Spyros Angelopoulos

Assistant Professor - Information Management

Μάλλον πρέπει να αρχίσω να σκέφτομαι το LaTex λίγο πιο σοβαρά από φέτος! Σίγουρα ένα από τα πράγματα που έχω αναβάλει αρκετά!

Ψάχνω εδώ και καιρό λύση για σωστή και αξιόπιστη online backup υπηρεσία, και δοκιμάζω κάποιες από τις γνωστές λύσεις που παρέχονται. Παράλληλα, παίζω με την python και το Google Apps Engine για ένα project που ετοιμάζω. Χθές το βράδυ, και ενώ διάβαζα για την υπηρεσία του Google Apps Engine μου ήρθε μία ιδέα. Να δοκιμάσω το Google Apps Engine ως online backup tool. Το δοκίμασα, πέτυχε, μου άρεσε και σκέφτηκα να το γράψω. Για να χρησιμοποιήσει κάποιος το Google Apps Engine για να αποθηκεύσει online, θα πρέπει να κάνει τρία απλά βήματα.
Read more »

Η εμπειρία που έχω μέχρι σήμερα με τους ακαδημαϊκούς καθηγητές, μου έχει δείξει ότι όλοι τους –ή σχεδόν όλοι τους– θα ήθελαν κάποια στιγμή να γράψουν ένα βιβλίο που να αφορά τη δουλειά τους, το οποίο όμως να μην έχει ως τελικό αναγνώστη τους φοιτητές του, αλλά όλο το κόσμο. Δυστυχώς -ή ευτυχώς- δεν είναι πολλοί αυτοί που μπορούν να καταφέρουν κάτι τέτοιο, αλλά ένας από αυτούς είναι ο Jonathan Zittrain, καθηγητής της έδρας Internet Governance and Regulation του Oxford Internet Institute. Ο Zittrain πρόσφατα έδωσε στο κοινό το βιβλίο του με τίτλο: “The future of the Internet and how to stop it“. Ένας πραγματικά εμπνευσμένος τίτλος για ένα ιδιαίτερα ευανάγνωστο βιβλίο που με ένα πολύ έξυπνο τρόπο μυεί τον αναγνώστη σε πτυχές του διαδικτύου που δύσκολα περνάνε από το μυαλό ακόμα και του πιο έμπειρου χρήστη. Είναι ένα βιβλίο που δε θα πρέπει να λείπει από καμία βιβλιοθήκη και θα πρέπει να διαβαστεί από όλους όσους ασχολούνται με τον Παγκόσμιο Ιστό. Ένας ακόμη λόγος για αυτό είναι ότι αν θες να το διαβάσεις, δε χρειάζεται καν να το αγοράσεις, αφού ο Zittrain έχει φροντίσει να το εκδώσει κάτω από Creative Commons License και έτσι μπορεί ο καθένας να το κατεβάσει δωρεάν. Για όσους ενδιαφέρονται περισσότερο μπορούν να παρακολουθήσουν μια εξαιρετική παρουσίαση του βιβλίου από τον ίδιο το καθηγητή.
Read more »

Μόλις τρείς μέρες μας χωρίζουν από το Firefox Download Day που ορίστηκε για τις 17 Ιουνίου! Ήδη από την Ελλάδα έχουν δηλώσει συμμετοχή πάνω από 7.200 άτομα.

Σε μία προσπάθεια να μπει ο FireFox στο βιβλίο με τα ρεκόρ Guinness, οργανώνεται μια καμπάνια για την επίτευξη του στόχου που είναι να γίνει o FireFox, το πρόγραμμα με τα περισσότερα downloads μέσα σε 24 ώρες! Η ημερομηνία που θα γίνει αυτό θα ανακοινωθεί σύντομα! Αυτή τη στιγμή έχουν δηλώσει τη στήριξή τους πάνω από 800 άτομα από την Ελλάδα!

