Spyros Angelopoulos

Assistant Professor - Information Management

Διαβάζοντας για τη ‘σύλληψη διαχειριστή σατιρικής σελίδας στο facebook‘ αλλά και τα σχόλια τόσο ένθερμων πιστών ακολούθων του ‘γέροντα‘ Παΐσιου, δε μπορώ παρά να σταθώ σε δύο μικρές λεπτομέρειες που έχουν παραβλέψει και οι δύο πλευρές.

Η πρώτη αφορά το γεγονός ότι σε αυτή τη Χώρα δυστυχώς δε γνωρίζουμε (και αδυνατούμε να κατανοήσουμε) την Ιστορία. Το μόνο που κατάφεραν οι αρχές με τη (παράνομη) σύλληψη του διαχειριστή είναι να τον δικαιώσουν. Κανείς δε σκέφτηκε ότι δίνοντας τόσο μεγάλη προβολή για τόσο μεγάλο διάστημα σε μια μικρή και ασήμαντη ‘σατιρική σελίδα στο facebook‘ θα έχει πολύ χειρότερα αποτελέσματα, από το αν δεν ασχοληθεί κανείς μαζί του και την αντιμετωπίσουν ακριβώς σαν αυτό που είναι, μια ‘σατιρική σελίδα στο facebook‘. Το μόνο που κατάφεραν λοιπόν, είναι να διασφαλίσουν ότι στο μυαλό κάθε Έλληνα, όταν θα ακούει το όνομα ‘Παΐσιος‘ θα έρχεται η εικόνα ενός ταψιού με παστίτσιο, ή ίσως ένα κομμάτι μόνο, κομμένο και σερβιρισμένο αχνιστό ανάμεσα σε ένα σερβίτσιο με μαχαιροπείρουνα και μια χαρτοπετσέτα διπλωμένη στη μέση. Φυσικά, το ίδιο θα γίνεται κάθε φορά που θα κάθονται στο τραπέζι να απολαύσουν ένα κομμάτι παστίτσιο, αφού καθώς θα το κοιτάνε θα σκέφτονται τον ‘Παΐσιο‘. Οπότε, αυτή η μικρή και ασήμαντη ‘σατιρική σελίδα στο facebook‘ κατάφερε πολύ περισσότερα από όσα ποτέ φανταζόταν ο δημιουργός της: να συσχετίσει μια για πάντα το όνομα του Παΐσιου με το παστίτσιο! Και αυτή τη ‘μεγάλη και σημαντική‘ επιτυχία του την οφείλει φυσικά στη (παράνομη) σύλληψη του!

Το δεύτερο αφορά την αιτιολογία πίσω από τη σύλληψη, αλλά και το βασικό επιχείρημα τον ένθερμων πιστών ακολούθων του ‘γέροντα‘ Παΐσιου, οι οποίοι τον αποκαλούν παντού ως Άγιο. Ο ‘γέροντας‘ Παΐσιος δεν έχει ανακηρυχθεί επίσημα από την Ορθόδοξη Εκκλησία στο βαθμό του Αγίου, επομένως κάθε αναφορά του σε αυτόν ως Άγιο, είναι αιρετική. Σίγουρα η Ορθόδοξη Εκκλησία έχει τους λόγους της για τους οποίους δεν ανακηρύτει τον ‘γέροντα‘ Παΐσιο στο βαθμό του Αγίου, και σίγουρα οι ένθερμοι πιστοί ακολουθοί του θα έχουν τους λόγους τους να τον αποκαλούν ‘Άγιο‘ αλλά θα πρέπει και οι δύο να θυμούνται ότι αυτό αποτελεί εξ’ ορισμού ‘αίρεση‘.

Ποτέ δε μου άρεσε ο ρόλος του ‘προάγγελου κακών οιωνών‘, όμως το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι κανείς δεν θα μάθει από αυτό το λάθος και θα επαναληφθεί αργά ή γρήγορα ξανά. Το χειρότερο είναι ότι η ελληνική κοινωνία έχει χάσει για καλά το μπούσουλα και δυστυχώς δεν έχουμε δει ακόμα τα χειρότερα.

2 comments

 1. Νεκταριος Μοίρας - 25 September 2012 04:59

  Ξέρουν πολύ καλά τι εκαναν και κάνεις λάθος(μ’ολο το συμπάθειο!)
  προχώρησαν σε σύλληψη αφενός για να ικανοποιήσουν τα αυτιά του κάθε ψηφοφόρου της Χ.Α.-οπότε κι αυτοί να το διατυμπανίζουν!Αφετέρου, είναι κάτι ακόμα για να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από αυτό που θα ψηφιστει σήμερα Δευτέρα! Κι από την άλλη, μη ξεχνάς ή μην εθελότυφλείς: ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΙΑ ΒΑΘΙΑ ΣΥΝΤΗΡΙΤΙΚΗ & ΞΕΝΟΦΟΒΙΚΗ ΡΑΤΣΑ!!!
  ΥΓ.ΝΑΙ!εμείς που διδάξαμε την δημοκρατία, εμείς την καταλύουμε…

  Reply
  • @ngel - 25 September 2012 05:59

   Νεκτάριε, συμφωνώ απόλυτα μαζί σου σε όσα λες, αλλά παρερμήνευσες όσα γράφω επειδή δε γράφω (και) όσα λες, αφού δεν ήταν αυτός ο σκοπός του άρθρου. Προφανώς και ήξεραν τι έκαναν, (τόσο οι οπαδοί, όσο και οι αρχές) αλλά (οι οπαδοί) δεν υπολόγισαν τα side-effects που περιγράφω! Αυτοί που ‘έχασαν’ όπως λέω είναι οι οπαδοί του Παΐσιου, που διατυμπανίζουν το γεγονός της σύλληψης. Προφανώς και ο σκοπός (των αρχών) είναι να αποπροσανατολίσουν τη κοινή γνώμη, και γι αυτό αναφέρω δύο φορές ότι η σύλληψη είναι παράνομη και έγινε για να πετύχει συγκεκριμένο σκοπό! Δεν εθελοτυφλώ, και προφανώς και συμφωνώ μαζί σου στο ότι είμαστε ένα άκρως ρατσιστικό και ξενοφοβικό έθνος! Έθνος ανάδελφο! Και γι αυτό γράφω ότι δεν έχουμε δει ακόμα τα χειρότερα.

   Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
Menu

%d bloggers like this: