Spyros Angelopoulos

Assistant Professor - Information Management

Διαβάζοντας για τη ‘σύλληψη διαχειριστή σατιρικής σελίδας στο facebook‘ αλλά και τα σχόλια τόσο ένθερμων πιστών ακολούθων του ‘γέροντα‘ Παΐσιου, δε μπορώ παρά να σταθώ σε δύο μικρές λεπτομέρειες που έχουν παραβλέψει και οι δύο πλευρές.

Read more »

Μεγάλος ντόρος δημιουργήθηκε από το γεγονός ότι άνθρωποι του Πατριάρχη Ρωσίας παραποίησαν φωτογραφία ώστε να ‘αφαιρέσουν‘ από το χέρι του το ρολόι μάρκας Breguet και αξίας 23.000 ευρώ, αλλά ξέχασαν να αφαιρέσουν την αντανάκλαση του ρολογιού, και έτσι το θέμα πήρε μεγάλες διαστάσεις. Ακούστηκαν διάφορες απόψεις! Εμένα προσωπικά δε με ενοχλεί καθόλου το γεγονός ότι ένας ‘άνθρωπος του θεού‘ αισθάνεται την ανάγκη να φοράει ρολόι τέτοιας αξίας! Αφού δεν ενοχλεί τους ‘πιστούς‘ που δίνουν από το υστέρημά τους στα παγκάρια, εμένα τι λόγος μου πέφτει; Αυτό όμως που με ενοχλεί και δεν παρατήρησε κανεις έως τώρα, είναι το γεγονός ότι δίπλα σε ανθρώπους σε θέση ισχύος, υπάρχουν άχρηστοι συνεργάτες με έλλειψη κοινής λογικής. Αν δεν είχαν πειράξει τη φωτογραφία, δε θα ασχολιόταν κανείς με το ρολόι, όπως δεν ασχολείται κανείς με τα κιλά χρυσού που κουβαλάνε πάνω τους ‘οι άνθρωπο του θεού‘ με τη δικαιολογία του ‘ότι λάμπει δεν είναι χρυσός‘. Όμως μάθαμε από την ιστορία αυτή πως ότι αντανακλάται είναι Breguet αξίας 23.000 ευρώ!

Read more »

“…it’s funny how social networking has made people more antisocial.
If you’re more comfortable tweeting than speaking, you need therapy.”

Read more »

Μπορεί να έχω πάψει να γράφω συχνά στο blog μου, αλλά δε σταμάτησα ούτε στιγμή το blogging και την ενασχόλησή μου με τον χώρο των Social Media. Ένα χώρο που τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα έχει αλλάξει πάρα πολύ… προς το χειρότερο! Ίσως φταίει η πολιτική (και οι πολιτικοί) που κρύβονται πίσω από κάποιους bloggers! Ίσως φταίνε οι διαφημιστικές που κρύβονται πίσω από άλλους! Δεν ξέρω και δεν θέλω να μάθω! Στο σάπιο πλέον όμως αυτό σύστημα, υπάρχουν κάποιες φωτεινές εξαιρέσεις! Κάποιες εξαιρέσεις που με κάνουν να θέλω να συνεχίσω να γράφω και να κάνω αυτό που αγαπώ! Να γράφω τη γνώμη μου, να γράφω αυτό που αισθάνομαι, και να είμαι ειλικρινής πρώτα προς τον εαυτό μου, αλλά και προς αυτούς που με διαβάζουν!

Την ίδια στιγμή που στο twitter, κάποιοι “μεγάλοι” bloggers προσπαθούν να ορίσουν το τι ειναι τα social media και τι είναι το blogging, κάποιοι “μικρότεροι” τους βάζουν τα γυαλυά και τους απαντάνε όσο πιο μεγαλώφωνα μπορούν, χωρίς να χρειαστεί να τους πουν ούτε μια λέξη. Διαβάζω το post της FairyTail, στο οποίο απευθύνεται στη NtiNti, και σε ένα post που έγραψε αυτή στο blog της εκφράζοντας τους προβληματισμούς της. Η FairyTail, της απαντά σα μια πραγματική φίλη, ακόμη και αν δεν τη γνωρίζει και αφιερώνει το post της και τον χρόνο της σε αυτήν! Αν αυτό δεν είναι blogging, τότε τι είναι; Αν αυτό δεν είναι Social Media, τότε τί είναι; Αν αυτό δεν είναι το αποτέλεσμα μιας πραγματικής κοινότητας τότε τί είναι;

Αυτό που με κάνει περίφανο, είναι ότι πριν απο καιρό, εγώ έσπρωξα και τις δύο αυτές κοπέλες στο κόσμο του blogging, όταν διέκρινα την ικανότητά τους να γράφουν τόσο ξεχωριστά! Δεν έκανα λάθος! Μπορεί να μή γνωρίζει η μία την άλλη, αλλά ξέρουν πως να συμβιώνουν αρμονικά στην blogόσφαιρα, τη στιγμή που άλλοι “μεγάλοι” bloggers είναι ανίκανοι να αντέξουν τον ίδιο τους τον εαυτό! Συγχαρητήρια κορίτσια!

Το TVXS άνοιξε τη συζήτηση για την ανωνυμία στο διαδίκτυο, και ζήτησε από μερικούς έλληνες bloggers να πουν τη γνώμη τους. Έτσι, μετά τη δημοσίευση των απόψεων των e-cannibals, e-lawyer, neolaia.gr, nylon.gr, digital-era.org/blog, Πρέζα TV, Stakon’s Blog, Πολιτικό blog, arkoudos.com, cyberella.info, Piazza Del Popolo και argos.wordpress.com, σήμερα δημοσιεύτηκαν και οι δικές μου απόψεις πάνω στο θέμα.

Είναι πραγματικά λυπηρό να βλέπεις τον υπόλοιπο κόσμο να προχωρά, να προοδεύει, να κάνει βήματα προς τα μπρος και την ίδια στιγμή να βλέπεις τη χώρα σου να παραμένει ένα κράτος στάσιμο, χωρίς πραγματική ανάπτυξη και ένα κράτος τεχνολογικά αναλφάβητων. Γιατί είτε μας αρέσει είτε όχι, αυτό είμαστε τελικά! Και δεν χρειάζονται αριθμοί και στατιστικές για να δεις και να καταλάβεις κάποια πράγματα! Αρκεί να δεις τα γεγονότα.

Η δίκη του blogme γίνεται ξανα επίκαιρο θέμα στα ελληνικά blog, και δυστυχως όχι εξαιτίας κάποιας ευχάριστης αφορμής όπως θα περίμενε κανείς μετά από τρία χρόνια ταλαιπωρίας για τον Αντώνη Τσιπρόπουλο. Η δίκη που έχει πάρει αρκετές φορές αναβολή απο το 2007 μέχρι σήμερα, πήρε για μια ακομα φορά αναβολή στις 6 Μαΐου, επειδή οι δικαστές δε μπορούσαν να καταλάβουν τι είναι ένας aggregator, τι κάνει και πως λειτουργεί. Το πρόβλημα αυτό θα κληθεί να λύσει στις 25 Μαΐου, αστυνομικός της υπηρεσίας Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Μάλιστα! Τέτοιοι δεν ήταν όμως και οι αστυνομικοί που συνέλαβαν τον Γκιόλια; Τέτοιοι δεν ήταν και αυτοί που συνέλαβαν τον Τσιπρόπουλο; Θα βγουν τώρα και θα παραδεχτούν ότι τον συνέλαβαν κατα λάθος;

Το ενδιαφέρον στην υπόθεση είναι ότι τουλάχιστον ο Δημοσθένης Λιακόπουλος κατάλαβε τελικώς το λάθος του και απέσυρε τη μύνηση! Δεν ξέρω φυσικά κατά πόσο ζήτησε κάποια συγγνώμη απο τον Αντώνη για όλη αυτή τη ταλαιπωρία! Ταλαιπωρία που συνεχίζεται, αφού ο Αντώνης δικάζεται πλέον για… άσεμνο σκίτσο του funEL το οποίο βρέθηκε στο blogme και για το οποίο υπάρχει αυτεπάγγελτο. Και πάλι αναρωτιέμαι, πως είναι δυνατόν να υπάρχει “αυτεπάγγελτο” για το blogme και όχι για το funEL όπου και βρίσκεται το σκίτσο;

Αν οι δικαστές δε μπορέσουν να καταλάβουν τελικά τι είναι ένα link, τι είναι το rss και πως λειτουργεί ένας aggregator, πολύ φοβάμαι ότι το μέλλον του διαδικτύου και ειδικότερα των blogs στη χώρα μας θα περάσει δύσκολες μέρες. Και περισσότερο στεναχωριέμαι που βλέπω τον Πρωθυπουργό να κοιτάει απαθής την εξέλιξη αυτής της δίκης, τη στιγμή που πριν λάβει το αξίωμα είχε κάνει αναφορές στη σελίδα του για τη δίκη αυτή, αλλά μου είχε κάνει και τη τιμή να αναφερθεί στη σελίδα μου και στη προσπάθεια συλλογής υπογραφών. Θα ήθελα πολύ να μάθω ποιά είναι η θέση του για το θέμα αυτό τώρα που είναι Πρωθυπουργός.

Read more »

Τα blogs με αργά αλλά σταθερά βήματα αρχίζουν να γίνονται αποδεκτά από μεγάλο μέρος του κόσμου και στη Χώρα μας και συχνά αποτελούν τη πηγή για πολλές τηλεοπτικές εκπομπές. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να βλέπουμε σχεδόν καθημερινά κάποιο blogger σε τηλεοπτικά παράθυρα ή καλεσμένο σε κάποια εκπομπή να μιλάει ως “ειδικός” σε θέματα διαδικτύου. Ο κίνδυνος από αυτό δεν είναι ότι τα blogs θα αρχίσουν να γίνονται και αυτά με τη σειρά τους mainstream, αλλά το ότι θα αρχίσουμε να αποκτάμε Celebrity Bloggers και πολύ φοβάμαι ότι αυτό μάλλον δε θα μπορέσουμε να το αποφύγουμε! Εύχομαι μόνο να μην τους κυνηγάνε οι Paparazzi σε clubs και παραλίες και να μην ασχολούνται οι μεσημεριανές εκπομπές με τους έρωτες και τις ατασθαλίες τους!

200980331

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό “Journal of Happiness Studies“, οι bloggers σήμερα είναι κατά 4% πιο ευτυχισμένοι απ’ ότι ήταν το 2005. Μάλλον θα έχουν αγνοήσει και αυτοί την Ελλάδα –εκτός και αν ξέρετε κάποιον Έλληνα blogger που συμμετείχε στο δείγμα– αφού όσοι ασχολούνται σοβαρά με το blogging σε αυτή τη Χώρα ξέρουν ότι τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο! Όταν δεν αισθάνεσαι ασφαλής, δεν μπορείς να είσαι ευτυχισμένος, ότι και αν ισχυρίζονται οι επιστήμονες.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!