Spyros Angelopoulos

Assistant Professor - Information Management

Το backup είναι ιερό πράγμα και αν έχεις χάσει δεδομένα έστω και μία φορά από πρόβλημα στο δίσκο σου καταλαβαίνεις καλά πως αισθάνομαι εγώ που το έχω πάθει τρεις φορές! Το πάθημα όμως μου έχει γίνει μάθημα και έτσι πλέον κρατάω και backup του backup και δίσκους σε διαφορετικές τοποθεσίες, συν αρκετές online backup services. Αυτή που με έχει κερδίσει από τότε που άφησα το mozy είναι το backblaze,  το οποίο χρησιμοποιώ παράλληλα με το DropBox, αλλά σε αυτά θα αναφερθώ κάποια άλλη στιγμή -όταν καταφέρω να βρω χρόνο- και προς το παρόν θα γράψω για το πως να κάνεις το Google Drive ακόμα καλύτερο, και προπαντός ακόμα φτηνότερο. Αν δεν ξέρεις τι είναι το Google Drive, ρίξε μια ματιά πρώτα εδώ και συνέχισε παρακάτω.

Read more »

Σίγουρα θα έχετε διαβάσει κάπου τις τελευταίες μέρες για τη νέα δοκιμαστική έκδοση “4” του Safari, άρα δε χρειάζεται να επεκταθώ σε αυτό! Επί ένα χρόνο, ο Safari ήταν ο βασικός μου browser, αλλά ξαναγύρισα στο Firefox τους τελευταίες μήνες! Με την έλευση του “4” σκέφτηκα να του δώσω μια ακόμα ευκαιρία και πράγματι την άξιζε! Κάποιες αλλαγές όμως με “χάλασαν“… η δύναμη της συνήθειας βλέπεται! Έτσι ξεκίνησα να ψάχνω για το πως θα κάνω τον “4” να μοιάζει με τον “3” ώστε να μη χρειαστεί να αλλάξω τις δικές μου συνήθειες! Έκανα τις αλλαγές στο δικό μου και ήρθε η ώρα να τις μοιραστώ και μαζί σας! Φυσικά, δεν είναι κάτι που ανακάλυψα εγώ, αλλά δεν τις βρήκα κάπου στα ελληνικά και είμαι σίγουρος ότι θα φανεί σε κάποιους χρήσιμος αυτός ο οδηγός, ο οποίος αφορά τόσο τους χρήστες MacOS όσο και Windows, αν και οι πρώτοι ίσως βρούν ευκολότερο το να εγκαταστήσουν το Secret Safari 4 Menu

Read more »

Μια γρήγορη ματιά σε ένα μικρό κομμάτι του πηγαίου κώδικα των Windows Vista είναι αρκετή για να καταλάβουμε πολλά…
Read more »

Το pzizz είναι μια εφαρμογή που δε πίστευα ποτέ ότι θα έμπαινα στο πειρασμό να αποκτήσω, όμως χαίρομαι που τελικά μπήκα, αφού πρόκειται για μία “ιδιαίτερη” εφαρμογή! Σύμφωνα με τους δημιουργούς του, το pzizz είναι ένα “personal life coaching system“, αν και εύκολα μπορεί κανείς να διαφωνήσει με αυτή τη περιγραφή. Στη πραγματικότητα είναι ενα πρόγραμμα που σε βοηθάει να χαλαρώσεις και να αποκοιμηθείς για κάποιο χρονικό διάστημα χρησιμοποιώντας χαλαρωτική μουσική και μια πολύ φιλική ανδρική (δυστυχώς) φωνή που σε καθοδηγεί! Αυτή η φωνή είναι και το μυστικό πίσω από τη λειτουργία του προγράμματος, αφού πρακτικά σε βοηθάει να αυτοϋπνοτιστείς. Το user interface είναι ιδιαίτερα απλό και φιλικό, αφού δεν έχεις παρά να επιλέξεις τη διάρκεια που θέλεις να έχει ο ύπνος σου, την ένταση της μουσικής και της φωνής και μετά δημιουργείται αυτόματα ένα αρχείο το οποίο μπορείς αν θέλεις να φορτώσεις στο ipod σου (αφού γίνεται κατευθείαν εισαγωγή στο iTunes) και να απολαύσεις ένα ευεργετικό και ταυτόχρονα χαλαρωτικό ύπνο. Το pzizz τρέχει τόσο σε mac os, όσο και σε windows και το μόνο του αρνητικό είναι η τιμή του που είναι λίγο “τσιμπημένη” για αυτα που προσφέρει, αφού αν θέλει κάποιος να αποκτήσει το πλήρες πακετο, θα πρέπει να πληρώσει $50, που αντιστοιχούν σε 30 περίπου ευρώ. Αν θέλετε να δοκιμάσετε τις δυνατότητες του pzizz και να διαπιστώσετε και μόνοι για αν μπορεί να κάνει αυτά που υπόσχεται, δεν έχετε παρά να κατεβάσετε τα δωρεάν soundtracks (συνολικό μέγεθος 34 MB). Όσο αφορά τη δική μου προσωπική εμπειρία από το πρόγραμμα, αν και το έχω σχεδόν πέντε μήνες, το έχω χρησιμοποιήσει μόλις δύο φορές και μπορώ να επιβεβαιώσω ότι πραγματικά αξίζει να το έχεις ειδικά σε περιόδους μεγάλου άγχους.

