Spyros Angelopoulos

Assistant Professor - Information Management

Πέρασαν κιόλας έξι χρόνια, αλλά τελικά ο Αντώνη Τσιπρόπουλος, ο διαχειριστής του blogme.gr αθωώθηκε σήμερα το πρωί! Πέρασαν έξι χρόνια μεγάλης ταλαιπωρίας για αυτόν τον άνθρωπο ώστε η ελληνική δικαιοσήνη να αποφανθεί για το αυτονόητο. O Παναγιώτης ταλαιπωρείτε στα δικαστήρια από το Δεκέμβρη του 2007, όπου από τότε η δίκη αναβάλεται συνεχώς. Το ενδιαφέρον στην υπόθεση είναι ότι τουλάχιστον ο Λιακόπουλος κατάλαβε τελικώς το λάθος του και απέσυρε τη μύνηση! Δεν ξέρω φυσικά κατά πόσο ζήτησε κάποια συγγνώμη απο τον Αντώνη για όλη αυτή τη ταλαιπωρία! Ταλαιπωρία που συνεχίστηκε, αφού ο Αντώνης δικαζόταν πλέον για… άσεμνο σκίτσο του funEL το οποίο βρέθηκε στο blogme και για το οποίο υπάρχει αυτεπάγγελτο.

Read more »

Το backup είναι ιερό πράγμα και αν έχεις χάσει δεδομένα έστω και μία φορά από πρόβλημα στο δίσκο σου καταλαβαίνεις καλά πως αισθάνομαι εγώ που το έχω πάθει τρεις φορές! Το πάθημα όμως μου έχει γίνει μάθημα και έτσι πλέον κρατάω και backup του backup και δίσκους σε διαφορετικές τοποθεσίες, συν αρκετές online backup services. Αυτή που με έχει κερδίσει από τότε που άφησα το mozy είναι το backblaze,  το οποίο χρησιμοποιώ παράλληλα με το DropBox, αλλά σε αυτά θα αναφερθώ κάποια άλλη στιγμή -όταν καταφέρω να βρω χρόνο- και προς το παρόν θα γράψω για το πως να κάνεις το Google Drive ακόμα καλύτερο, και προπαντός ακόμα φτηνότερο. Αν δεν ξέρεις τι είναι το Google Drive, ρίξε μια ματιά πρώτα εδώ και συνέχισε παρακάτω.

Read more »

Σίγουρα θα έχετε διαβάσει κάπου τις τελευταίες μέρες για τη νέα δοκιμαστική έκδοση “4” του Safari, άρα δε χρειάζεται να επεκταθώ σε αυτό! Επί ένα χρόνο, ο Safari ήταν ο βασικός μου browser, αλλά ξαναγύρισα στο Firefox τους τελευταίες μήνες! Με την έλευση του “4” σκέφτηκα να του δώσω μια ακόμα ευκαιρία και πράγματι την άξιζε! Κάποιες αλλαγές όμως με “χάλασαν“… η δύναμη της συνήθειας βλέπεται! Έτσι ξεκίνησα να ψάχνω για το πως θα κάνω τον “4” να μοιάζει με τον “3” ώστε να μη χρειαστεί να αλλάξω τις δικές μου συνήθειες! Έκανα τις αλλαγές στο δικό μου και ήρθε η ώρα να τις μοιραστώ και μαζί σας! Φυσικά, δεν είναι κάτι που ανακάλυψα εγώ, αλλά δεν τις βρήκα κάπου στα ελληνικά και είμαι σίγουρος ότι θα φανεί σε κάποιους χρήσιμος αυτός ο οδηγός, ο οποίος αφορά τόσο τους χρήστες MacOS όσο και Windows, αν και οι πρώτοι ίσως βρούν ευκολότερο το να εγκαταστήσουν το Secret Safari 4 Menu

Read more »

Παρ’ολο που το τελευταίο καιρό έχω παραμελήσει το Twitter μου, υπάρχουν πολλά εργαλεία για να ανανεώσει κανείς το status του! Σίγουρα όμως ο πιο geeky τρόπος είναι να χρησιμοποιείς τη γραμμή εντολών για να το κάνεις! Η διαδικασία είναι απλή και εύκολη! Για να ανανεώσετε το status σας στο Twitter από τη γραμμή εντολών, θα χρειαστεί να εγκαταστήσετε στον υπολογιστή σας το cURL. Για την εγκατάστασή του στο Mac OS, εκτελούμε:

$mv curl-7.19.0 /tmp
$cd /tmp/curl-7.19.0
$sudo make install
Password:********

Και μετά από αυτό είμαστε έτοιμοι να ανανεώσουμε το status μας, εκτελώντας:

curl -u yourusername:yourpassword -d status="Your Message Here" http://twitter.com/statuses/update.xml

Θα πάρουμε ένα κώδικα σε XML σαν απάντηση που μας διαβεβαιώνει ότι το status μας έχει ανανεωθεί. Σε εμένα η πρώτη δοκιμή έγινε με απόλυτη επιτυχία.

Το pzizz είναι μια εφαρμογή που δε πίστευα ποτέ ότι θα έμπαινα στο πειρασμό να αποκτήσω, όμως χαίρομαι που τελικά μπήκα, αφού πρόκειται για μία “ιδιαίτερη” εφαρμογή! Σύμφωνα με τους δημιουργούς του, το pzizz είναι ένα “personal life coaching system“, αν και εύκολα μπορεί κανείς να διαφωνήσει με αυτή τη περιγραφή. Στη πραγματικότητα είναι ενα πρόγραμμα που σε βοηθάει να χαλαρώσεις και να αποκοιμηθείς για κάποιο χρονικό διάστημα χρησιμοποιώντας χαλαρωτική μουσική και μια πολύ φιλική ανδρική (δυστυχώς) φωνή που σε καθοδηγεί! Αυτή η φωνή είναι και το μυστικό πίσω από τη λειτουργία του προγράμματος, αφού πρακτικά σε βοηθάει να αυτοϋπνοτιστείς. Το user interface είναι ιδιαίτερα απλό και φιλικό, αφού δεν έχεις παρά να επιλέξεις τη διάρκεια που θέλεις να έχει ο ύπνος σου, την ένταση της μουσικής και της φωνής και μετά δημιουργείται αυτόματα ένα αρχείο το οποίο μπορείς αν θέλεις να φορτώσεις στο ipod σου (αφού γίνεται κατευθείαν εισαγωγή στο iTunes) και να απολαύσεις ένα ευεργετικό και ταυτόχρονα χαλαρωτικό ύπνο. Το pzizz τρέχει τόσο σε mac os, όσο και σε windows και το μόνο του αρνητικό είναι η τιμή του που είναι λίγο “τσιμπημένη” για αυτα που προσφέρει, αφού αν θέλει κάποιος να αποκτήσει το πλήρες πακετο, θα πρέπει να πληρώσει $50, που αντιστοιχούν σε 30 περίπου ευρώ. Αν θέλετε να δοκιμάσετε τις δυνατότητες του pzizz και να διαπιστώσετε και μόνοι για αν μπορεί να κάνει αυτά που υπόσχεται, δεν έχετε παρά να κατεβάσετε τα δωρεάν soundtracks (συνολικό μέγεθος 34 MB). Όσο αφορά τη δική μου προσωπική εμπειρία από το πρόγραμμα, αν και το έχω σχεδόν πέντε μήνες, το έχω χρησιμοποιήσει μόλις δύο φορές και μπορώ να επιβεβαιώσω ότι πραγματικά αξίζει να το έχεις ειδικά σε περιόδους μεγάλου άγχους.

Μόλις τρείς μέρες μας χωρίζουν από το Firefox Download Day που ορίστηκε για τις 17 Ιουνίου! Ήδη από την Ελλάδα έχουν δηλώσει συμμετοχή πάνω από 7.200 άτομα.

Μετά τη παρουσίαση του MAMP, του Papers, του Exces, του Awaken του DrawIt και του Frenzic, έφτασε επιτέλους η ώρα να γράψω τα reviews για το Pzizz και το Yep, αλλά και για τέσσερα ακόμη προγράμματα που απέκτησα και που αξίζει να τα γνωρίσετε, αν δε τα γνωρίζετε ήδη. Το πρώτο είναι το Sente της Third Street Software, που φιλοδοξεί να γίνει το iTunes της ακαδημαϊκής βιβλιογραφίας μας, το δεύτερο είναι το StatPlus της AnalystSoft που λύνει το πρόβλημα που μας δημιούργησε η Microsoft αφαιρώντας τη VBA από τα Office:mac, το τρίτο είναι το Picturesque της Acqualia και τέλος, το 1Password της Agile Web Solutions! Τα προγράμματα αυτά, έχουν βρει -με τον ένα ή τον άλλο τρόπο- θέση στο workflow μου και κάνουν καθημερινά τη συμβίωσή μου με το mac πολύ πιο εύκολη!

Στο blog της Natalie -το οποίο ανακάλυψα πρόσφατα- διάβασα για ένα πολύ χρήσιμο plugin του firefox, το οποίο μπορεί να αντικαταστήσει το Papers για τους χρήστες Windows, Linux, αλλά και Mac! Πρόκειται για το Zotero, το οποίο μας βοηθάει να ταξινομήσουμε τα papers που βρίσκουμε κατά τις αναζητήσεις μας στις διάφορες βάσεις δεδομένων και να τα αποθηκεύσουμε σύμφωνα με τις προτιμήσεις μας με τρόπο ανάλογο του Papers. Αξίζει να ρίξετε μια ματιά στο promo video, να το δοκιμάσετε, αλλά και να δώσετε τα εύσημα στη Natalie που το εντόπησε. Σε καμία περίπτωση δε μπορεί να αντικαταστήσει το Papers, αλλά σίγουρα, όταν δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση, ειδικά σε Windows και Linux, είναι μονόδρομος. Εγώ το έχω εγκαταστήσει ήδη, και παρ’όλο που έχω αφήσει τον firefox για τον Safari, είμαι σίγουρος ότι θα βρώ πεδίο χρήσης και γι αυτό κατά την εφαρμογή του project: Paperless PhD.
Read more »

Η αλήθεια είναι ότι δε μου αρέσει ιδιαίτερα να παίζω παιχνίδια στον υπολογιστή, αλλά ακόμα και αν μου άρεσε, δεν είχα ποτέ το χρόνο για να το κάνω! Τώρα που είμαι στο ναυτικό, και οι ελεύθερες ώρες είναι αρκετές, χρειάζομαι κάτι για να τις γεμίσω! Το να διαβάζεις βιβλία είναι πάντα ευχάριστο, αλλά ακόμα και από αυτό χρειάζεσαι κάποιες φορές ένα διάλειμμα! Το παιχνίδι που διάλεξα για να περνάω το χρόνο μου, είναι το Frenzic της Iconfactory και είναι ένα παιχνίδι που όπως περιγράφει το slogan του, χρειάζεται μόνο λίγα λεπτά για να το μάθεις, αλλά θέλει πολύ καιρό για να γίνεις καλός σε αυτό! Και αυτό είναι η πραγματικότητα!
Read more »

Η ιδέα του να χρησιμοποιήσω το ibook ή ακόμα καλύτερα ένα σταθερό mac ως ξυπνητήρι μου άρεσε από την αρχή και δε μπόρεσα να αντισταθώ στο πειρασμό να δοκιμάσω το πρόγραμμα που υποσχόταν να μετατρέψει το laptop μου σε ξυπνητήρι. Οι επιλογές που έχει κανείς για να κάνει κάτι τέτοιο, είναι δύο. Το Awaken της Embraceware και το Alarm Clock Pro της Koingo. Το πρώτο κοστίζει 8 ευρώ, ενώ το δεύτερο 13, προσφέρουν και τα δύο δοκιμαστική έκδοση 2 εβδομάδων, ενώ το Alarm Clock Pro διαθέτει και έκδοση για Windows. Το δεύτερο το έμαθα όταν ήδη είχα αποκτήσει το Awaken, από το οποίο είχα μείνει ικανοποιημένος και δε μπορώ να αναφέρω περισσότερες λεπτομέρειες. Μπορώ να πω με σιγουριά όμως ότι το Awaken κάνει αυτό που υπόσχεται και αρκετά παραπάνω.
Read more »

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!