το πήρα δοκιμαστικά, όμως σκέφτομαι και το επόμενο να είναι και πάλι με επεξεργαστή G4 (powerbook ή ibook) αν και εδώ και καιρό περιμένω το macbook slim, όπου αν βγει, σίγουρα θα είμαι από τους πρώτους που θα το αγοράσουν. Σίγουρα όμως για το γραφείο μου ένα mac mini ή ακόμα καλύτερα, ένα iMac, θα ήταν ότι πρέπει και το σκέφτομαι πολύ σοβαρά. Αν σκέφτεστε κι εσείς να κάνετε το βήμα, η δική μου πρόταση είναι να προχωρήσετε άφοβα και είμαι σίγουρος πως δε θα το μετανιώσετε ούτε κι εσείς.

8 σχόλια στο Once you go Mac, you never go back

 1. Να σαι καλά Πάρη… ;)
  Ίσως τα πούμε και από αλλού, μιας και σκέφτομαι για .mac account, ειδικά σε περίπτωση που πάρω και desktop mac… :)

 2. Πίνγκμπακ: Αγγελόπουλος Σπύρος » Blog Archive » Mac, Apache, MySQL, PHP

 3. Πίνγκμπακ: Αγγελόπουλος Σπύρος » Blog Archive » Ένα πρόγραμμα από ερευνητές, για ερευνητές

 4. Πίνγκμπακ: Αγγελόπουλος Σπύρος » Blog Archive » Νέα reviews για mac software

 5. Πίνγκμπακ: Αγγελόπουλος Σπύρος » Blog Archive » Κρύβοντας αρχεία στο mac

 6. Πίνγκμπακ: Αγγελόπουλος Σπύρος » Blog Archive » Μετατρέποντας το mac σε ξυπνητήρι

 7. Πίνγκμπακ: Αγγελόπουλος Σπύρος » Blog Archive