Spyros Angelopoulos

Assistant Professor - Information Management

daskalos

Ωραίος σαν Δάσκαλος

Θυμάμαι ακόμη ζωντανά στο μυαλό μου την φράση που άκουσα πριν αρκετά χρόνια από τον πατέρα μου σε μια συζήτηση που είχε, ότι “το μόνο που κρατάει το ελληνικό σχολείο ζωντανό ακόμη είναι η φιλοπατρία μιας μικρής μερίδας δασκάλων” και αυτό θυμήθηκα σήμερα το πρωί όταν ο αδερφός μου μου έστειλε το video αυτό από διάλεξη του καθηγητή Δημήτρη Αχλιόπτα – ένας πραγματικός Δάσκαλος (με Δ κεφαλαίο) που παίρνει λίγο χρόνο από τη διάλεξή του για να πει στα παιδιά πως να αντιμετωπίσουν το μέλλον! Τίποτα λιγότερο σε αξία από την τελευταία διάλεξη του Randy Pausch. Η μόνη μου ένσταση είναι στην απόδειξη που χρησιμοποίησε για τη χαρά και το πόνο: το γεγονός ότι η συνάρτηση είναι φραγμένη αποδεικνύει αυτό που λέει, και όχι το αντίστροφο, αλλά και πάλι είναι σωστός! Ο επίλογός του όμως είναι σημαντικός για το πως πρέπει να αντιμετωπίζουμε το φόβο! Ο φόβος είναι επιλογή στο μυαλό μας. Ο κίνδυνος είναι κάτι που υπάρχει και είναι πραγματικό, το να φοβάσαι όμως τον κίνδυνο είναι προσωπική επιλογή. Τον Δρ Αχλιόπτα δεν τον γνωρίζω, όμως είχα την ευτυχία στη ζωή μου να έχω δασκάλους σαν και αυτόν και μπορώ με σιγουριά να πω ότι τους χρωστάω το ευ ζην.

Read more »

Διαβάζοντας το άρθρο του Πιτσιρίκου (έχω link, άρα θεωρώ καλό να ανατρέξεις σε αυτό και να διαβάσεις για το τι μιλάω) θυμήθηκα ένα post που είχα κάνει πριν σχεδόν ενάμιση χρόνο (έχω link και εδώ, άρα θεωρώ καλό να ανατρέξεις σε αυτό και να δεις το video). To ξυράφι του Όκαμ δε λειτουργεί όταν μιλάμε για πολύπλοκα κοινωνικά προβλήματα! Ήταν εύκολη η λύση να χαρακτηριστεί αρχικά ένας δολοφόνος ως μουσουλμάνος (με ότι στερεότυπα αυτό δημιουργεί), και όταν αυτό δε βόλεψε, να χαρακτηριστεί ως ψυχοπαθής! Και μετά τί…;;; Σκέφτηκε κανείς τι στερεότυπα μπορεί να δημιουργηθούν και πόσο επικίνδυνο μπορεί να είναι κάτι τέτοιο;

Read more »

Μετά τη φωτογραφία της Ελλάδας που τράβηξε ο Douglas H. Wheelock από το διάστημα, ένα video και πάλι από το site της Nasa τράβηξε το ενδιαφέρον μου. Αυτή τη φορά δημιουργός είναι ένας Έλληνας, ο Χρήστος Κοτσιόπουλος και το θέμα του video είναι τα “ίχνη” των ουράνιων σωμάτων (Celestial Trails), πάνω στον ελληνικό ουρανό, με φόντο γνωστά μνημεία του αρχαίου πολιτισμού μας. Πρόκειται πραγματικά για ένα έργο τέχνης για το οποίο αξίζει να αφιερώσεις κάτι λιγότερο από τέσσερα λεπτά για να το απολαύσεις.

Read more »

Κοιτώντας την Ελλάδα από το διάστημα…

“You develop an instant global consciousness, a people orientation, an intense dissatisfaction with the state of the world, and a compulsion to do something about it. From out there on the moon, international politics look so petty. You want to grab a politician by the scruff of the neck and drag him a quarter of a million miles out and say, ‘Look at that, you son of a bitch.’”

