Spyros Angelopoulos

Assistant Professor - Information Management

Πολιτική, Προσωπικά, Τηλεόραση, Τηλεπικοινωνίες

Προστασία Εγκληματία από τη Πολιτεία

Πως μπορεί πλέον ο πολίτης να κοιμάται ήσυχος τα βράδυα και να αισθάνεται ασφάλεια στο ίδιο του το σπίτι, όταν πρακτικά οι εγκληματίες δρουν ανεξέλεγκτα με την ανοχή της Πολιτείας; Πραγματικά είναι αδιανόητο ο νομοθέτης να προφυλάσσει έναν εγκληματία και να απαγορεύει στα mainstream media να αναφέρουν το όνομά του και να προβάλουν τη φωτογραφία του για τη δήθεν προστασία των προσωπικών του δεδομένων! Αφήνουν επομένως έναν εν δυνάμει κίνδυνο να κυκλοφορεί ελεύθερος ανάμεσά μας, και ποτέ δε μπορείς να είσαι σίγουρος αν ο διπλανός σου είναι καταζητούμενος των αρχών και τι έγκλημα έχει διαπράξει! Πρέπει να είμαστε η μόνη χώρα στο κόσμο που προφυλάσσουμε τα δικαιώματα του θύτη, αδιαφορώντας για τα δικαιώματα του θύματος! Δεν ξέρω τι ισχύει σε αυτές τις περιπτώσεις για τα non-mainstream media και πως θα μπορούσαμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας σε τέτοιες περιπτώσεις, σίγουρα όμως είναι ένα θέμα που πρέπει να αναδειχθεί και μία κατάσταση που πρέπει να αλλάξει!

6 comments

 1. Vangelis - 21 May 2008 11:22

  Δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα. Καταρχάς δεν διευκρινίζεις σε ποιό περιστατικό αναφέρεσαι. Απ’όσο γνωρίζω ο νόμος (σωστά κατά τη γνώμη μου) απαγορεύει τη δημοσίευση φωτογραφιών και λοιπών στοιχείων όταν ο “θύτης” δεν έχει περάσει ακόμη από δίκη. Αν δεν έχει κριθεί από δικαστήριο ότι είναι όντως θύτης τότε πως ξέρουμε ότι δεν είναι θύμα σκευωρίας π.χ. και δεν σπιλώνουμε όντως άδικα το όνομα του. Γιατί φαντάζεσαι να σε παγιδεύσουν κάποιοι σε μια πλεκτάνη σαν βιαστή π.χ., να σε κάνουν σούργελο τα κανάλια και μετά από 12 μήνες που θα αθωωθείς να τρέχεις να φωνάζεις ότι δεν είσαι ελέφαντας ; Προφανώς στην αθώωση σου δεν θα τύχεις της ίδιας προβολής.

  Επίσης δεν μπορώ να καταλάβω γιατί αφήνουν ένα “εν δυνάμει κίνδυνο να κυκλοφορεί ελεύθερος ανάμεσά μας” ; Αν είναι ένοχος θα είναι στη φυλακή, αν είναι αθώος δεν είναι εν δυνάμει κίνδυνος. Αν πάλι φοβάσαι για τον καθένα δίπλα σου (δηλαδή για 11 εκατομμύρια άτομα) επειδή τα κανάλια δεν κραυγάζουν 5-6 υποθέσεις “πιθανών” εγκληματιών τότε αυτό προφανώς δεν είναι νομοθετικό πρόβλημα αλλά προσωπική σου έντονη ανησυχία.

  Διευκρινίζω ότι αναφέρομαι μόνο στις περιπτώσεις ατόμων που δεν έχουν περάσει ακόμη από δίκη. Αν ο νόμος απαγορεύει και την δημοσίευση στοιχείων ήδη καταδικασμένων και άρα όντως εγκληματιών τότε σε παρακαλώ διόρθωσε με.

