Spyros Angelopoulos

Assistant Professor - Information Management

Πέρασαν δέκα ολόκληρα χρόνια από το 2007, και τον θάνατο της Αμαλίας Καλυβίνου. Στα δέκα αυτά χρόνια δυστυχώς δεν γνωρίζω αν άλλαξε κάτι, αλλά αν την ξεχάσουμε σίγουρα δεν θα αλλάξουν πολλά! Αξίζει να ξαναδείς στη μνήμη της το video με τη καταγγελία της σε απαγγελία Σοφίας Γκιούσου, με φωτογραφία και μοντάζ από τον Λεωνίδα Ηρακλειώτη. Δέκα χρόνια μετά, δεν την ξεχνάμε.

Read more »

Πέρασαν εννιά χρόνια από τον θάνατο της Αμαλίας Καλυβίνου και αξίζει να ξαναδείς στη μνήμη της το video με τη καταγγελία της σε απαγγελία Σοφίας Γκιούσου, με φωτογραφία και μοντάζ από τον Λεωνίδα Ηρακλειώτη. Εννιά χρόνια μετά δεν την ξεχνάμε.

Read more »

Πέρασαν κιόλας έξι χρόνια, αλλά τελικά ο Αντώνη Τσιπρόπουλος, ο διαχειριστής του blogme.gr αθωώθηκε σήμερα το πρωί! Πέρασαν έξι χρόνια μεγάλης ταλαιπωρίας για αυτόν τον άνθρωπο ώστε η ελληνική δικαιοσήνη να αποφανθεί για το αυτονόητο. O Παναγιώτης ταλαιπωρείτε στα δικαστήρια από το Δεκέμβρη του 2007, όπου από τότε η δίκη αναβάλεται συνεχώς. Το ενδιαφέρον στην υπόθεση είναι ότι τουλάχιστον ο Λιακόπουλος κατάλαβε τελικώς το λάθος του και απέσυρε τη μύνηση! Δεν ξέρω φυσικά κατά πόσο ζήτησε κάποια συγγνώμη απο τον Αντώνη για όλη αυτή τη ταλαιπωρία! Ταλαιπωρία που συνεχίστηκε, αφού ο Αντώνης δικαζόταν πλέον για… άσεμνο σκίτσο του funEL το οποίο βρέθηκε στο blogme και για το οποίο υπάρχει αυτεπάγγελτο.

Read more »

Το backup είναι ιερό πράγμα και αν έχεις χάσει δεδομένα έστω και μία φορά από πρόβλημα στο δίσκο σου καταλαβαίνεις καλά πως αισθάνομαι εγώ που το έχω πάθει τρεις φορές! Το πάθημα όμως μου έχει γίνει μάθημα και έτσι πλέον κρατάω και backup του backup και δίσκους σε διαφορετικές τοποθεσίες, συν αρκετές online backup services. Αυτή που με έχει κερδίσει από τότε που άφησα το mozy είναι το backblaze,  το οποίο χρησιμοποιώ παράλληλα με το DropBox, αλλά σε αυτά θα αναφερθώ κάποια άλλη στιγμή -όταν καταφέρω να βρω χρόνο- και προς το παρόν θα γράψω για το πως να κάνεις το Google Drive ακόμα καλύτερο, και προπαντός ακόμα φτηνότερο. Αν δεν ξέρεις τι είναι το Google Drive, ρίξε μια ματιά πρώτα εδώ και συνέχισε παρακάτω.

Read more »

Ατελείωτο ηλεκτρονικό μελάνι χύθηκε αυτές τις μέρες –και όχι άδικα– για τον θάνατο του Steve Jobs. Δυστυχώς όμως δεν έλαβε την ίδια έκταση η πρόσφατη αποχώρηση του Dennis Ritchie από αυτή τη ζωή. Και γιατί να λάβει έκταση; Διότι χωρίς ανθρώπους όπως τον Dennis Ritchie, άνθρωποι όπως ο Steve Jobs, o Bill Gates και άλλοι σύγχρονοι ‘πρωτοπόροι’ της πληροφορικής, απλά δε θα μπορούσαν να υπάρξουν. Διότι χωρίς τον Dennis Ritchie δεν θα είχαμε Unix, και έτσι δεν θα είχαμε λειτουργικά συστήματα στους υπολογιστές μας όπως το Linux, το Mac OS, ή τα Windows. Διότι χωρίς τον Dennis Ritchie δεν θα είχαμε μια γλώσσα προγραμματισμού όπως η C. Διότι ο Dennis Ritchie (μαζί με άλλους) δημιούργησε την τεχνολογία που χρησιμοποιούμε σήμερα. Διότι η ζωή μας θα ήταν πολύ διαφορετική χωρίς αυτόν και του χρωστάμε πολλά! Σχεδόν ολόκληρος ο 21ος αιώνας βασίστηκε στις δικές του ιδέες και εφευρέσεις! Διότι έδωσε δυνατά εργαλεία στην ανθρωπότητα ώστε να κάνουμε τα όνειρά μας πραγματικότητα. Να κάνουμε τις ιδέες μας πράξη, και τη ζωή μας πολύ ευκολότερη. Δυστυχώς, στις 9 Οκτώβρη του 2011 (Unix Date: 1318118400) ο Dennis Ritchie έγραψε τη τελευταία του γραμμή κώδικα:
Read more »

Δε θα γράψω σήμερα αυτά που θέλω να γράψω, θα τιμήσω όμως τη μνήμη μιας μεγαλοφυίας όπως ο Steve Jobs, με τα ίδια του τα λόγια. Here’s to the crazy ones. Because the people who are crazy enough to think they can change the world, are the ones who do. And he certainly did! Thank you Steve. The world is indebted.

Here’s to the crazy ones. The misfits. The rebels. The troublemakers. The round pegs in the square holes. The ones who see things differently. They’re not fond of rules. And they have no respect for the status quo. You can quote them, disagree with them, glorify or vilify them. About the only thing you can’t do is ignore them. Because they change things. They push the human race forward. And while some may see them as the crazy ones, we see genius. Because the people who are crazy enough to think they can change the world, are the ones who do.

Steve Jobs, 1997
Read more »

Κοιτώντας την Ελλάδα από το διάστημα…

“You develop an instant global consciousness, a people orientation, an intense dissatisfaction with the state of the world, and a compulsion to do something about it. From out there on the moon, international politics look so petty. You want to grab a politician by the scruff of the neck and drag him a quarter of a million miles out and say, ‘Look at that, you son of a bitch.’”

Edgar Mitchell – Apollo 14 astronaut

Read more »

Μπορεί να έχω πάψει να γράφω συχνά στο blog μου, αλλά δε σταμάτησα ούτε στιγμή το blogging και την ενασχόλησή μου με τον χώρο των Social Media. Ένα χώρο που τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα έχει αλλάξει πάρα πολύ… προς το χειρότερο! Ίσως φταίει η πολιτική (και οι πολιτικοί) που κρύβονται πίσω από κάποιους bloggers! Ίσως φταίνε οι διαφημιστικές που κρύβονται πίσω από άλλους! Δεν ξέρω και δεν θέλω να μάθω! Στο σάπιο πλέον όμως αυτό σύστημα, υπάρχουν κάποιες φωτεινές εξαιρέσεις! Κάποιες εξαιρέσεις που με κάνουν να θέλω να συνεχίσω να γράφω και να κάνω αυτό που αγαπώ! Να γράφω τη γνώμη μου, να γράφω αυτό που αισθάνομαι, και να είμαι ειλικρινής πρώτα προς τον εαυτό μου, αλλά και προς αυτούς που με διαβάζουν!

Την ίδια στιγμή που στο twitter, κάποιοι “μεγάλοι” bloggers προσπαθούν να ορίσουν το τι ειναι τα social media και τι είναι το blogging, κάποιοι “μικρότεροι” τους βάζουν τα γυαλυά και τους απαντάνε όσο πιο μεγαλώφωνα μπορούν, χωρίς να χρειαστεί να τους πουν ούτε μια λέξη. Διαβάζω το post της FairyTail, στο οποίο απευθύνεται στη NtiNti, και σε ένα post που έγραψε αυτή στο blog της εκφράζοντας τους προβληματισμούς της. Η FairyTail, της απαντά σα μια πραγματική φίλη, ακόμη και αν δεν τη γνωρίζει και αφιερώνει το post της και τον χρόνο της σε αυτήν! Αν αυτό δεν είναι blogging, τότε τι είναι; Αν αυτό δεν είναι Social Media, τότε τί είναι; Αν αυτό δεν είναι το αποτέλεσμα μιας πραγματικής κοινότητας τότε τί είναι;

Αυτό που με κάνει περίφανο, είναι ότι πριν απο καιρό, εγώ έσπρωξα και τις δύο αυτές κοπέλες στο κόσμο του blogging, όταν διέκρινα την ικανότητά τους να γράφουν τόσο ξεχωριστά! Δεν έκανα λάθος! Μπορεί να μή γνωρίζει η μία την άλλη, αλλά ξέρουν πως να συμβιώνουν αρμονικά στην blogόσφαιρα, τη στιγμή που άλλοι “μεγάλοι” bloggers είναι ανίκανοι να αντέξουν τον ίδιο τους τον εαυτό! Συγχαρητήρια κορίτσια!