Η Natalie για μια ακόμη φορά μας δείχνει το δρόμο, φτιάχνωντας μία λίστα με εφαρμογές που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σε Windows, Linux καθώς και online, για να κάνουμε εύκολα και γρήγορα διαχείριση της βιβλιογραφίας μας! Εγώ έχω λύσει το πρόβλημα μου με το Papers και παρ’ολο που βρήκα και άλλα παρόμοια προγράμματα για τη δουλειά αυτή σε mac, μπορώ να πώ ότι κάνει αυτό που θέλω με το παραπάνω! Προσωπικά διαφωνώ με τη πρακτική του να μην έχεις στο δίσκο σου τα papers και τη βάση δεδομένων με τα αυτά, αφού έτσι μπορείς να έχεις πρόσβαση και όταν δεν είσαι online και να προχωράς στη μελέτη σου! Αν σας ενδιαφέρει το θέμα, αξίζει σίγουρα να ρίξετε μια ματιά στη λίστα!

Στο blog της Natalie -το οποίο ανακάλυψα πρόσφατα- διάβασα για ένα πολύ χρήσιμο plugin του firefox, το οποίο μπορεί να αντικαταστήσει το Papers για τους χρήστες Windows, Linux, αλλά και Mac! Πρόκειται για το Zotero, το οποίο μας βοηθάει να ταξινομήσουμε τα papers που βρίσκουμε κατά τις αναζητήσεις μας στις διάφορες βάσεις δεδομένων και να τα αποθηκεύσουμε σύμφωνα με τις προτιμήσεις μας με τρόπο ανάλογο του Papers. Αξίζει να ρίξετε μια ματιά στο promo video, να το δοκιμάσετε, αλλά και να δώσετε τα εύσημα στη Natalie που το εντόπησε. Σε καμία περίπτωση δε μπορεί να αντικαταστήσει το Papers, αλλά σίγουρα, όταν δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση, ειδικά σε Windows και Linux, είναι μονόδρομος. Εγώ το έχω εγκαταστήσει ήδη, και παρ’όλο που έχω αφήσει τον firefox για τον Safari, είμαι σίγουρος ότι θα βρώ πεδίο χρήσης και γι αυτό κατά την εφαρμογή του project: Paperless PhD.
Read more »

Σύμφωνα με δήλωση του Nichola Negroponte στο Laptop magazine, το OLPC θα τρέχει Windows σε λιγότερο από δύο μήνες! Χαρακτηριστικά δήλωσε ότι “a Windows operating system is in the process of being fine-tuned on the XO as we speak”. Ήμουν σίγουρος ότι δε θα αργούσε να γίνει, αλλά ομολογώ ότι δεν το περίμενα και τόσο γρήγορα! Σίγουρα αυτό είναι πολύ θετικό, αλλά αυτό που με προβληματίζει προσωπικά, είναι η αύξηση του τελικού κόστους κτίσης του OLPC με windows, αφού το laptop των $100 ήδη έχει ξεφύγει από το στόχο της τιμής και μια αύξηση στη τιμή θα το έφερνε πολύ κοντά σε άλλα project που δεν έχουν φιλανθρωπικό χαρακτήρα, όπως το Eee της Asus!

Η πρώτη παρωδία της διαφήμισης του Mac Book Air είναι γεγονός! Απολαύστε την
Read more »

Πραγματικά απίστευτο easter egg στο Google Earth δίνει τη δυνατότητα flight simulator στους χρήστες της εφαρμογής! Για να αποκτήσετε πρόσβαση σε αυτή την εκπληκτική επιλογή δεν έχετε παρά να πατήσετε CTRL+Alt+A αν είστε στα Windows ή Command+Option+A αν είστε σε Mac. Απαραίτητο κρίνεται το να έχετε τη τελευταία έκδοση του προγράμματος και να βρίσκεστε κάπου πάνω από το χάρτη της Αμερικής για να σας ανοίξει το pop-up που προσφέρει την επιλογή να πετάξουμε με ένα F-16 ή με ένα SR22. Μετά τη πρώτη φορά χρήσης του, ο flight simulator μπαίνει στο μενού Tools του Google Earth και μπορείτε να έχετε πρόσβαση κατευθείαν από εκεί! Σίγουρα  πρόκειται για το καλύτερο Πασχαλινό Αυγό που έχω δει σε εφαρμογή μέχρι σήμερα!

Read more »

Τα Windows Home Server θα είναι τελικά διαθέσιμα στο τέλος του μήνα! Έχοντας ήδη δοκιμάσει την έκδοση RC1, σίγουρα θα δώσω την ευκαιρία στο μηχάνημα που τα φοράει και σήμερα -το οποία έχει εντυπωσιακό uptime- να λειτουργήσει με ένα νέο setup της τελικής έκδοσης του λειτουργικού. Η επίσημη ημερομηνία κυκλοφορίας τους, έχει οριστεί στις 27 Αυγούστου.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!