Spyros Angelopoulos

Assistant Professor - Information Management

Έχω προσπαθήσει πολλές φορές στο παρελθόν να αντικαταστήσω τα κλασικά handsfree, με ασύρματα που κάνουν χρήση της τεχνολογίας bluetooth, όμως ποτέ μέχρι τώρα δε με είχε βολέψει κάποιο από τα μοντέλα που είχα δοκιμάσει, για διάφορους λόγους όπως η εργονομία, η αυτονομία, η συμβατότητα με τις συσκευές μου και άλλα! Πριν δύο περίπου μήνες αποφάσισα να προσπαθήσω ξανά, αλλά αυτή τη φορά, με κάτι διαφορετικό! Ένα handsfree bluetooth, που θα είναι μεν ασύρματο, αλλά θα έχει και καλώδιο για το ακουστικό! Αφού όμως θα προσπαθούσα –μάλλον– για τελευταία φορά, ήθελα να έχει κάποια ακόμα επιπλέον χαρακτηριστικά, όπως οθόνη αναγνώρισης κλήσεων, δόνηση και μεγάλη αυτονομία! Δυστυχώς δε μπόρεσα να βρώ συσκευή με όλα όσα ζητούσα και έτσι έκανα παραχώρηση στο χαρακτηριστικό της δόνησης το οποίο αντικαταστάθηκε με beeper. Έτσι, κατέληξα στο μοντέλο Clip D της I-Tech, το οποίο και βρήκα στο ΠΛΑΙΣΙΟ σε προσφορά στα 29 ευρώ (από 70 που κόστιζε κανονικά). Η αλήθεια είναι ότι όταν το πρωτοείδα, μου φάνηκε πολύ μεγάλο, όμως μετά από δύο σχεδόν μήνες χρήσης, το έχω συνηθήσει! Είναι το πρώτο bluetooth handsfree που έχει αντέξει στο αυτί μου δύο μήνες, κάτι που από μόνο του σημαίνει αρκετά! Το Clip D με βόλεψε πάρα πολύ, και τα χαρακτηριστικά που για όλα τα άλλα μοντέλα που είχα δοκιμάσει ήταν μειονεκτήματα, για αυτό είναι πλεονεκτήματα! Πολύ καλή αυτονομία που φτάνει τις τρείς μέρες με αρκετή χρήση και συνεχή εναλλαγή pairing με δύο συσκευές τηλεφώνου, πολύ καλό εργονομικά, αφού το φοράς και… το ξεχνάς, πολύ ελαφρύ και τέλος, δεν έχει κανένα πρόβλημα μέχρι τώρα με τις συσκευές που το έχω δοκιμάσει, αφού το κυρίως κινητό μου είναι ένα NOKIA E61 με το οποίο συνεργάζεται άψογα! Η αναγνώριση κλήσεων δε μπορεί να “διαβάσει” ελληνικούς χαρακτήρες και έτσι σε μένα εμφανίζονται μόνο τα νούμερα που με καλούν, όμως ακόμα και αυτό είναι πολύ σημαντικό, ειδικά όταν δε θέλεις να βγάζεις συνεχώς το κινητό από τη τσέπη για να δεις ποιός σε καλεί, ή όταν οδηγάς και δεν θέλεις να αποσπάται η προσοχή σου από το δρόμο! Φαίνεται ότι θα με συντροφεύσει για αρκετό καιρό ακόμα, αφού δε μου λείπει το κλασικό handsfree και αυτό που σκέφτομαι πλέον είναι να πάρω κινητό τηλέφωνο που να δέχεται δύο SIM cards για να αντικαταστήσω τις δύο συσκευές που χρησιμοποιώ τώρα, κάτι που δεν είναι καθόλου βολικό, αφού αντί για δεύτερη συσκευή τηλεφώνου, θα προτιμούσα να έχω μαζί μου μια καλή φωτογραφική μηχανή!