Το TVXS άνοιξε τη συζήτηση για την ανωνυμία στο διαδίκτυο, και ζήτησε από μερικούς έλληνες bloggers να πουν τη γνώμη τους. Έτσι, μετά τη δημοσίευση των απόψεων των e-cannibals, e-lawyer, neolaia.gr, nylon.gr, digital-era.org/blog, Πρέζα TV, Stakon’s Blog, Πολιτικό blog, arkoudos.com, cyberella.info, Piazza Del Popolo και argos.wordpress.com, σήμερα δημοσιεύτηκαν και οι δικές μου απόψεις πάνω στο θέμα.

Είναι πραγματικά λυπηρό να βλέπεις τον υπόλοιπο κόσμο να προχωρά, να προοδεύει, να κάνει βήματα προς τα μπρος και την ίδια στιγμή να βλέπεις τη χώρα σου να παραμένει ένα κράτος στάσιμο, χωρίς πραγματική ανάπτυξη και ένα κράτος τεχνολογικά αναλφάβητων. Γιατί είτε μας αρέσει είτε όχι, αυτό είμαστε τελικά! Και δεν χρειάζονται αριθμοί και στατιστικές για να δεις και να καταλάβεις κάποια πράγματα! Αρκεί να δεις τα γεγονότα.

Η δίκη του blogme γίνεται ξανα επίκαιρο θέμα στα ελληνικά blog, και δυστυχως όχι εξαιτίας κάποιας ευχάριστης αφορμής όπως θα περίμενε κανείς μετά από τρία χρόνια ταλαιπωρίας για τον Αντώνη Τσιπρόπουλο. Η δίκη που έχει πάρει αρκετές φορές αναβολή απο το 2007 μέχρι σήμερα, πήρε για μια ακομα φορά αναβολή στις 6 Μαΐου, επειδή οι δικαστές δε μπορούσαν να καταλάβουν τι είναι ένας aggregator, τι κάνει και πως λειτουργεί. Το πρόβλημα αυτό θα κληθεί να λύσει στις 25 Μαΐου, αστυνομικός της υπηρεσίας Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Μάλιστα! Τέτοιοι δεν ήταν όμως και οι αστυνομικοί που συνέλαβαν τον Γκιόλια; Τέτοιοι δεν ήταν και αυτοί που συνέλαβαν τον Τσιπρόπουλο; Θα βγουν τώρα και θα παραδεχτούν ότι τον συνέλαβαν κατα λάθος;

Το ενδιαφέρον στην υπόθεση είναι ότι τουλάχιστον ο Δημοσθένης Λιακόπουλος κατάλαβε τελικώς το λάθος του και απέσυρε τη μύνηση! Δεν ξέρω φυσικά κατά πόσο ζήτησε κάποια συγγνώμη απο τον Αντώνη για όλη αυτή τη ταλαιπωρία! Ταλαιπωρία που συνεχίζεται, αφού ο Αντώνης δικάζεται πλέον για… άσεμνο σκίτσο του funEL το οποίο βρέθηκε στο blogme και για το οποίο υπάρχει αυτεπάγγελτο. Και πάλι αναρωτιέμαι, πως είναι δυνατόν να υπάρχει “αυτεπάγγελτο” για το blogme και όχι για το funEL όπου και βρίσκεται το σκίτσο;

Αν οι δικαστές δε μπορέσουν να καταλάβουν τελικά τι είναι ένα link, τι είναι το rss και πως λειτουργεί ένας aggregator, πολύ φοβάμαι ότι το μέλλον του διαδικτύου και ειδικότερα των blogs στη χώρα μας θα περάσει δύσκολες μέρες. Και περισσότερο στεναχωριέμαι που βλέπω τον Πρωθυπουργό να κοιτάει απαθής την εξέλιξη αυτής της δίκης, τη στιγμή που πριν λάβει το αξίωμα είχε κάνει αναφορές στη σελίδα του για τη δίκη αυτή, αλλά μου είχε κάνει και τη τιμή να αναφερθεί στη σελίδα μου και στη προσπάθεια συλλογής υπογραφών. Θα ήθελα πολύ να μάθω ποιά είναι η θέση του για το θέμα αυτό τώρα που είναι Πρωθυπουργός.

Read more »

1 2 3 9
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
Menu