Spyros Angelopoulos

Assistant Professor - Information Management

Το backup είναι ιερό πράγμα και αν έχεις χάσει δεδομένα έστω και μία φορά από πρόβλημα στο δίσκο σου καταλαβαίνεις καλά πως αισθάνομαι εγώ που το έχω πάθει τρεις φορές! Το πάθημα όμως μου έχει γίνει μάθημα και έτσι πλέον κρατάω και backup του backup και δίσκους σε διαφορετικές τοποθεσίες, συν αρκετές online backup services. Αυτή που με έχει κερδίσει από τότε που άφησα το mozy είναι το backblaze,  το οποίο χρησιμοποιώ παράλληλα με το DropBox, αλλά σε αυτά θα αναφερθώ κάποια άλλη στιγμή -όταν καταφέρω να βρω χρόνο- και προς το παρόν θα γράψω για το πως να κάνεις το Google Drive ακόμα καλύτερο, και προπαντός ακόμα φτηνότερο. Αν δεν ξέρεις τι είναι το Google Drive, ρίξε μια ματιά πρώτα εδώ και συνέχισε παρακάτω.

Read more »

Το Gizmodo, δημοσίευσε μια λίστα με 50 πράγματα που πρέπει να έχει κάνει κάθε γνήσιο geek. Με μία γρήγορη ματιά, το δικό μου score από τη λίστα αυτή είναι 35/50! Το δικό σας;
Read more »

Παρ’ολο που το τελευταίο καιρό έχω παραμελήσει το Twitter μου, υπάρχουν πολλά εργαλεία για να ανανεώσει κανείς το status του! Σίγουρα όμως ο πιο geeky τρόπος είναι να χρησιμοποιείς τη γραμμή εντολών για να το κάνεις! Η διαδικασία είναι απλή και εύκολη! Για να ανανεώσετε το status σας στο Twitter από τη γραμμή εντολών, θα χρειαστεί να εγκαταστήσετε στον υπολογιστή σας το cURL. Για την εγκατάστασή του στο Mac OS, εκτελούμε:

$mv curl-7.19.0 /tmp
$cd /tmp/curl-7.19.0
$sudo make install
Password:********

Και μετά από αυτό είμαστε έτοιμοι να ανανεώσουμε το status μας, εκτελώντας:

curl -u yourusername:yourpassword -d status="Your Message Here" http://twitter.com/statuses/update.xml

Θα πάρουμε ένα κώδικα σε XML σαν απάντηση που μας διαβεβαιώνει ότι το status μας έχει ανανεωθεί. Σε εμένα η πρώτη δοκιμή έγινε με απόλυτη επιτυχία.

Σήμερα είχα την ευκαιρία να έρθω σε επαφή με το Eee 701, το μικροσκοπικό laptop της Asus. Το είχα στη διάθεσή μου για λίγο, για να του περάσω ελληνικά, κάτι που δεν είναι καθόλου δύσκολη διαδικασία. Οφείλω να ομολογήσω ότι δε περίμενα να ενθουσιαστώ τόσο και να έχω τόσο θετική γνώμη για αυτό, αφού δε με είχε εντυπωσιάσει από τα πρώτα reviews που είχα διαβάσει παλιότερα. Παρ’ολα αυτά το laptop είναι εξαιρετικά μικροσκοπικό και με δυσκολία μπορεί να εργαστεί κάποιος σε αυτό, ακόμα και σε πολύ άνετο εργασιακό χώρο, πόσο μάλλον στριμωγμένος σε κάποια θέση αεροπλάνου ή γενικά on the go. Πολύ θετικές εντυπώσεις μου άφησε η ποιότητα κατασκευής του καθώς και η απόκρισή του σε όσες εφαρμογές δοκίμασα και σίγουρα θα ήθελα να το κρατήσω για περισσότερο και να το δώ πιο αναλυτικά. Ο εξελληνισμός του Asus eee pc, περιλάβει τέσσερα στάδια χωρίς να είναι απαραίτητο να γίνουν με τη προτεινόμενη σειρά.
Read more »

Πολλοί άνθρωποι προτιμούν –για κάποιο μυστήριο λόγο– να μην έχουν μία συσκευή η οποία να μπορεί να καλύπτει όλες τους τις ανάγκες, αλλά να έχουν μαζί τους διαφορετικές συσκευές για κάθε λειτουργία που τους ενδιαφέρει, όπως κινητό, pda, φωτογραφική μηχανή, GPS κτλ. Στη χώρα μας φυσικά αυτό δεν είναι καθόλου συχνό φαινόμενο αφού μας έχουν μάθει να ζητάμε συσκευές τηλεφώνων που φτιάχνουν μέχρι και καφέ. Για τους υπόλοιπους, φαίνεται να υπάρχει η ανάγκη μιας συσκευής που η μόνη της λειτουργία θα είναι η αποστολή και λήψη e-mail. Την ανάγκη αυτή έρχεται να καλύψει το Peek. Η συσκευή έχει πραγματικά πολύ χαμηλό κόστος (για gadget) αφού μπορεί να την αποκτήσει κανείς με μόλις $99.95 (περίπου 70 ευρώ). Όσο αφορά τα χαρακτηριστικά της, εν συντομία, διαθέτει έγχρωμη οθόνη 2.5″ QVGA, πλήρες QWERTY πληκτρολόγιο (the way I like it), ένα scroll wheel, και ακόμη δύο πλήκτρα τα οποία είναι back button και power button που φαίνεται να είναι αρκετά ώστε ο κάτοχός της να αποκτήσει εύκολα και γρήγορα –αφού αυτός είναι ο στόχος– πρόσβαση στο ηλεκτρονικό του ταχυδρομείο. Δεν ξέρω αν θα μπορούσα να κρατάω μαζί μου και να χρησιμοποιώ μια τέτοια συσκευή απλά και μόνο για το e-mail μου, αφού ήδη έχω λύσει το θέμα αυτό με τη χρήση του Nokia E61 και ήδη έχω αποφασίσει ότι το επόμενο κινητό μου θα είναι είτε blackberry είτε iPhone, ακριβώς για το λόγο αυτό, σίγουρα όμως θα ήθελα πολύ να δοκιμάσω μια τέτοια συσκευή! Είμαι σίγουρος ότι με την κυκλοφορία της στην αγορά, δε θα αργήσουμε να δούμε και τα πρώτα hacks ώστε να τρέχει linux distros και να αποκτά περισσότερες δυνατότητες.