Το pzizz είναι μια εφαρμογή που δε πίστευα ποτέ ότι θα έμπαινα στο πειρασμό να αποκτήσω, όμως χαίρομαι που τελικά μπήκα, αφού πρόκειται για μία “ιδιαίτερη” εφαρμογή! Σύμφωνα με τους δημιουργούς του, το pzizz είναι ένα “personal life coaching system“, αν και εύκολα μπορεί κανείς να διαφωνήσει με αυτή τη περιγραφή. Στη πραγματικότητα είναι ενα πρόγραμμα που σε βοηθάει να χαλαρώσεις και να αποκοιμηθείς για κάποιο χρονικό διάστημα χρησιμοποιώντας χαλαρωτική μουσική και μια πολύ φιλική ανδρική (δυστυχώς) φωνή που σε καθοδηγεί! Αυτή η φωνή είναι και το μυστικό πίσω από τη λειτουργία του προγράμματος, αφού πρακτικά σε βοηθάει να αυτοϋπνοτιστείς. Το user interface είναι ιδιαίτερα απλό και φιλικό, αφού δεν έχεις παρά να επιλέξεις τη διάρκεια που θέλεις να έχει ο ύπνος σου, την ένταση της μουσικής και της φωνής και μετά δημιουργείται αυτόματα ένα αρχείο το οποίο μπορείς αν θέλεις να φορτώσεις στο ipod σου (αφού γίνεται κατευθείαν εισαγωγή στο iTunes) και να απολαύσεις ένα ευεργετικό και ταυτόχρονα χαλαρωτικό ύπνο. Το pzizz τρέχει τόσο σε mac os, όσο και σε windows και το μόνο του αρνητικό είναι η τιμή του που είναι λίγο “τσιμπημένη” για αυτα που προσφέρει, αφού αν θέλει κάποιος να αποκτήσει το πλήρες πακετο, θα πρέπει να πληρώσει $50, που αντιστοιχούν σε 30 περίπου ευρώ. Αν θέλετε να δοκιμάσετε τις δυνατότητες του pzizz και να διαπιστώσετε και μόνοι για αν μπορεί να κάνει αυτά που υπόσχεται, δεν έχετε παρά να κατεβάσετε τα δωρεάν soundtracks (συνολικό μέγεθος 34 MB). Όσο αφορά τη δική μου προσωπική εμπειρία από το πρόγραμμα, αν και το έχω σχεδόν πέντε μήνες, το έχω χρησιμοποιήσει μόλις δύο φορές και μπορώ να επιβεβαιώσω ότι πραγματικά αξίζει να το έχεις ειδικά σε περιόδους μεγάλου άγχους.

Μετά τη παρουσίαση του MAMP, του Papers, του Exces, του Awaken του DrawIt και του Frenzic, έφτασε επιτέλους η ώρα να γράψω τα reviews για το Pzizz και το Yep, αλλά και για τέσσερα ακόμη προγράμματα που απέκτησα και που αξίζει να τα γνωρίσετε, αν δε τα γνωρίζετε ήδη. Το πρώτο είναι το Sente της Third Street Software, που φιλοδοξεί να γίνει το iTunes της ακαδημαϊκής βιβλιογραφίας μας, το δεύτερο είναι το StatPlus της AnalystSoft που λύνει το πρόβλημα που μας δημιούργησε η Microsoft αφαιρώντας τη VBA από τα Office:mac, το τρίτο είναι το Picturesque της Acqualia και τέλος, το 1Password της Agile Web Solutions! Τα προγράμματα αυτά, έχουν βρει -με τον ένα ή τον άλλο τρόπο- θέση στο workflow μου και κάνουν καθημερινά τη συμβίωσή μου με το mac πολύ πιο εύκολη!

Για τη η γυναίκα του Καίσαρα λένε ότι δεν αρκεί να είναι τίμια, αλλά θα πρέπει και να φαίνεται! Αυτό βέβαια δε θα ίσχυε αν καλούνταν να πάρει τη θέση της Αλίκης και να βρεθεί στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό! Εκεί δε χρειάζεται να είσαι! Αρκεί να φαίνεσαι! Πραγματικά τραγικό!

