Spyros Angelopoulos

Assistant Professor - Information Management

Αποφάσισα να μετακομίσω το νούμερο του κινητού μου από τη Cosmote στη Vodafone και να το χρησιμοποιώ με τη βοήθεια ενός Nokia 5800 που θα αποκτούσα από την μεταφορά! Δυστυχώς τα πράγματα δεν πήγαν όπως τα περίμενα και έτσι την ίδια μέρα που παρέλαβα το κινητό, το επέστρεψα ως ελαττωματικό. Αφού έγινε ο σχετικός έλεγχος στο κατάστημα συμφώνησαν μαζί μου ότι υπήρχε πρόβλημα στο κινητό! Έλεγξαν όμως και ένα ίδιο μιας υπαλλήλου, που είχε “εντελώς συμπτωματικά” το ίδιο πρόβλημα! Μετά από αυτό, οι υπάλληλοι και ο υπεύθυνος του καταστήματος, προσπάθησαν να με πείσουν ότι “έτσι είναι όλα” και πως “έτσι τα βγάζει η Nokia”! Προφανώς ένα τόσο ηλίθιο επιχείρημα το μόνο που θα μπορούσε να προκαλέσει ήταν τα γέλια μου και έτσι τους ζήτησα να μου υπογράψουν ένα χαρτί που να λέει ότι δε μπορούν να μου αντικαταστήσουν την ελαττωματική μου συσκευή (το είχαν παραδεχτεί) επειδή έτσι (ελαττωματικά) τα πουλάει η Nokia και σε αυτούς! Εκεί άρχισαν τα δύσκολα για τους υπαλλήλους και τον υπεύθυνο του καταστήματος και μου ζήτησαν να διαλέξω ένα άλλο μοντέλο για να πάρω! Τους ζήτησα το Ε71 απλά για να τους διευκολύνω, αλλά και να ξεμπερδέψω με το πρόβλημα! Δυστυχώς δεν το είχαν και μου ζήτησαν με ιδιαίτερα άσχημο τρόπο να διαλέξω ένα άλλο κινητό! Ενοχλήθηκα αρκετά και τους ζήτησα άμεση αντικατάσταση της συσκευής μου με άλλη που δεν θα έχει ελάττωμα, ή με ένα Nokia E71 που θα παραγγείλουν για το λόγο αυτό! Το κινητό μου θα πάει τη Δευτέρα το πρωί σε Nokia Shop για να το δούνε και να μου πουν τι θα γίνει! Η πρώτη μέρα μου ως πελάτης της Vodafone δε θα μπορούσε να είναι χειρότερη! Πραγματικά με ενόχλησε η συμπεριφορά τους και ο τρόπος που πήγαν να αποφύγουν το πρόβλημα! Δεν ξέρω αν έχετε παρόμοιες εμπειρίες, αλλά πραγματικά θα με ενδιέφερε αυτή τη στιγμή να ξέρω πως χειρίζεται η Vodafone τέτοιες καταστάσεις.

Εκπληκτική διαφήμιση από τη Virgin Mobile στο Καναδά

Η αλήθεια είναι ότι δεν είχα φανταστεί πως ο Πρόεδρος των ΗΠΑ δεν θα μπορούσε να έχει πρόσβαση σε ηλεκτρονικό ταχυδρομίο για λόγους ασφαλείας. Ο Barack Obama, θα πρέπει σε 65 μέρες που αναλαμβάνει τη προεδρία της Αμερικής, να παραδώσει το αγαπημένο του Blackberry και για όσο καιρό θα είναι πρόεδρος, δε θα μπορεί να έχει πρόσβαση σε e-mail. Φαίνεται να έχει ζητήσει να πάρει μαζί του στο Οβαλ γραφείο το laptop του και να του επιτραπεί να διατηρήσει ένα read-only email account. Το γεγονός ότι ο Bush κατάφερε επί οχτώ χρόνια να ζήσει χωρίς πρόσβαση σε e-mail δε μου κάνει εντύπωση (φαντάζομαι τι θα μπορούσε να συμβεί αν του είχε επιτραπεί η χρήση και τρομάζω), αλλά ένας Web 2.0 πρόεδρος σαν τον Obama, μάλλον θα δυσκολευτεί!

Ο Nova Spivack, ιδρυτής του twine, αναλύει τα σημάδια των καιρών και μας εξηγεί πως από το ήδη γνωστό σε όλους μας “World Wide Web“, οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια στο “Web Wide World“.

Πριν μερικές μέρες έκανα μια παραγγελία από τη fabrixcases η οποία περιελάμβανε μία θήκη για iPhone, μία θήκη για iPod nano και μία θήκη για macbook με συνολικό κόστος κάτι παραπάνω από $100 (περίπου 70 ευρώ). Οι εντυπώσεις μου είναι άκρως θετικές και γι αυτό θα παρουσιάσω και τα τρία προϊόντα αναλυτικά. Εδώ θα μιλήσω για τη θήκη του iPhone. Πρακτικά προορίζεται τόσο για το πρώτο iPhone, όσο και για το iPhone 3G και είναι σχεδιασμένη ειδικά για την απόλυτη προστασία του τηλεφώνου. Το χρώμα που επέλεξα ήταν το Black Wallpaper. Δεν έχει γίνει ακόμα εκτεταμένη χρήση της θήκης και έτσι το κείμενο αυτό βασίζεται στις εντυπωσεις των πρώτων ημερών.
Read more »

Πολλοί άνθρωποι προτιμούν –για κάποιο μυστήριο λόγο– να μην έχουν μία συσκευή η οποία να μπορεί να καλύπτει όλες τους τις ανάγκες, αλλά να έχουν μαζί τους διαφορετικές συσκευές για κάθε λειτουργία που τους ενδιαφέρει, όπως κινητό, pda, φωτογραφική μηχανή, GPS κτλ. Στη χώρα μας φυσικά αυτό δεν είναι καθόλου συχνό φαινόμενο αφού μας έχουν μάθει να ζητάμε συσκευές τηλεφώνων που φτιάχνουν μέχρι και καφέ. Για τους υπόλοιπους, φαίνεται να υπάρχει η ανάγκη μιας συσκευής που η μόνη της λειτουργία θα είναι η αποστολή και λήψη e-mail. Την ανάγκη αυτή έρχεται να καλύψει το Peek. Η συσκευή έχει πραγματικά πολύ χαμηλό κόστος (για gadget) αφού μπορεί να την αποκτήσει κανείς με μόλις $99.95 (περίπου 70 ευρώ). Όσο αφορά τα χαρακτηριστικά της, εν συντομία, διαθέτει έγχρωμη οθόνη 2.5″ QVGA, πλήρες QWERTY πληκτρολόγιο (the way I like it), ένα scroll wheel, και ακόμη δύο πλήκτρα τα οποία είναι back button και power button που φαίνεται να είναι αρκετά ώστε ο κάτοχός της να αποκτήσει εύκολα και γρήγορα –αφού αυτός είναι ο στόχος– πρόσβαση στο ηλεκτρονικό του ταχυδρομείο. Δεν ξέρω αν θα μπορούσα να κρατάω μαζί μου και να χρησιμοποιώ μια τέτοια συσκευή απλά και μόνο για το e-mail μου, αφού ήδη έχω λύσει το θέμα αυτό με τη χρήση του Nokia E61 και ήδη έχω αποφασίσει ότι το επόμενο κινητό μου θα είναι είτε blackberry είτε iPhone, ακριβώς για το λόγο αυτό, σίγουρα όμως θα ήθελα πολύ να δοκιμάσω μια τέτοια συσκευή! Είμαι σίγουρος ότι με την κυκλοφορία της στην αγορά, δε θα αργήσουμε να δούμε και τα πρώτα hacks ώστε να τρέχει linux distros και να αποκτά περισσότερες δυνατότητες.

Read more »

Έχω προσπαθήσει πολλές φορές στο παρελθόν να αντικαταστήσω τα κλασικά handsfree, με ασύρματα που κάνουν χρήση της τεχνολογίας bluetooth, όμως ποτέ μέχρι τώρα δε με είχε βολέψει κάποιο από τα μοντέλα που είχα δοκιμάσει, για διάφορους λόγους όπως η εργονομία, η αυτονομία, η συμβατότητα με τις συσκευές μου και άλλα! Πριν δύο περίπου μήνες αποφάσισα να προσπαθήσω ξανά, αλλά αυτή τη φορά, με κάτι διαφορετικό! Ένα handsfree bluetooth, που θα είναι μεν ασύρματο, αλλά θα έχει και καλώδιο για το ακουστικό! Αφού όμως θα προσπαθούσα –μάλλον– για τελευταία φορά, ήθελα να έχει κάποια ακόμα επιπλέον χαρακτηριστικά, όπως οθόνη αναγνώρισης κλήσεων, δόνηση και μεγάλη αυτονομία! Δυστυχώς δε μπόρεσα να βρώ συσκευή με όλα όσα ζητούσα και έτσι έκανα παραχώρηση στο χαρακτηριστικό της δόνησης το οποίο αντικαταστάθηκε με beeper. Έτσι, κατέληξα στο μοντέλο Clip D της I-Tech, το οποίο και βρήκα στο ΠΛΑΙΣΙΟ σε προσφορά στα 29 ευρώ (από 70 που κόστιζε κανονικά). Η αλήθεια είναι ότι όταν το πρωτοείδα, μου φάνηκε πολύ μεγάλο, όμως μετά από δύο σχεδόν μήνες χρήσης, το έχω συνηθήσει! Είναι το πρώτο bluetooth handsfree που έχει αντέξει στο αυτί μου δύο μήνες, κάτι που από μόνο του σημαίνει αρκετά! Το Clip D με βόλεψε πάρα πολύ, και τα χαρακτηριστικά που για όλα τα άλλα μοντέλα που είχα δοκιμάσει ήταν μειονεκτήματα, για αυτό είναι πλεονεκτήματα! Πολύ καλή αυτονομία που φτάνει τις τρείς μέρες με αρκετή χρήση και συνεχή εναλλαγή pairing με δύο συσκευές τηλεφώνου, πολύ καλό εργονομικά, αφού το φοράς και… το ξεχνάς, πολύ ελαφρύ και τέλος, δεν έχει κανένα πρόβλημα μέχρι τώρα με τις συσκευές που το έχω δοκιμάσει, αφού το κυρίως κινητό μου είναι ένα NOKIA E61 με το οποίο συνεργάζεται άψογα! Η αναγνώριση κλήσεων δε μπορεί να “διαβάσει” ελληνικούς χαρακτήρες και έτσι σε μένα εμφανίζονται μόνο τα νούμερα που με καλούν, όμως ακόμα και αυτό είναι πολύ σημαντικό, ειδικά όταν δε θέλεις να βγάζεις συνεχώς το κινητό από τη τσέπη για να δεις ποιός σε καλεί, ή όταν οδηγάς και δεν θέλεις να αποσπάται η προσοχή σου από το δρόμο! Φαίνεται ότι θα με συντροφεύσει για αρκετό καιρό ακόμα, αφού δε μου λείπει το κλασικό handsfree και αυτό που σκέφτομαι πλέον είναι να πάρω κινητό τηλέφωνο που να δέχεται δύο SIM cards για να αντικαταστήσω τις δύο συσκευές που χρησιμοποιώ τώρα, κάτι που δεν είναι καθόλου βολικό, αφού αντί για δεύτερη συσκευή τηλεφώνου, θα προτιμούσα να έχω μαζί μου μια καλή φωτογραφική μηχανή!

Σίγουρα ο Orwell δε θα μπορούσε να φανταστεί τέτοια εξέλιξη! H Αγγλία σκοπεύει να διατηρήσει βάση δεδομένων με στοιχεία που θα περιλαμβάνουν τις τηλεφωνικές κλήσεις που έκαναν, τα email που έστειλαν και τις ιστοσελίδες που επισκέφθηκαν το τελευταίο χρόνο οι βρετανοί πολίτες. Γιατί; Μα γιατί άλλο; Για να τους προστατεύσουν από τη τρομοκρατία! Το καθεστός τρομοφοβίας που έχει δημιουργηθεί στην Αμερική, χτυπάει με το χειρότερο τρόπο τη πόρτα της Ευρώπης! Ακόμα και αν καταφέρουμε κάποια στιγμή να δεχθούμε ότι κάτι τέτοιο γίνεται “για το καλό μας“, εγώ αναρωτιέμαι, ποιοί θα έχουν πρόσβαση σε τέτοια δεδομένα; Τι επίπεδο πρόσβασης θα έχουν; Θα μπορεί κάποιος να τα επεξεργαστεί εκτός από το να τα αποθηκεύει; Πως θα διαφυλάσσονται από περίπτωση “απώλειας“; Μάλλον οι Άγγλοι πρέπει να πάρουν μαθήματα προστασίας προσωπικών δεδομένων, από εμάς τους έλληνες!

Είπαμε ότι δε θα γράφω μόνο τα αρνητικά, επομένως αξίζει να αναφερθώ στο πρώτο update του iPhone. Η νέα έκδοση 1.0.1 για το λογισμικό του iPhone είναι πραγματικότητα και φαίνεται να διορθώνει το πρόβλημα ασφαλείας που δημιουργεί ο safari, καθώς και πολλά από τα bugs που είχαν αναφερθεί. Για όσους πίστεψαν ότι η νέα έκδοση δε θα συνεργάζεται με το iFuntastic, κάνατε λάθος, και όλα λειτουργούν άψογα! Η αναβάθμιση γίνεται μέσω του iTunes (δε περίμενε κανείς κάτι διαφορετικό) και διαρκεί πέντε με έξι λεπτά! Μετά την αναβάθμιση το iPhone φαίνεται να λειτουργεί πολύ πιο γρήγορα και αξιόπιστα! Μπράβο στην Apple που σεβάστηκε τους πελάτες της και αντέδρασε αρκετά γρήγορα στα προβλήματα που εμφανίστηκαν! Ελπίζω να συνεχίσει έτσι!

Είδα χθές για πρώτη φορά στη τηλεόραση τη διαφήμιση της Microland για κλήσεις από το κινητό με iCall. Μου άρεσε η ιδέα και σήμερα που ξαναείδα τη διαφήμιση, μπήκα στο -νέο- site της iCall για να διαβάσω περισσότερα! Στη διαφήμιση -και το site- αναφέρονται πολύ λίγες συσκευές που υποστηρίζουν αυτή τη δυνατότητα! Στη πραγματικότητα, τη δυνατότητα αυτή την έχουν όλες οι συσκευές με WiFi, αλλά δεν αναφέρονται οι ρυθμίσεις στο site! Επιτέλους φτηνότερες κλήσεις από το κινητό! Αν συνδιαστεί με τη προσφορά της Wind, ή με κάποιο άλλο πακέτο για φτηνό internet από κινητό, μιλάμε για μια νέα εποχή στη κινητή τηλεφωνία! Read more »

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!