Spyros Angelopoulos

Assistant Professor - Information Management

Σίγουρα θα έχετε διαβάσει κάπου τις τελευταίες μέρες για τη νέα δοκιμαστική έκδοση “4” του Safari, άρα δε χρειάζεται να επεκταθώ σε αυτό! Επί ένα χρόνο, ο Safari ήταν ο βασικός μου browser, αλλά ξαναγύρισα στο Firefox τους τελευταίες μήνες! Με την έλευση του “4” σκέφτηκα να του δώσω μια ακόμα ευκαιρία και πράγματι την άξιζε! Κάποιες αλλαγές όμως με “χάλασαν“… η δύναμη της συνήθειας βλέπεται! Έτσι ξεκίνησα να ψάχνω για το πως θα κάνω τον “4” να μοιάζει με τον “3” ώστε να μη χρειαστεί να αλλάξω τις δικές μου συνήθειες! Έκανα τις αλλαγές στο δικό μου και ήρθε η ώρα να τις μοιραστώ και μαζί σας! Φυσικά, δεν είναι κάτι που ανακάλυψα εγώ, αλλά δεν τις βρήκα κάπου στα ελληνικά και είμαι σίγουρος ότι θα φανεί σε κάποιους χρήσιμος αυτός ο οδηγός, ο οποίος αφορά τόσο τους χρήστες MacOS όσο και Windows, αν και οι πρώτοι ίσως βρούν ευκολότερο το να εγκαταστήσουν το Secret Safari 4 Menu

Read more »

Το Gizmodo, δημοσίευσε μια λίστα με 50 πράγματα που πρέπει να έχει κάνει κάθε γνήσιο geek. Με μία γρήγορη ματιά, το δικό μου score από τη λίστα αυτή είναι 35/50! Το δικό σας;
Read more »

Το e-voting θα πρέπει να γίνεται όλο και περισσότερο αρεστό στα μάτια των πολιτικών της χώρας μας, αφού φαίνεται μέχρι τώρα να διαθέτει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που ταιριάζουν στο ελληνικό πολιτικό σύστημα! Σε μια έκθεση 158 σελίδων, ερευνητές από το Center for Information Technology Policy στο Princeton University εξηγούν πόσο διάτρητα είναι ακόμα τα συστήματα e-voting. Ο υπεύθυνος της έρευνας, Andrew Appel, κατάφερε να “σπάσει” ακόμα και τη φυσική ασφάλεια της συσκευής και να τρέξει κώδικα ο οποίος μπορούσε να επιρεάσει και άλλες όμοιες συσκευές που ήταν συνδεδεμένες μαζί της, μέσα σε μόλις 13 δεπτερόλεπτα. Μάλλον είναι ένα πεδίο στο οποίο πρέπει να γίνει αρκετή δουλειά ακόμα, πριν το δούμε να χρησιμοποιείται σοβαρά και με ασφάλεια σε πραγματικές συνθήκες.

Ψάχνω εδώ και καιρό λύση για σωστή και αξιόπιστη online backup υπηρεσία, και δοκιμάζω κάποιες από τις γνωστές λύσεις που παρέχονται. Παράλληλα, παίζω με την python και το Google Apps Engine για ένα project που ετοιμάζω. Χθές το βράδυ, και ενώ διάβαζα για την υπηρεσία του Google Apps Engine μου ήρθε μία ιδέα. Να δοκιμάσω το Google Apps Engine ως online backup tool. Το δοκίμασα, πέτυχε, μου άρεσε και σκέφτηκα να το γράψω. Για να χρησιμοποιήσει κάποιος το Google Apps Engine για να αποθηκεύσει online, θα πρέπει να κάνει τρία απλά βήματα.
Read more »

Είναι φυσικό κάποιος που θέλει να αναπτύσσει web εφαρμογές σε php στο laptop του, να πρέπει να έχει εγκαταστήσει web server, database server και φυσικά υποστήριξη για την php. Για web server η καλύτερη επιλογή για να μπορούμε να εργαστούμε με την php, είναι ο apache. Για βάσεις δεδομένων, η MySQL είναι μονόδρομος. Επειδή όμως, αυτά τα χρειαζόμαστε για να εργαστούμε και η λειτουργία τους δεν είναι αυτοσκοπός, όπως θα ήταν σε ένα server, είναι χρήσιμο να έχουμε και ένα πρόγραμμα για να τα διαχειριζόμαστε εύκολα και γρήγορα. Γενικά, τα σύνολα αυτά, όταν είναι εγκατεστημένα σε ένα pc με windows, καλούνται WAMP (Windows, Apache, MySQL, PHP) ενώ όταν είναι εγκατεστημένα σε pc με Linux, καλούνται LAMP  (Linux, Apache, MySQL, PHP). Τώρα που μπήκα στο κόσμο των Mac, θέλησα να εγκαταστήσω τον apache, τη MySQL και φυσικά τη php. Αυτό που μου έλειπε όμως ήταν ένα πρόγραμμα για να τα διαχειρίζομαι. Μέχρι τώρα δεν είχα σκεφτεί ποτέ ότι θα μπορούσε να υπάρχει κάτι τέτοιο, μιας και δεν είχα εργαστεί ποτέ σε Mac. Δεν είχα φανταστεί ότι θα μπορούσε να υπάρχει… MAMP (Mac, Apache, MySQL, PHP). Read more »