Read more »

Δεν έχει σημασία το τί ζητάς, αλλά το πως το ζητάς!

Η Natalie για μια ακόμη φορά μας δείχνει το δρόμο, φτιάχνωντας μία λίστα με εφαρμογές που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σε Windows, Linux καθώς και online, για να κάνουμε εύκολα και γρήγορα διαχείριση της βιβλιογραφίας μας! Εγώ έχω λύσει το πρόβλημα μου με το Papers και παρ’ολο που βρήκα και άλλα παρόμοια προγράμματα για τη δουλειά αυτή σε mac, μπορώ να πώ ότι κάνει αυτό που θέλω με το παραπάνω! Προσωπικά διαφωνώ με τη πρακτική του να μην έχεις στο δίσκο σου τα papers και τη βάση δεδομένων με τα αυτά, αφού έτσι μπορείς να έχεις πρόσβαση και όταν δεν είσαι online και να προχωράς στη μελέτη σου! Αν σας ενδιαφέρει το θέμα, αξίζει σίγουρα να ρίξετε μια ματιά στη λίστα!

olpc_bikini.jpgΤα τελευταία νέα που αφορούν τον υπολογιστή των $100 είναι πολλά! Αρχικά κατάφεραν να κάνουν overclock το μικρό πράσινο φορητό υπολογιστή και να αυξήσουν κατά 30% το χρονισμό του επεξεργαστή, φτάνοντάς τον στα 566 ΜHz και κατά 40% τη ταχύτητα της μνήμης, χρονίζοντάς τη στα 266 MHz. Στη συνέχεια κατάφεραν να εγκαταστήσουν Ubuntu με τη χρήση μιας SD Card, να προσθέσουν ένα περισκόπιο, και να το μετατρέψουν σε ανιχνευτή κίνησης. Κατάφεραν ακόμα να λύσουν και το πρόβλημα με το όχι και τόσο καλής ποιότητας πληκτρολόγιο, προσαρμόζοντας ένα USB keyboard στο OLPC. Τα projects όμως δε σταματούν εδώ, αφού προσπαθούν να το μετατρέψουν και σε ρομποτ που τηλεκατευθύνεται μέσω του internet. Φαίνεται ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον γύρω από το συγκεκριμένο θέμα και προς το παρόν ανυπομονώ να βρώ ευκαιρία για να αποκτήσω και το δικό μου OLPC ώστε να μπορέσω να δοκιμάσω κάποια από αυτά τα projects, αλλά και κάποια από αυτά που σίγουρα θα ακολουθήσουν στο μέλλον!

Στο blog της Natalie -το οποίο ανακάλυψα πρόσφατα- διάβασα για ένα πολύ χρήσιμο plugin του firefox, το οποίο μπορεί να αντικαταστήσει το Papers για τους χρήστες Windows, Linux, αλλά και Mac! Πρόκειται για το Zotero, το οποίο μας βοηθάει να ταξινομήσουμε τα papers που βρίσκουμε κατά τις αναζητήσεις μας στις διάφορες βάσεις δεδομένων και να τα αποθηκεύσουμε σύμφωνα με τις προτιμήσεις μας με τρόπο ανάλογο του Papers. Αξίζει να ρίξετε μια ματιά στο promo video, να το δοκιμάσετε, αλλά και να δώσετε τα εύσημα στη Natalie που το εντόπησε. Σε καμία περίπτωση δε μπορεί να αντικαταστήσει το Papers, αλλά σίγουρα, όταν δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση, ειδικά σε Windows και Linux, είναι μονόδρομος. Εγώ το έχω εγκαταστήσει ήδη, και παρ’όλο που έχω αφήσει τον firefox για τον Safari, είμαι σίγουρος ότι θα βρώ πεδίο χρήσης και γι αυτό κατά την εφαρμογή του project: Paperless PhD.
Read more »

Στο blog του φίλου μου του Παναγιώτη, διάβασα πρόσφατα έναν πολύ καλό οδηγό εγκατάστασης βήμα προς βήμα της πιο διαδεδομένης διανομής Linux, των Ubuntu! Αν δεν έχετε κάνει ακόμα τα πρώτα σας βήματα στο χώρο του ανοιχτού λογισμικού, το λειτουργικό αυτό θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε τα θετικά και τα αρνητικά (που συγκριτικά με τα windows είναι πολύ λίγα). Ο οδηγός είναι πλήρης και πρακτικά δε θα αντιμετωπίσετε προβλήματα ακολουθώντας τα 21 βήματα που αναλύει!
Read more »

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!