Spyros Angelopoulos

Assistant Professor - Information Management

Μια πολύ ενδιαφέρουσα και χρήσιμη υπηρεσία παρέχεται στους πολίτες από την Ελληνική Αστυνομία! Αυτή δεν είναι άλλη από την ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο για την κίνηση στους δρόμους της Αττικής και της Θεσσαλονίκης που πραγματοποιείται από Δευτέρα έως Παρασκευή 07.00 – 18.00. Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο προχωράει ένα βήμα παρακάτω και μας παρέχει χάρτη με την κυκλοφορία στους δρόμους της Πρωτεύουσας, σε πραγματικό χρόνο. Παλιότερες προσπάθειες περιελάμβαναν και τη πόλη των Χανίων που παρεχόταν από το τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης, η οποία δεν είναι πλέον εν ενεργεία. Τέτοιες προσπάθειες αξίζουν επιβράβευσης και σίγουρα θα θέλαμε να τις δούμε σε πιο εξελιγμένη μορφή και για περισσότερες πόλεις.

[Via: AutoBlog]

Η αλήθεια είναι ότι δεν είχα φανταστεί πως ο Πρόεδρος των ΗΠΑ δεν θα μπορούσε να έχει πρόσβαση σε ηλεκτρονικό ταχυδρομίο για λόγους ασφαλείας. Ο Barack Obama, θα πρέπει σε 65 μέρες που αναλαμβάνει τη προεδρία της Αμερικής, να παραδώσει το αγαπημένο του Blackberry και για όσο καιρό θα είναι πρόεδρος, δε θα μπορεί να έχει πρόσβαση σε e-mail. Φαίνεται να έχει ζητήσει να πάρει μαζί του στο Οβαλ γραφείο το laptop του και να του επιτραπεί να διατηρήσει ένα read-only email account. Το γεγονός ότι ο Bush κατάφερε επί οχτώ χρόνια να ζήσει χωρίς πρόσβαση σε e-mail δε μου κάνει εντύπωση (φαντάζομαι τι θα μπορούσε να συμβεί αν του είχε επιτραπεί η χρήση και τρομάζω), αλλά ένας Web 2.0 πρόεδρος σαν τον Obama, μάλλον θα δυσκολευτεί!

Τη στιγμή που ο Gordon Brown έχει βρει ένα πιο Web 2.0 τρόπο να επικοινωνεί με τους Βρετανούς, εμείς εδώ αρκούμαστε στον Fake Κώστας! Παραδέχομαι ότι μου άρεσε πάρα πολύ τόσο η ιδέα όσο και η αληθοφάνεια των όσων γράφονται εκεί! Θα ήθελα κι εγώ να δώ έναν Fake Γιώργο!

Στη προσπάθειά μου να επισκευτώ σήμερα το site των “Οικολόγων Πράσινων“, έλαβα το παραπάνω προειδοποιητικό μήνυμα! Στην αποδοχή του, φαίνεται να μπαίνω κανονικά στο site, όμως δε μπήκα στη διαδικασία να ερευνήσω αν κάποιες λειτουργίες του δεν προσφέρονται στους χρήστες που προτιμούν το browser της Apple. Αφού –σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις– στις επόμενες εκλογές θα μπούν και αυτοί στη Βουλή, καλό θα ήταν να έδιναν λίγο περισσότερη προσοχή στο θέμα της διαδικτυακής τους παρουσίας, αφού σε κάθε περίπτωση, το site τους που βασίζεται σε PHP-Nuke, χρειάζεται αλλαγή άμεσα, αφού χρησιμοποιεί παλιότερη έκδοση του CMS, που σε αφήνει να δεις την σελίδα του διαχειριστή, τον οποίο απ’ότι φαίνεται… τον λένε Κώστα!!! (τι άλλο χρειάζεται να πώ για να καταλάβουν ότι πρέπει να το διορθώσουν ΑΜΕΣΩΣ)

Το e-voting θα πρέπει να γίνεται όλο και περισσότερο αρεστό στα μάτια των πολιτικών της χώρας μας, αφού φαίνεται μέχρι τώρα να διαθέτει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που ταιριάζουν στο ελληνικό πολιτικό σύστημα! Σε μια έκθεση 158 σελίδων, ερευνητές από το Center for Information Technology Policy στο Princeton University εξηγούν πόσο διάτρητα είναι ακόμα τα συστήματα e-voting. Ο υπεύθυνος της έρευνας, Andrew Appel, κατάφερε να “σπάσει” ακόμα και τη φυσική ασφάλεια της συσκευής και να τρέξει κώδικα ο οποίος μπορούσε να επιρεάσει και άλλες όμοιες συσκευές που ήταν συνδεδεμένες μαζί της, μέσα σε μόλις 13 δεπτερόλεπτα. Μάλλον είναι ένα πεδίο στο οποίο πρέπει να γίνει αρκετή δουλειά ακόμα, πριν το δούμε να χρησιμοποιείται σοβαρά και με ασφάλεια σε πραγματικές συνθήκες.

Ο Homer Simpson μας δείχνει τη σκοτεινή πλευρά το e-voting σε ένα φανταστικό case-study βγαλμένο από τις επερχόμενες εκλογές στην άλλη μεριά του Ατλαντικού.

Ο Δημόσιος Τομέας (κρατικοί οργανισμοί, ΟΤΑ, ρυθμιστικές αρχές) σήμερα συλλέγει, παράγει, αναπαράγει και μεταδίδει ένα μεγάλο εύρος από πληροφορίες σε πολλούς τομείς της δημόσιας κοινωνικής, οικονομικής, μορφωτικής δραστηριότητας. Ο τεράστιος όγκος των δεδομένων αυτών, κατά το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος του, είτε δεν είναι προσβάσιμος από τους πολίτες, είτε διατίθεται με τρόπους που δεν ευνοούν ή εμποδίζουν την επεξεργασία του. Η πρωτοβουλία 4Δ (Δημόσια Δεδομένα, Δικά μας Δεδομένα) φιλοδοξεί να αναδείξει την αναγκαιότητα παροχής από τους Δημόσιους φορείς πλήρους πρόσβασης στα δεδομένα που διαθέτουν και να κινητοποιήσει πολίτες και πολιτικό προσωπικό για την επίτευξη αυτού του σκοπού.
Read more »

Η εμπειρία που έχω μέχρι σήμερα με τους ακαδημαϊκούς καθηγητές, μου έχει δείξει ότι όλοι τους –ή σχεδόν όλοι τους– θα ήθελαν κάποια στιγμή να γράψουν ένα βιβλίο που να αφορά τη δουλειά τους, το οποίο όμως να μην έχει ως τελικό αναγνώστη τους φοιτητές του, αλλά όλο το κόσμο. Δυστυχώς -ή ευτυχώς- δεν είναι πολλοί αυτοί που μπορούν να καταφέρουν κάτι τέτοιο, αλλά ένας από αυτούς είναι ο Jonathan Zittrain, καθηγητής της έδρας Internet Governance and Regulation του Oxford Internet Institute. Ο Zittrain πρόσφατα έδωσε στο κοινό το βιβλίο του με τίτλο: “The future of the Internet and how to stop it“. Ένας πραγματικά εμπνευσμένος τίτλος για ένα ιδιαίτερα ευανάγνωστο βιβλίο που με ένα πολύ έξυπνο τρόπο μυεί τον αναγνώστη σε πτυχές του διαδικτύου που δύσκολα περνάνε από το μυαλό ακόμα και του πιο έμπειρου χρήστη. Είναι ένα βιβλίο που δε θα πρέπει να λείπει από καμία βιβλιοθήκη και θα πρέπει να διαβαστεί από όλους όσους ασχολούνται με τον Παγκόσμιο Ιστό. Ένας ακόμη λόγος για αυτό είναι ότι αν θες να το διαβάσεις, δε χρειάζεται καν να το αγοράσεις, αφού ο Zittrain έχει φροντίσει να το εκδώσει κάτω από Creative Commons License και έτσι μπορεί ο καθένας να το κατεβάσει δωρεάν. Για όσους ενδιαφέρονται περισσότερο μπορούν να παρακολουθήσουν μια εξαιρετική παρουσίαση του βιβλίου από τον ίδιο το καθηγητή.
Read more »

Πολύ συχνά, σε συζητήσεις για το θέμα του διδακτορικού μου, αναφέρομαι στο Web 2.0, οπότε και καλούμαι να εξηγήσω τι σημαίνει! Το συμπέρασμα που έχω βγάλει από όλες αυτές τις συζητήσεις είναι ότι, δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη απάντηση / ορισμός για το τί είναι το Web 2.0! Ίσως επειδή το Web 2.0 είναι πολύ περισσότερα από όσα νομίζουμε! Τις καλύτερες απαντήσεις, κατά τη γνώμη μου, στο ερώτημα αυτό έχουν δώσει ο Tim O’Reilly, ο Paul Graham, και ο Jason Fried. Εν συντομία όμως, μπορεί κανείς να διαβάσει 10 χαρακτηριστικά / ορισμούς για το Web 2.0 στο blog twopointouch και να πάρει μια ιδέα

  1. The wisdom of crowds
  2. Shared Web Applications
  3. Web as platform
  4. User Participation
  5. Rich User Experience
  6. Marketing Buzzword
  7. Data is the next Intel Inside
  8. Permanent Beta
  9. Using the web as it was meant to be used
  10. Nothing

Αν σας ενδιαφέρει το θέμα, αξίζει να διαβάσετε τα άρθρα που ανέφερα!

Σίγουρα ο Orwell δε θα μπορούσε να φανταστεί τέτοια εξέλιξη! H Αγγλία σκοπεύει να διατηρήσει βάση δεδομένων με στοιχεία που θα περιλαμβάνουν τις τηλεφωνικές κλήσεις που έκαναν, τα email που έστειλαν και τις ιστοσελίδες που επισκέφθηκαν το τελευταίο χρόνο οι βρετανοί πολίτες. Γιατί; Μα γιατί άλλο; Για να τους προστατεύσουν από τη τρομοκρατία! Το καθεστός τρομοφοβίας που έχει δημιουργηθεί στην Αμερική, χτυπάει με το χειρότερο τρόπο τη πόρτα της Ευρώπης! Ακόμα και αν καταφέρουμε κάποια στιγμή να δεχθούμε ότι κάτι τέτοιο γίνεται “για το καλό μας“, εγώ αναρωτιέμαι, ποιοί θα έχουν πρόσβαση σε τέτοια δεδομένα; Τι επίπεδο πρόσβασης θα έχουν; Θα μπορεί κάποιος να τα επεξεργαστεί εκτός από το να τα αποθηκεύει; Πως θα διαφυλάσσονται από περίπτωση “απώλειας“; Μάλλον οι Άγγλοι πρέπει να πάρουν μαθήματα προστασίας προσωπικών δεδομένων, από εμάς τους έλληνες!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!