Με τις εξελίξεις να τρέχουν, σκέφτηκα σήμερα να μπώ στο site της Άννας Διαμαντοπούλου για να δώ μήπως βρώ κάποια ανακοίνωση, κάποιο κείμενο ή κάποιο δελτίο τύπου σχετικό με την εκλογή του Προέδρου στο ΠΑΣΟΚ. Προς μεγάλη μου έκπληξη είδα ένα νέο site. Χαίρομαι πραγματικά όταν βλέπω αλλαγές, αλλά λυπάμαι όταν βλέπω ότι η κατάσταση με τις ελληνικές εταιρίες που κατασκευάζουν web sites δεν αλλάζει! Πραγματικά αναρωτιέμαι πόσο να χρέωσαν τη κυρία Διαμαντοπούλου για την εγκατάσταση του Joomla, το οποίο για όσους δεν ξέρουν είναι δωρεάν και open source content management system, και τον υποτυπώδη σχεδιασμό του theme με τα πολλά έτοιμα modules; Στη διημερίδα που βρέθηκα το Σαββατοκύριακο, μίλησα με δύο μικρές εταιρίες που έχουν έδρα τα Χανιά και το Ρέθυμνο αντίστοιχα και οι οποίες είχαν μπει στο κόπο να κατασκευάσουν το δικό τους cms για να παρέχουν στους πελάτες τους! Όταν βλέπεις ότι μεγάλες εταιρίες καταφεύγουν σε έτοιμες δωρεάν λύσεις και μάλιστα να χρεώνουν γι αυτές, τότε μάλλον δε πάμε μπροστά! Δύο συμβουλές από μένα, προς όλες εκείνες τις εταιρίες που δε μπορούν να κατασκευάσουν μόνες τους συστήματα διαχείρισης περιεχομένου! Όταν σχεδιάζετε ένα theme, καλό θα ήταν να δοκιμάζετε αν αυτό δουλεύει σωστά και στον firefox, κάτι που στη περίπτωση της κ. Διαμαντοπούλου δεν ισχύει και τέλος, όταν χρησιμοποιείτε Joomla, καλό θα ήταν να μάθετε πως να βγάζετε ή πως να αντικαθιστάτε το favorites icon γιατί σας προδίδει!

Πολύ καλά τα σημερινά νέα για την open source κοινότητα, αφού το OpenOffice.org ανακοίνωσε ότι η IBM είναι επίσημα μέλος της κοινότητας και θα συνησφέρει στην ανάπτυξη του λογισμικού του OpenOffice.org. Η IBM θα κάνει μια πρώτη κίνηση προσφέροντας κώδικα που έχει αναπτυχθεί ως τμήμα του δικού της Lotus Notes. Εκτός όμως από τη συνεργασία σε επίπεδο ανάπτυξης, η IBM, θα ενσωματώσει το OpenOffice στα δικά της προϊόντα. Μήπως κάποιος πρέπει να αρχίσει να αγχώνεται;

Ξέραμε ότι υπάρχει η θρησκευτική εκδοχή και η εκδοχή της επιστήμης για τη δημιουργία του κόσμου! Όμως υπάρχει και μια πιο ενδιαφέρουσα εκδοχή, αυτή που θέλει το Θεό προγραμματιστή! Πραγματικά απολαυστικό και ιδιαίτερα έξυπνο σενάριο! Read more »

Τη στιγμή που η δίκη του blogme φαίνεται να έχει πάρει άλλη τροπή, η συλλογή των υπογραφών συνεχίζεται με σταθερούς ρυθμούς. Παρατηρώ σε πάρα πολλά blogs κάτι που περίμενα από την αρχή! Το μεγάλο δυναμικό banner που είχα φτιάξει για τη διάδοση της πρωτοβουλίας φαίνεται να μην είναι εύχρηστο και οι περισσότεροι προτιμούν να έχουν το μικρό banner στη sidebar. Για το λόγο αυτό, προσπάθησα να βρώ χρόνο για να κάνω το μικρό αυτό banner δυναμικό! Πλέον μπορείτε όσοι θέλετε να διαδώσετε αυτή τη προσπάθεια με το νέο αυτό μικρό banner, εμφανίζοντας παράλληλα τον αριθμό των υπογραφών! Είμαι στη διάθεσή σας σε περίπτωση που χρειαστείτε οποιαδήποτε βοήθεια με το κώδικα του νέου αυτού banner.

Και αφού έγραψα για το διαγωνισμό της Microsoft, ας γράψω και για τους δύο πολύ ενδιαφέροντες διαγωνισμούς που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην κοινότητα των developers του WordPress. Ο πρώτος, αφορά τη δημιουργία ενός CSS template βασισμένου στο ιδιαίτερα δημοφιλές Sandbox theme και το βραβείο είναι $1500, ενώ ο δεύτερος αφορά plugins για το WordPress, για τον οποίο υπάρχει ήδη blog στο οποίο καταγράφονται όλες οι προσπάθειες! Για όποιον αποφασίσει να συμμετέχει σε κάποιον από αυτούς, καλή επιτυχία!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!