Στο blog της Natalie -το οποίο ανακάλυψα πρόσφατα- διάβασα για ένα πολύ χρήσιμο plugin του firefox, το οποίο μπορεί να αντικαταστήσει το Papers για τους χρήστες Windows, Linux, αλλά και Mac! Πρόκειται για το Zotero, το οποίο μας βοηθάει να ταξινομήσουμε τα papers που βρίσκουμε κατά τις αναζητήσεις μας στις διάφορες βάσεις δεδομένων και να τα αποθηκεύσουμε σύμφωνα με τις προτιμήσεις μας με τρόπο ανάλογο του Papers. Αξίζει να ρίξετε μια ματιά στο promo video, να το δοκιμάσετε, αλλά και να δώσετε τα εύσημα στη Natalie που το εντόπησε. Σε καμία περίπτωση δε μπορεί να αντικαταστήσει το Papers, αλλά σίγουρα, όταν δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση, ειδικά σε Windows και Linux, είναι μονόδρομος. Εγώ το έχω εγκαταστήσει ήδη, και παρ’όλο που έχω αφήσει τον firefox για τον Safari, είμαι σίγουρος ότι θα βρώ πεδίο χρήσης και γι αυτό κατά την εφαρμογή του project: Paperless PhD.
Read more »

Στο blog του φίλου μου του Παναγιώτη, διάβασα πρόσφατα έναν πολύ καλό οδηγό εγκατάστασης βήμα προς βήμα της πιο διαδεδομένης διανομής Linux, των Ubuntu! Αν δεν έχετε κάνει ακόμα τα πρώτα σας βήματα στο χώρο του ανοιχτού λογισμικού, το λειτουργικό αυτό θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε τα θετικά και τα αρνητικά (που συγκριτικά με τα windows είναι πολύ λίγα). Ο οδηγός είναι πλήρης και πρακτικά δε θα αντιμετωπίσετε προβλήματα ακολουθώντας τα 21 βήματα που αναλύει!
Read more »

Σαράντα μέρες μετά την κυκλοφορία της έκδοσης 2.3.2, η Automatic, έδωσε στο κοινό την έκδοση 2.3.3 του WordPress και προτείνει σε όλους άμεσα την αναβάθμιση στη νέα αυτή έκδοση! Ο λόγος που συνιστάται η άμεση αναβάθμιση είναι επειδή η νέα έκδοση διορθώνει ένα κενό ασφαλείας που εντοπίστηκε στην υλοποίηση του XML-RPC και που πρακτικά επιτρέπει σε κακόβουλους χρήστες να κάνουν edit τα comments άλλων επισκεπτών στα blog μας. Read more »

Δε μπορώ να πω ότι έμεινα με το στόμα ανοιχτό όταν διάβασα την ανακοίνωση στο site των Ubuntu. Οι “Μακεδόνες” μαθητές λοιπόν  θα χρησιμοποιούν workstations που θα τρέχουν Ubuntu! Εντάξει, το θέμα έχει λήξει, το ξέρουμε! Ο κόσμος το χει τούμπανο κι εμείς κρυφό καμάρι, αλλά ας βγουν να μας το πουν ξεκάθαρα! Αναρωτιέμαι τι απάντηση δίνει η ελληνική διπλωματία στα απανωτά αυτά χτυπήματα που δέχεται η εξωτερική μας πολιτική. Μήπως τελικά και ο Μέγας Αλέξανδρος έτρεχε Ubuntu;

Το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας οργανώνει εκδήλωση το Σάββατο, 13 Οκτωβρίου για την έναρξη λειτουργίας στην Ελλάδα των αδειών προστασίας πνευματικής ιδιοκτησίας CREATIVECOMMONS . Η εκδήλωση θα γίνει στην αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών και θα αρχίσει στις 13:00. Η εγγραφή συνέδρων και προσκεκλημένων θα αρχίσει στις 12:15. Το πλήρες πρόγραμμα της εκδήλωσης θα είναι διαθέσιμο στο διαδικτυακό τόπο του E-BUSINESSFORUM.

Read more »

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
Menu