Το δεύτερο πρόγραμμα που θα θελα να σας παρουσιάσω και που τα χαρακτηριστικά του με έκαναν να αγοράσω, σίγουρα δεν απευθύνεται στο ευρύ κοινό, αφού το target group του, είναι κυρίως φοιτητές, καθηγητές και ερευνητές. Το πρόγραμμα με την ονομασία Papers της εταιρίας mekentosj, βοηθάει το χρήστη να δημιουργήσει βάσεις δεδομένων με επιστημονικές δημοσιεύσεις (papers). Σίγουρα, αν είστε φοιτητής που γράφει τη διπλωματική του εργασία, ή μεταπτυχιακός φοιτητής που παραδίδει συνεχώς εργασίες, ή υποψήφιος διδάκτορας ή ακόμα και καθηγητής, καταλαβαίνεται πόσο δύσκολο είναι να διαχειριστείς τις χιλιάδες των αρχείων pdf που πολύ γρήγορα συγκεντρώνονται, ειδικά αν ασχολείστε με μεγάλη θεματολογία. Οι δημιουργοί του προγράμματος το ξέρουν καλά, αφού είναι όλοι κάτοχοι διδακτορικού και καθηγητές.
Read more »

Είναι φυσικό κάποιος που θέλει να αναπτύσσει web εφαρμογές σε php στο laptop του, να πρέπει να έχει εγκαταστήσει web server, database server και φυσικά υποστήριξη για την php. Για web server η καλύτερη επιλογή για να μπορούμε να εργαστούμε με την php, είναι ο apache. Για βάσεις δεδομένων, η MySQL είναι μονόδρομος. Επειδή όμως, αυτά τα χρειαζόμαστε για να εργαστούμε και η λειτουργία τους δεν είναι αυτοσκοπός, όπως θα ήταν σε ένα server, είναι χρήσιμο να έχουμε και ένα πρόγραμμα για να τα διαχειριζόμαστε εύκολα και γρήγορα. Γενικά, τα σύνολα αυτά, όταν είναι εγκατεστημένα σε ένα pc με windows, καλούνται WAMP (Windows, Apache, MySQL, PHP) ενώ όταν είναι εγκατεστημένα σε pc με Linux, καλούνται LAMP  (Linux, Apache, MySQL, PHP). Τώρα που μπήκα στο κόσμο των Mac, θέλησα να εγκαταστήσω τον apache, τη MySQL και φυσικά τη php. Αυτό που μου έλειπε όμως ήταν ένα πρόγραμμα για να τα διαχειρίζομαι. Μέχρι τώρα δεν είχα σκεφτεί ποτέ ότι θα μπορούσε να υπάρχει κάτι τέτοιο, μιας και δεν είχα εργαστεί ποτέ σε Mac. Δεν είχα φανταστεί ότι θα μπορούσε να υπάρχει… MAMP (Mac, Apache, MySQL, PHP). Read more »

Ίσως με την υπερβολή μπορούμε να πετύχουμε καλύτερα αποτελέσματα:

Πολύ καλή ιδέα για StickerBook

Τελείωσε η εξεταστική και βρήκα την ευκαιρία να απολαύσω μια ταινία στο laptop. Επέλεξα να δώ το Outlaw, χωρίς να έχω ακούσει ή διαβάσει κάτι πριν γι αυτή τη ταινία. Για καλή μου τύχη η ταινία ήταν εκπληκτική και ίσως ο χαρακτηρισμός αυτός να είναι “λίγος“. Πως θα μπορούσες να χαρακτηρίσεις άλλωστε μια ταινία στην οποία πρωταγωνιστούν οι Sean Bean, Bob Hoskins, Danny Dyer, Rupert Friend, Lennie James και Sean Harris, ενώ σενάριο και σκηνοθεσία έχουν αφεθεί στα έμπειρα χέρια του σκηνοθέτη των ταινιών The Business” και The Football Factory“, τον Nick Love; Το σενάριο έχει βασιστεί σε ιστορίες και άρθρα από εφημερίδες, καθώς και ιστορίες που είχε ακούσει ο σεναριογράφος από βρετανούς. Η ιστορία που μας διηγείται μέσα από αυτή τη ταινία, μπορεί να είναι φανταστική, αλλά είναι βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα. Το σενάριο φαίνεται να ξετυλίγεται κάπου στην σημερινή Αγγλία, και πραγματεύεται πολλά σύγχρονα προβλήματα την χώρας, όπως τον “Μεγάλο Αδερφό” –με κάμερες να παρακολουθούν τους πάντες και τα πάντα– τη βία και τις συμμορίες ανηλίκων, αλλά κυρίως τη διαφθορά του δικαστικού συστήματος ( σας θυμίζει κάτι; ) και την κατευθυνόμενη και ξεπουλημένη αστυνομία ( χμ, μήπως τελικά δε γυρίστηκε στην Αγγλία; ). Το έγκλημα κυριαρχεί παντού και κανένας δε βρίσκει το κουράγιο να σταθεί απέναντί του, μέχρι που μια ομάδα ανθρώπων, αποφασίζουν –ο καθένας για τον δικό του λογο– να κάνουν κάτι γι αυτό, πέρνοντας το νόμο στα χέρια τους. Τα μηνύματα που περνάει η ταινία είναι πολλά και δύσκολα θα βρούν κάποιον αντίθετο, εκτός και αν είναι βαρώνος κοκαϊνης. Αξίζει σε κάθε περίπτωση να περάσετε ένα βράδυ στο καναπέ με αυτή τη ταινία και να σκεφτείτε “τι θέλει να πει ο ποιητής“. Δεν βρήκα κάτι αρνητικό σε καμία περίπτωση και με μεγάλη αυστηρότητα της δίνω 9/10.

Το διάβασα στο wiggler και πιστεύω ότι ενδιαφέρει τους περισσότερους! Μια νέα online υπηρεσία μετάφρασης βρίσκεται στο metafrasi.gr και αξίζει να τη προσέξετε. Στο site αυτό μπορείτε να μεταφράσετε είτε ολόκληρο κείμενο, είτε μεμονωμένη λέξη, αλλά μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε ακόμα και για να μεταφράσετε πλήρως ένα site. Οι γλώσσες που υποστηρίζονται αυτή τη στιγμή είναι Αγγλικά και Γαλλικά (φυσικά και ελληνικά) και η υπηρεσία είναι powered by Magenta και Systran, γεγονός που την κάνει περισσότερο αξιόπιστη από τις άλλες ξένες (ή και ελληνικές) παρόμοιες υπηρεσίες. Δοκιμάστε το!

Πριν δύο μέρες αποχωρίστηκα το αγαπημένο μου Qtek 8310 το οποίο πρόλαβε να με συντροφεύσει για περίπου ένα μήνα σε ταξίδια και πολύωρες συνομιλίες και πλέον σκέφτομαι να πάρω το Qtek 9000 ή το HTC 3300! Ίσως καταλήξω σε κάτι διαφορετικό, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα του συγκεκριμένου άρθρου! Το θέμα μας είναι ότι έψαχνα ένα τρόπο να κάνω backup τα sms μου για μία ακόμα φορά, μιας και αλλάζω πολύ συχνά κινητό και πάντα χάνω τα sms που έχω δεχτεί και αυτή τη φορά έδειξα λίγο μεγαλύτερη επιμονή! Μετά από αρκετό ψάξιμο βρήκα την εταιρεία TNTSoft η οποία έχει κατασκευάσει ένα πρόγραμμα για wm smarthones (Windows Mobile για Smartphone ή Pocket PC, 2003, SE και WM5), με όνομα SMS Exporter. Ο τίτλος ήταν αρκετός για να με πείσει ότι ήταν αυτό που χρειαζόμουν και έτσι κατέβασα το trial version και το δοκίμασα! Μπορώ να πώ ότι εντυπωσιάστηκα από το trial αφού έκανε export τα sms μου σε txt αρχείο το οποίο είχε ξεχωριστά το inbox από το outbox και σε κάθε γραμμή είχε ένα sms με αριθμό αποστολέα, όνομα αποστολέα, ημερομηνία, ώρα και το κείμενο, χωρίς να παρουσιαστεί κανένα απολύτως πρόβλημα με το ελληνικό encoding. Είναι περιττό να πώ ότι αγόρασα άμεσα τη full version η οποία κόστιζε μόλις $10, δηλαδή 7 ευρώ και έκανα export ολα μου τα sms πριν αποχωριστώ το κινητό μου! Μετά την εμπειρία που είχα με το πρόγραμμα αυτό είμαι σίγουρος ότι θα το χρησιμοποιήσω και στις επόμενες συσκευές μου, αν και θα πρέπει να το ξαναγοράσω αφου “κλειδώνει” σε κάθε συσκευή με το κωδικό που παρέχεται από την TNTSoft. Αν έχετε wm smartphone, μην το σκέφτεστε καθόλου! Κατεβάστε τη trial version και σίγουρα θα μπείτε κι εσείς στο πειρασμό να επενδύσετε 7 ευρώ για την αγορά του!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!