  Reply
 2. @ngel - 21 May 2008 12:39

  Βαγγέλη, αναφέρομαι στην περίπτωση του άτυχου φοιτητή από τα Χανιά που έχασε άδικα τη ζωή του στο Ρέθυμνο τα ξημερώματα της περασμένης Παρασκευής! Δέχθηκε πισώπλατα μια μαχαιριά στη καρδιά για ανύπαρκτη αφορμή! Ο δράστης είχε μόλις αποφυλακιστεί εκτίοντας μέρος της ποινής που του είχε επιβληθεί στο παρελθόν για ληστεία και φόνο! Ο δολοφόνος -και όχι φερόμενος ως δράστης όπως θα έλεγαν στα τηλεοπτικά παράθυρα- αφαίρεσε τη ζωή του φοιτητή και κυκλοφορούσε ελεύθερος για τέσσερις μέρες! Συνελήφθει σε καφετέρεια ενώ έπινε αμέριμνος τον καφέ του! Καταλαβαίνεις για τι καταστάσεις μιλάμε; Αν υπάρχει συνωμοσία πίσω από την υπόθεση αυτή, αφορά αυτούς που τον αποφυλάκισαν και μόνον αυτούς, αφού είχε από πίσω του ισχυρούς πολιτικούς παράγοντες των Χανίων και του Ρεθύμνου! Ο άνθρωπος αυτός κυκλοφορούσε ελεύθερος στη Κρήτη (το έγκλημα έγινε στο Ρέθυμνο και η σύλληψη στο Λασίθι) τη στιγμή που κανείς δεν γνώριζε το όνομά του, και κανένας δεν είχε δει φωτογραφία του! Θα μπορούσαμε να πίνουμε καφέ στην ίδια καφετέρια ή να είμαστε στο ίδιο λεωφορίο που θα του ερχόταν να αφαιρέσει μια ακόμα ανθρώπινη ζωή, αφού μιλάμε για στυγερό δολοφόνο! Θα αναφερθώ ξανά στην υπόθεση του άτυχου Μανώλη, και πραγματικά ελπίζω η δικαιοσύνη να ρίξει άπλετο φως στην υπόθεση! Αργά η γρήγορα, δυστυχώς, ο συγκεκριμένος άνθρωπος θα κυκλοφορεί και πάλι ανάμεσά μας, αφού οι διασυνδέσεις που έχει θα φροντήσουν να αποφυλακιστεί ξανά! Δεν καταλαβαίνω γιατί αυτό να συμβαίνει στην Ελλάδα μόνο! Στις άλλες χώρες όταν καταζητείται κάποιος, η φωτογραφία του προβάλλεται σε όλα τα τηλεοπτικά παράθυρα τόσο για την ενίσχυση του έργου της αστυνομίας, όσο και για τη προστασία των ίδιων των πολιτών!

  Reply
 3. Vangelis - 21 May 2008 13:03

  Σπύρο δεν είχα ακούσει καθόλου για το περιστατικό και δυστυχώς δεν μου προκαλεί έκπληξη καθώς η Κρήτη έχει πολλά τέτοια άρρωστα άτομα και συχνά πυκνά ακούμε τέτοια περιστατικά ακόμη και αν δεν φτάνουν στην υπόλοιπη Ελλάδα από τα κανάλια.

  Οπότε με βρίσκει σύμφωνο 100% το post σου και για να είμαι ειλικρινής δεν περίμενα ποτέ ότι στη χώρα μας θα ισχύει τέτοιος αφελής νόμος.

  Reply
 4. @ngel - 21 May 2008 16:09

  Βαγγέλη, οι Κρητικοί δεν είναι έτσι! Λίγοι είναι αυτοί που χαλάνε την ομορφιά και την υπερηφάνια της Κρήτης! Η μικρή αυτή μερίδα όμως είναι αρκετή για να βυθίσει στο πένθος ένα ολόκληρο νησί! Η είδηση έκανε το γύρω της Ελλάδας μέσα από τα τηλεοπτικά δίκτυα και τις εφημερίδες, όμως δυστυχώς δε της δώθηκε η απαραίτητη σημασία και για μια ακόμα φορά ασχολήθηκαν μαζί της μόνο η τηλεμαϊντανοί που λατρεύουν να πουλάνε τον ανθρώπινο πόνο! Είχα στη διάθεσή μου από την πρώτη στιγμή το όνομα του φονιά και μπορούσα πάρα πολύ εύκολα να βρώ και τη φωτογραφία του! Είμαι σίγουρος ότι το ίδιο θα ίσχυε και για πολλούς δημοσιογράφους, αλλά αυτοί δε μπορούν να δημοσιοποιήσουν τίποτα από αυτά! Εμείς; Μπορούμε; Αυτό είναι το ερώτημά μου! Ο νόμος αυτός δεν είναι απλά αφελής! Είναι επικίνδυνος! Κάτι πρέπει να γίνει γι αυτό, και πρέπει να γίνει πριν χρειαστεί να θρηνήσουμε ξανά!

  Reply
 5. SIFAKAS - 12 June 2008 18:51

  ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΕΠΑΝΕΛΘΕΙ Η ΠΟΙΝΗ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ ΓΙΑ ΒΙΑΣΤΕΣ-ΠΑΙΔΕΡΑΣΤΕΣ-ΦΟΝΙΑΔΕΣ-ΕΜΠΟΡΟΥΣ ΟΡΓΑΝΩΝ-ΕΜΠΟΡΟΥΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ.ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΚΑΡΒΟΥΝΟ.ΝΑ ΔΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ Η ΦΩΤΟ ΟΛΩΝ ΑΥΤΩΝ.ΠΟΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ.ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ Η ΣΙΩΠΗ ΚΑΙ Η ΚΑΛΥΨΗ.

  Reply
 6. @ngel - 12 June 2008 21:23

  @SIFAKAS: Φίλε μου, ο πόνος είναι νωπός ακόμα και η περίπτωση πολύ ειδική και πολλές φορές έπιασα τον ευατό μου να σκέφτομαι κι εγώ αυτά ακριβώς που γράφεις! Όμως, δυστυχώς δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα!

  Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
%d bloggers like this: