Spyros Angelopoulos

Assistant Professor - Information Management

Επιστήμη, Προσωπικά

Σπουδάζοντας στην Αγγλία

Ένας φίλος μου –που επιμένει να κρατήσει την ανονημία του– μου έγραψε ένα σύντομο “εγχειρίδιο” για να με προετοιμάσει για αυτά που πρόκειται να αντιμετωπίσω σε περίπτωση που επιλέξω να συνεχίσω τις σπουδές μου στην Αγγλία. Αν σκέφτεστε να πάτε στην Αγγλία για σπουδές, σίγουρα θα πάρετε από πρώτο χέρι μια γεύση του τι σας (μας;) περιμένει! Η συγκεκριμένη εκδοχή έχει υποστεί μια μικρή λογοκρισία, αλλά το νόημα δεν έχει αλλάξει! Όποιος θέλει τη πλήρη –μη λογοκριμένη– έκδοση, μπορώ να του τη στείλω.

Φιλοσοφία: Ανοιχτό μυαλό – Διάπλατα ανοιχτό. Στην Ελλάδα τα πράγματα τα κάνουμε έτσι, όμως είσαι στην Αγγλία και τα πράγματα τα κάνουν αλλιώς! Take it or leave it. You can’t change it. Το μόνο που θα χαλάς είναι ο εαυτός σου. Χρησιμοποίησε το χρόνο και τη σκέψη σου δημιουργικά, ευχαρίστησε την τύχη σου που σου δίνει τη δυνατότητα να δεις την άλλη όψη του νομίσματος, άνοιξε τα μάτια σου διάπλατα και δες με άλλο μάτι… Όμως κράτα τις αρχές σου και μην αλλοτριωθείς!  Η υποκουλτούρα των Άγγλων είναι πολύ χειρότερη από τη δικιά μας… θα δεις πως είναι οι αλλοτριωμένοι Έλληνες και θα αναθεωρήσεις την επιστήμη του DNA. 
 
Ο καιρός: Ο καιρός είναι χάλια!!! Αυτός είναι και δεν φτιάχνει – ΤΕΛΟΣ!  Μην αρχίσεις καν να παραπονιέσαι! Το μόνο που θα κάνεις είναι να συνειδητοποιήσεις ποσό ευλογημένη είναι η Ελλάδα από άποψη κλιματολογικών συνθηκών και γιατί Άγγλοι, Γερμανοί, Ολλανδοί και άλλοι Βορειοευρωπαίοι κατεβαίνουν στο νησί σου αλαφιασμένοι κάθε καλοκαίρι για να βρουν αυτό που ΠΟΤΕ η ανάπτυξη δεν θα τους δώσει. Αδιάβροχο μπουφάν και αδιάβροχη διάθεση και όλα είναι τέλεια! 
 
Σεβασμός: Για τη χώρα που σε φιλοξενεί (πχ δεν περπατάμε ένα μπούγιο Έλληνες και βρίζουμε για να καταλάβουν όλοι γύρω μας Άγγλοι και μη από που είμαστε). 
 
Τυπικότητα: Οι Άγγλοι – ιδιαίτερα στις επαγγελματικές τους σχέσεις είναι πάρα πολύ τυπικοί και ευγενικοί! Αν και εσύ είσαι το ίδιο, τότε θα έχετε μια άψογη συνεργασία.
 
Εκδρομές: Θα σου πρότεινα να μην κάνεις τα λεφτά σου μπύρες (όπως λένε και οι Άγγλοι – drink my money)! Έχεις την ευκαιρία να ανακαλύψεις την Αγγλία άλλα και την πανέμορφη Σκοτία. Με οποιοδήποτε μέσω με οποιοδήποτε τρόπο! Να έχεις το νου σου στις ανακοινώσεις του student union και στα διάφορα φοιτητικά σωματεία (τα οποία δεν ασχολούνται με πολιτικές ανοησίες, κομουνιστικές θεωρίες χωρίς εφαρμογή, αφισοκολλήσεις, graffiti και άλλες ‘δημιουργικές’ δραστηριότητες) τα οποία συχνά διοργανώνουν εκδρομές με πολύ χαμηλό κόστος. 
 
Μετακινήσεις: Αγόρασε ποδήλατο και πρόσεχε το σαν κόρη οφθαλμού! Κλέβουν τα πάντα στην Αγγλία και σε μεγάλο βαθμό. Το northeast έχει πολύ λιγότερες βροχοπτώσεις από το northwest. Εκμεταλλεύσου το. Όταν παρκάρεις, παίρνε μαζί σου τη σέλα ή το τιμόνι. Θα δεις ότι και ο διπλανός σου έχει κάνει το ίδιο. 
 