Edgar Mitchell – Apollo 14 astronaut

Read more »

Σε ένα post από το watcher’s corner που έκανε share η FairyTail στο google reader, διαβάζω τον “κατά Σωκράτη ορισμός του μορφωμένου ανθρώπου” και σκέφτομαι, ότι το ελληνικό σχολείο (και εννοώ όλες τις βαθμίδες, συμπεριλαμβανομένου και του πανεπιστημίου) τελικά δεν έχει καμία σχέση με τη μόρφωση, σύμφωνα με το Σωκράτη. Όμως ούτως ή άλλως, ο Σωκράτης δεν είναι ο μόνος μας πρόγονος που απογοητεύσαμε!

Προεκλογικά ο Γιώργος Παπανδρέου προσπάθησε να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών, θέτοντας ως άλλη Ρόζα Λούξεμπουργκ το δίλημμα “Σοσιαλισμός ή Βαρβαρότητα“. Δεν χρειάστηκε να περιμένουμε πολύ για να καταλάβουμε ότι η κυβέρνησή του δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τον Σοσιαλισμό, όμως κανείς δε περίμενε ότι τελικά θα επέλεγε τη Βαρβαρότητα. Φυσικά για τη Κυβέρνηση, την ανανέωση στα μάτια των πολιτών τη φέρνει ο ανασχηματισμός, και όχι οι φιλολαϊκές πολιτικές! Εγώ όμως συνεχίζω να αναρωτιέμαι, όταν ο ΓΑΠ έλεγε ότι υπάρχουν τα λεφτά, έτσι σκεφτόταν να τα μαζέψει; Να τα πάρει απο τους διαβητικούς για να τα δώσει στις τράπεζες; Είναι τραγικό να βλέπεις ότι τελικά ο Σοσιαλισμός κάποιων έχει περάσει τα όρια της Βαρβαρότητας…

Read more »

Όταν το καταλάβουν, θα βρεθούν πολλοί καλοθελητές γύρω σου για να σου πούν ότι “έχεις ξεφύγει“. Δυστυχώς κανείς δε θα μπορέσει να σου πεί το “πόσο” πολύ έχεις ξεφύγει και ακόμα πιο δύσκολα θα μπορέσει να το αποδεχτεί! Αφιερωμένο σε όσους ζουν στο κόσμο τους, είτε επειδή το διάλεξαν είτε επειδή τους διάλεξε!

Read more »

Δεν μας έφταναν οι προσφορές που λαμβάνουμε καθημερινά από Νιγηριανούς πρίγκιπες που θέλους να μας μεταβιβάσουν τη περιουσία τους, πλέον θα έχουμε και προσφορές στις .edu ή .ac.uk ηλεκτρονικές διευθύνσεις μας για παρουσιάσεις σε fake συνέδρια ή δημοσιεύσεις σε ανύπαρκτα Journals. Το θέμα ίσως αρχικά να φαίνεται αστείο αλλά μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους! Αναρωτιέμαι όμως, γιατί να πας σε fake συνέδρια στη Νιγηρία όταν μπορείς να βρεις τόσα στην Ελλάδα. Δεν είναι και δύσκολο να τα ξεχωρίσεις αφού συνήθως έχουν τίτλο κάτι σαν: “Ετήσια Πανελλήνια Επιστημονική Συνάντηση για την Εγκυμοσύνη της Πασχαλίτσας“.

Good things come to those who wait! Ιδανικό και σαν πρότυπο εκλογικού συστήματος για τα Ελληνικά δεδομένα! Αλλά, τώρα που το ξανασκέφτομαι, κάπως έτσι δε διαλέγουμε ήδη τον Πρωθυπουργό στη Χώρα μας;

200980331

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό “Journal of Happiness Studies“, οι bloggers σήμερα είναι κατά 4% πιο ευτυχισμένοι απ’ ότι ήταν το 2005. Μάλλον θα έχουν αγνοήσει και αυτοί την Ελλάδα –εκτός και αν ξέρετε κάποιον Έλληνα blogger που συμμετείχε στο δείγμα– αφού όσοι ασχολούνται σοβαρά με το blogging σε αυτή τη Χώρα ξέρουν ότι τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο! Όταν δεν αισθάνεσαι ασφαλής, δεν μπορείς να είσαι ευτυχισμένος, ότι και αν ισχυρίζονται οι επιστήμονες.

1 2 3 5
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
Menu