Διασκέδαση: Μακριά από ‘μεθυσμένες’ φασαρίες! Οι Άγγλοι πίνουν απίστευτα πολύ και τα βράδια δημιουργούν πολλές φασαρίες. Θα σοκαριστείς όταν αντιληφθείς τη διαφορά της χώρας τη νύχτα. Το πρωί όλα σε τάξη – το βράδυ όλα σε αταξία! Όταν ήμουνα Αγγλία πάντα έλεγα ότι θα ήθελα να δουλεύω το πρωί εκεί και τα βράδια να ‘διακτινίζομαι΄ στην Ελλάδα. Το ποτό τους κάνει να ξεχνάνε την τυπικότητα τους και να φέρονται σαν ζώα. Μην εκπλαγείς αν δεις κάποιον από τους καθηγητές του πανεπιστημίου μεθυσμένο να μπαλαμουτιάζεται με καμιά πιτσιρίκα το βράδυ. Όλα είναι μέρος της υποκουλτούρας τους, της έλλειψης ήλιου, και της ημερήσιας πλήρως οργανωμένης τους ζωής. Αν σου αρέσει και θες να κάνεις το ίδιο οι μόνοι που θα σε κατακρίνουν είναι οι ‘Ελληνάρες’. Όλοι οι άλλοι ούτε καν θα σε προσέξουν. Αν δε σου αρέσει βρες εναλλακτικούς τρόπους διασκέδασης. 
 
Προσοχή: Στους Έλληνες! Οι περισσότεροι που είναι στην Αγγλία είναι είτε πολύ πλούσιοι, είτε εντελώς τούβλα που με μόντες και πατέντες προσπαθούν να πάρουν πτυχίο. Το γεγονός ότι έχεις περάσει από το στρατό θα σε βοηθήσει. Κάθε καρυδιάς καρύδι που υπάρχει στο στρατό, υπάρχει και στην Αγγλία. Οι περισσότεροι (99%) το παίζουν ‘κάπως’. Θα προσπαθήσουν να σε μειώσουν με οποιοδήποτε τρόπο τους βολεύει, να σε θάψουν με απίστευτα κουτσομπολίστικα σενάρια και γενικότερα να εφαρμόσουν όλες αυτές τις τεχνικές των κομπλεξικών ανθρώπων που για να ανεβούν πιο ψηλά πατούν πάνω σου αφού δεν έχουν τα κότσια να ‘σκαρφαλώσουν’ το βουνό…
 
Φίλοι: Προσπάθησε να κάνεις παρέες με άλλες εθνικότητες. Οι Άγγλοι είναι στη χώρα τους, οπότε σε έχουν χεσμένο – όπως ίσως έχεις και εσύ τους Αλβανούς. Εκμεταλλεύσου το ‘2 ξένοι στην ίδια πόλη’. Θα βρεις πολλά και ενδιαφέροντα άτομα από διάφορες εθνικότητες να κάνεις παρέα. Αυτό θα συμβεί αν δεν είσαι φυγόπονος και σπαταλήσεις λίγο χρόνο στο να τους προσεγγίσεις. Το να προσεγγίσεις κάποιον Έλληνα είναι πολύ πιο εύκολο από το να προσεγγίσεις κάποιον ‘ξένο’.
 
Αγορές: Η Αγγλία είναι μια πλήρως καπιταλιστική χώρα και το τέλειο μέρος για να ξεπαραδιαστείς!  Μια κατάσταση: What you want???… Baby I got! Δεν χρειάζεται να κουβαλάς λεφτά πάνω σου (εγώ έχω κατάλοιπα από το συγκεκριμένο θέμα γι αυτό ξεμένω συνέχεια…). Τα ΠΑΝΤΑ μπορείς να τα πληρώνεις με τη μαγική κάρτα switch αρκεί να έχεις λεφτά στο λογαριασμό σου. Η switch είναι debit card και όχι credit card. Τη δέχονται παντού (99%) και δεν χρειάζεται να κουβαλάς μαζί σου λεφτά! Είναι είδος κάρτας και την εκδίδουν όλες οι τράπεζες. 

2 comments

  1. Sofia - 3 March 2009 17:12

    Συμφωνώ με πάρα πολλά – να ‘ναι καλά ο φίλος σου for calling a spade a spade ;-)

    Reply
  2. σπουδές στην Αγγλία - 15 January 2010 16:29

    Και εγώ συμφωνώ! πολλή καλό και μελετημένο άρθρο. Απλα να προσθέσω ότι ακριβός τα ίδια ισχύουν και στην Ολλανδία καθώς έχω εμπειρία και από της δύο χώρες.

    Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
%d bloggers like this: